Politiek

Veel gemeenten volgen roetveegpieten bij landelijke intocht niet, het blijft gewoon Zwarte Piet

Sinterklaas zal in de meeste kleine en middelgrote gemeenten dit najaar worden vergezeld door een Zwarte Piet en geen roetveegpiet. Alleen in de grote steden wordt in navolging van de landelijke intocht gekozen voor roetveegpieten, blijkt uit een rondgang van Hart van Nederland langs 49 gemeenten.

Er wordt in het land geen druk gevoeld de intochten aan te passen na de beslissing van de NTR . “Ze blijven hier zoals altijd bruin, we doen niet mee aan die gekkigheid”, zegt een woordvoerder van de gemeente Uffelte. En ook in Assen blijft het bij het oude: “De pieten zijn verschillende tinten bruin. Vorig jaar hebben we ze al gemoderniseerd en het is prima zo.”

Herkenbaarheid

De gemeenten geven aan dat bij hun keuze ook de herkenbaarheid meespeelt. In kleine dorpen kent men elkaar vaak goed en daarom zijn roetveegpieten te makkelijk te herkennen voor kinderen.

Lees ook: Zwarte Piet taboe verklaard bij intocht, actiegroep tevreden: ‘Historische dag’

In het noorden, zoals in Friesland, kiezen niet alleen de kleine maar ook de grote gemeenten voor Zwarte Piet. In Friesland werd twee jaar geleden de snelweg geblokkeerd om een anti-zwartepietendemonstratie tegen te houden.

In Gelderland waar dit jaar de officiële intocht is, zijn de gemeenten allemaal nog in overleg hoe zij de intocht zullen gaan invullen. Zeker is wel dat er in Apeldoorn alleen ‘roetvegen’ te zien zullen zijn.

Lees ook: Burgemeester Apeldoorn: ‘Voor- en tegenstanders welkom bij intocht Sinterklaas’