Misdaad

Politie houdt zes personen aan voor openlijke geweldpleging intocht Eindhoven

De politie heeft dinsdagmorgen zes personen aangehouden die betrokken zouden zijn geweest bij de wanordelijkheden in Eindhoven tijdens de intocht van Sinterklaas. Alle verdachten zijn Eindhovenaren. Ze zijn tussen de 21 en 32 jaar oud en worden verdacht van openlijke geweldpleging.

Een flinke groep hooligans zocht op zaterdag 17 november op het Catharinaplein in Eindhoven tijdens de intocht van de sint de confrontatie met de anti-racisme-activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Die dag zelf hield de politie al zes van de hooligans aan.

Gemaakte afspraken

“KOZP hield zich aan de vooraf gemaakte afspraken en leden werden voor hun eigen veiligheid tijdelijk ondergebracht bij het politiebureau,” meldt de politie.

Lees ook: Rutte: demonstreren is een recht, relschoppers zijn doorgesnoven aso’s

Racistische en seksistische leuzen

Op videobeelden van die dag is te zien hoe de mensen van KOZP racistische en seksistische leuzen naar hun hoofd geslingerd krijgen en bekogeld worden met blikjes en eieren.

Overzicht: vreedzaam protest op veel plekken opgewacht met geweld

Onder leiding van het Openbaar Ministerie loopt een strafrechtelijk onderzoek naar de ongeregeldheden. Mede op basis van camerabeelden kon de politie de zes andere verdachten oppakken.

Lees ook: “Benoem het racisme. Kijk niet weg. Spreek je er tegen uit.”

ANP/Redactie