Politiek

Demonstratie van Viruswaanzin opnieuw verboden, betogers gaan toch naar Malieveld

Ze mogen van de Haagse burgemeester Remkes niet komen maar ze zijn toch van plan om te gaan, de betogers van protestgroep Viruswaanzin wil zondag opnieuw gaan protesteren op het Malieveld. ”Wij gaan op persoonlijke titel”, vertelt Willem Engel, kopstuk van de actiegroep. Daarbij nodigt hij, in een videoboodschap, iedereen uit om ook te komen naar het Malieveld.

Engel zegt dat hij zich niet laat tegenhouden. “Maak je geen zorgen, we openen de snelwegen als dat moet. Dit is ons land en het is afgelopen. Het is afgelopen met deze onzin. Wij gaan demonstreren, zondag, op het Malieveld. Niet namens Viruswaanzin, wel in de geest van Viruswaanzin.” Engel zegt ook dat Viruswaanzin een kort geding heeft aangespannen, “maar daar hebben we niet heel veel vertrouwen in, en we gaan er ook niet op wachten. Het zou fijn zijn als de rechter ons daarin gelijk geeft zodat Viruswaanzin de demonstratie toch kan organiseren, maar wij zijn zondag als privaat persoon, als burger, op het Malieveld omdat het ons Malieveld is.”

Lees ook: ‘Coronavirus? Wij zijn banger voor het tirannie-virus!’

Gevaar voor volksgezondheid

De demonstratie op het Malieveld werd vrijdag, net als vorige week, verboden door Johan Remkes, waarnemend burgemeester van Den Haag en plaatsvervangend voorzitter van de veiligheidsregio.

Lees ook: Actiegroep Virus Waanzin roept op tot nieuwe protesten in tien gemeenten

De demonstratie zou volgens de gemeente een gevaar voor de volksgezondheid. Daarnaast “zijn er duidelijke signalen dat er gevreesd moet worden voor ernstige wanordelijkheden”. Bovendien zouden de organisatoren niet bereid of in staat zijn om voor een “ordelijk verloop” te zorgen.

Vierhonderd arrestaties

Remkes verbood het protest van vorige week ook. Viruswaanzin vocht dat aan bij de rechter, maar tevergeefs. Na dat verbod verschenen afgelopen zondag toch betogers op het Malieveld. De gemeente liet dat even toe. Daarna ontstonden ongeregeldheden. Ongeveer vierhonderd mensen werden gearresteerd.

Viruswaanzin is tegen de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zoals de 1,5 meterregel. De groep claimt ook dat het virus niet heel gevaarlijk is. Dinsdag werd

Bouw in Verzet

Bouw in Verzet sluit zich bij de demonstratie aan. De groep wil zondag met “minimaal 500 mensen” naar Den Haag gaan. “Bij ons in de bouw is 1,5 meter afstand houden niet haalbaar. Ik zet zelf tegels van soms een meter, dat kan ik niet in mijn eentje. Dan sta je toch met twee mensen binnen een meter”, vertelt Erik van Ginkel van Bouw in Verzet. ”Ook stratenmakers, stukadoors en installateurs kunnen ook niet alles alleen. De 1,5 meterregel is waanzin en moet van tafel. Daar staan wij achter”.

De groep demonstreerde vorig jaar op het Malieveld tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

ANP/Redactie