Lifestyle & Entertainment

Ook in Eindhoven volgend jaar geen Zwarte Piet meer te vinden

Eindhoven gaat volgend jaar stoppen met Zwarte Piet. Tijdens de intocht in 2020 zullen alleen nog maar roetveegpieten te zien zijn.

“We realiseren ons dat deze veranderingen nooit naar ieders tevredenheid kunnen zijn. Voor ons staat een plezierig feest voor iedereen maar vooral voor de kinderen voorop”, laat de organisatie weten.

Vorig jaar liep de intocht uit de hand. Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) werd belaagd door voetbalhooligans. Voorstanders van Zwarte Piet gooide met eieren en bierblikjes naar KOZP. Ondanks dat er volgend jaar alleen nog maar roetveegpieten te zien zijn gaat de anti-Zwarte Pieten actiegroep dit jaar alsnog demonstreren in Eindhoven.

Officiële intocht

Bij de officiële intocht van dit jaar in Apeldoorn is Zwarte Piet al verdwenen.  Vorig jaar had de Goedheiligman tijdens de intocht in Zaanstad nog wel gezelschap van een paar Zwarte Pieten. De NTR, die de intocht organiseert, is al enkele jaren bezig om het aantal zwart geschminkte pieten af te bouwen.

Lees ook: Voor het eerst alleen roetveegpieten bij landelijke intocht Sinterklaas

Ook in andere steden wordt Zwarte Piet verbannen. Zo zullen alleen roetveegpieten te zien zijn in onder andere Rotterdam, Amsterdam, Voorschoten, Hilversum, Assen en Utrecht. In Eindhoven zullen dit jaar dus nog wel Zwarte Pieten te zien zijn. Wel zullen er roetveegpieten meelopen bij de intocht.

Negatiever gevoel

In de middelgrote steden, kleine steden en dorpen spelen roetveegpieten geen rol. Dat blijkt uit onderzoek van Hart van Nederland. Daar is en blijft Piet voorlopig volledig zwart. Wat ook naar voren komt in het onderzoek is dat de meerderheid van de Nederlanders de afgelopen jaren een negatiever gevoel gekregen over de Sinterklaasintocht.

Lees ook: Meerderheid Nederlanders heeft negatiever gevoel gekregen bij Sint-intocht

Van de mensen die reageerden zegt 63 procent een negatiever gevoel te hebben gekregen over de intocht. Voor 31 procent is het gevoel onveranderd gebleven de afgelopen jaren. Slechts 3 procent is de laatste jaren positiever gaan staan tegenover de Sinterklaasintocht.