Gezondheid

LIVEBLOG | Bijna duizend minder nieuwe coronabesmettingen gemeld

De tweede coronagolf lijkt voorzichtig af te vlakken. Het aantal besmettingen daalt gestaag en ook het aantal patiënten in de ziekenhuizen neemt langzaam af. Voor twee weken gelden er strengere coronamaatregelen, daarna gaan we weer terug naar de ‘gedeeltelijke lockdown’. Volg hier het laatste nieuws.

– Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zondag: 5.703
– Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag: 2.384, dat zijn er 61 minder dan op vrijdag
– Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care op zaterdag: 602, dat is er 1 minder dan op vrijdag
– Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 7.960
– Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 14:17 – RIVM meldt 5.703 nieuwe gevallen

Afgelopen dag zijn er bij gezondheidsdienst RIVM 5.703 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er bijna duizend minder dan zaterdag. Daarnaast is het aantal coronapatiënten voor de vijfde dag op rij gedaald. Er zijn op dit moment 2.295 mensen met corona opgenomen, 89 minder dan een dag eerder.

Lees hier meer over de nieuwe cijfers over het aantal besmettingen, sterfgevallen en ziekenhuisopnames

Update 11:23 – Meerdere illegale feestjes beëindigd, tientallen boetes uitgeschreven

De politie heeft afgelopen nacht meerdere illegale feestjes beëindigd op verschillende plekken in het land. Tientallen feestvierders zijn op de bon geslingerd vanwege het overtreden van de coronamaatregelen. De hoogte van die boete is 95 euro.

In het Brabantse Zundert werd zaterdagavond een ‘besloten feest’ in een café aan de Markt ontdekt, waarna agenten het illegale feest meteen stopzetten. De 29 aanwezigen zijn door agenten bekeurd, waaronder de eigenaar. Vier personen konden zich niet legitimeren en hebben daar ook een boete voor gekregen.

Bekijk video: Zo gingen honderden jongeren los op illegaal feest in Hilversum

Dezelfde avond kwam de Rotterdamse politie af op een melding van een bruiloft in een clubgebouw in de wijk IJsselmonde. De ramen waren afgeplakt en al snel bleek waarom: toen de deur openging, bleek er een trouwfeest bezig te zijn met te veel gasten.

Er waren 35 mensen binnen, terwijl er vanwege de aangescherpte coronamaatregelen maximaal twintig man bij elkaar mag komen op een bruiloft. Bovendien hielden de feestvierders geen anderhalve meter afstand en werden er geen mondkapjes gedragen. Agenten hebben de bruiloft per direct beëindigd. De overtreders kunnen een bekeuring verwachten.

In werkplaats en volkstuinencomplex
In het Brabantse Mill hadden agenten hun handen vol aan een coronafeestje op een werkplaats aan de Lijsterstraat, waar tientallen mensen binnen aan het feesten waren. 34 mensen zijn op de bon geslingerd voor het overtreden van de coronaregels.

Later in de nacht werd in Amsterdam een illegaal feest stopgezet in een volkstuinencomplex in het noorden van de hoofdstad, meldt AT5. Tien van de ongeveer dertig aanwezigen zouden een prent hebben gekregen. In Zuidoost werden zeker vijftig mensen beboet die samen waren gekomen in een loods verzameld aan de Lemelerbergweg.

Update 10:30 – OMT-lid: niet te snel versoepelen na gedeeltelijke lockdown

Ook als de gedeeltelijke lockdown half december is afgelopen zullen we rekening moeten houden met zwaardere coronamaatregelen in vergelijking met afgelopen zomer. Dat stelt viroloog en OMT-lid Menno de Jong zondag bij AT5.

“We moeten heel goed kijken naar wat wel en niet kan en niet zoals in de zomer alles maar weer loslaten”, zegt de viroloog van het Amsterdam UMC. “We moeten niet van sprint naar sprint gaan. We moeten er rekening mee houden dat het een marathon is.”

Lees ook: ‘Nederland moet mondkapjes en ventilatie veel serieuzer nemen’

Het OMT-lid denkt dat er afgelopen zomer achteraf te veel versoepeld is. “Dan zie je hoe snel het kan gaan, ook in de zomer, als de omstandigheden voor het virus niet gunstig zijn. Dat zou in de winter nog wel eens sneller kunnen gaan.”

Tijdelijke versoepeling met kerst?
Grote kerstfeesten en oud-en-nieuw-vieringen zitten er dan ook niet in, aldus De Jong. “Ik zou het goed vinden als er met kerst tijdelijk iets meer kan en familie elkaar kan zien en met elkaar van een kerstdiner kan genieten.” Maar daarna zullen we volgens hem “wel echt weer vol aan de bak moeten”.

De viroloog denkt dan ook dat bepaalde coronamaatregelen nodig zullen blijven zijn, los van de basismaatregelen. Hij wijst daarbij op de routekaart van het kabinet. “Die is echt bedoeld als escalatieladder, versoepelen is niet het omgekeerde van de routekaart. Er moeten goede afwegingen gemaakt worden.”