Gezondheid

'Meer dan 700.000 Nederlanders krijgen het benauwd tijdens de jaarwisseling'

De meeste mensen met een longziekte zien het vuurwerk met Oud en Nieuw met angst en beven tegemoet. Negen van de tien patiënten zeggen tijdens de jaarwisseling last te hebben van benauwdheid, hoesten, kortademigheid of zelfs een longaanval.

Dat blijkt uit een peiling van het Longfonds. Van de ondervraagden wil tien procent zelfs zijn of haar huis te ontvluchten tijdens de jaarwisseling. “De impact van vuurwerk op mensen en hun longen is enorm”, legt directeur Michael Rutgers van het Longfonds uit.

Volgens het fonds beleven minstens 700.000 Nederlanders een benauwd Oud en Nieuw. Veel van de longpatiënten maken op Oudjaarsdag hun huis potdicht, blijven binnen en gebruiken extra medicijnen.

Mistig tijdens jaarwisseling

Tijdens Oud en Nieuw blijft het waarschijnlijk droog en staat er weinig wind. Dat betekent mogelijk slecht nieuws voor longpatiënten, want hierdoor kan er dichte mist ontstaan. Door de mist wordt de luchtkwaliteit nog slechter.

Vuurwerk veroorzaakt tijdens de jaarwisseling in zeer korte tijd een enorme luchtvervuiling. De hoeveelheid fijnstof is in de eerste uren van het nieuwe jaar veertig keer hoger dan normaal. Dat is vergelijkbaar met vervuilde miljoenensteden als New Delhi en Singapore.

Op de vlucht

Voor Renee van Dongen uit Geldrop is Oud en Nieuw een doffe ellende. Zij viert het ergens anders. Renee heeft zoveel last van longslijm, dat ze het amper nog kan weghoesten. Met de jaarwisseling is de lucht zo vies, dat ze naar zee moet vluchten. Tot die tijd gaat de boel dit weekend al potdicht.

Redactie/ANP