112

ME omsingelt actievoerders op Malieveld in Den Haag

De Mobiele Eenheid omsingelt de mensen die nog aanwezig zijn op het Malieveld in Den Haag. Vanaf de zijkanten van het terrein sluit de politie de daar nog steeds aanwezige demonstranten in. Intussen zijn er al tientallen mensen aangehouden door de politie.

Er zijn nog steeds veel mensen op het terrein. Eerder die middag greep de ME in toen een groep betogers, volgens de politie voetbalsupporters, bij Den Haag CS de confrontatie zocht met de politie. De supporters waren eerder op de dag aanwezig bij de betoging op het Malieveld tegen de coronamaartegelen.

Bekijk hieronder de livestream:


ME haalt laatste paar demonstranten van Malieveld

De Mobiele Eenheid haalt de laatste paar demonstranten van het Malieveld. Ongeveer honderd betogers waren daar nog aan het picknicken. De ME heeft de groep inmiddels ingesloten.

Posted by Hart van Nederland on Sunday, June 21, 2020

Met het waterkanon en politie te paard werden de demonstranten teruggedreven naar het nabijgelegen Malieveld. Daar waren tegenstanders van de coronamaatregelen in een grote kring gaan zitten.

Ze zongen liedjes, gaven een groepsknuffel en hadden onder meer borden bij zich met teksten als ‘1,5 meter is voor schapen. Scheer niet alle coronamaatregelen over een kam’. Ze kondigden aan volgende week zondag opnieuw te gaan demonstreren, dan op het Museumplein in Amsterdam. Toen ze werden omsingeld door de politie riepen ze ‘Vrijheid’.

Winkelgebied afgesloten

De politie in Den Haag sluit een winkelgebied in het centrum van de stad af. Daarmee probeert de politie te voorkomen dat demonstranten van het Malieveld het gebied ingaan, twittert de politie.

De politie meldde zo’n twintig minuten eerder dat het aantal demonstranten op het Malieveld in Den Haag toeneemt en dat de sfeer aan het omslaan was. Er zouden supporters van verschillende voetbalclubs op het Malieveld zijn gezien. Via Twitter deed de politie een oproep aan mensen om uit de buurt van het Malieveld te blijven.

Virus Waanzin

Hoewel burgemeester Johan Remkes een demonstratie op het Malieveld zondag van de groep Virus Waanzin verbood, kwamen er toch betogers naartoe. Uiteindelijk besloot Remkes rond 13.00 uur een korte demonstratie toe te staan, tot 13.30 uur. De waarnemend burgemeester van Den Haag gaf toch groen licht aan de demonstranten, omdat sprake was van een groep van een paar honderd mensen en er daarmee voldoende ruimte zou zijn op het Malieveld om genoeg afstand te kunnen bewaren.

De afsluiting van het kernwinkelgebied kan leiden tot verkeershinder, waarschuwt de politie, die mensen oproept de aanwijzingen van verkeersregelaars op te volgen.