Gezondheid

Nederland knalt al aardig wat vuurwerk de lucht in, niet iedereen is daar blij mee

De jaarwisseling is pas over een paar dagen maar het knalt al flink in het land. Negen op de tien Nederlands melden dat in hun buurt al vuurwerk wordt afgestoken. Iets meer dan de helft van hen heeft daar last van. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland?

Aan het representatieve onderzoek deden bijna 1900 mensen mee. 86 procent geeft aan dat in hun buurt al vuurwerk wordt afgestoken. 48 procent zegt daar geen last van te hebben. De andere helft ondervindt wel hinder, maar meldt de overlast zelden.

Een op de zeven mensen meldt de overlast bij een instantie. 59 procent van de melders belt de politie, de rest richt zicht tot de gemeente of een speciaal meldpunt.

Overlast door vuurwerk

Ook uit de nieuwsberichten blijkt dat vuurwerk al volop wordt afgestoken. In het Drentse Rolde gooiden jongeren met knallers naar de politie. Een kater raakte zwaar gewond in Rotterdam, waarschijnlijk door een rotje in zijn anus. Het gaat weer goed met hem, maar Dierenopvangcentrum Vlaardingen spreek er schande van.

Ervaart u overlast van vuurwerk? Wij hebben een meldpunt, klik hier

Op eerste kerstdag verwoestte een vuurwerkbom een auto in Den Haag en begin deze week raakten twee mannen in Den Bosch zwaar gewond bij een vuurwerkincident.

Benauwde jaarwisseling

Het vuurwerk dat met Oud en Nieuw wordt afgestoken zorgt bij minstens 700.000 Nederlanders voor benauwdheid. Dit cijfer komt van het Longfonds. Volgens deze organisatie hebben negen op de tien mensen met longziekte last van benauwdheid, hoesten, kortademigheid of longuitval door afgestoken vuurwerk.

Tijdens de jaarwisseling wordt het waarschijnlijk droog en staat er weinig wind. Hierdoor kan dichte mist ontstaan. Het vuurwerk is daardoor minder goed te zien. Daarnaast neemt de luchtkwaliteit af en kan de overlast voor longpatiënten toenemen.

Wat Vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.