Politiek

Initiator #blokkeerfriezen wist niet dat A7-blokkade strafbaar was

De vrouw die de initiator zou zijn geweest van de A7-blokkade op de dag van de nationale sinterklaasintocht vorig jaar wist niet dat ze iets strafbaars deed. Dit zei Jenny D. (40) donderdagochtend in de rechtbank in Leeuwarden.

De onderneemster uit Drachten, die het boegbeeld werd van de actie, zou de groep van 34 ‘blokkeer-Friezen’ hebben aangezet tot de actie, stelt het Openbaar Ministerie.

‘Het moest een spontane, ludieke actie zijn’

D. had in de week voorafgaand aan de intocht het Facebookevenement ‘Project P’ aangemaakt en daar in een filmpje opgeroepen om bussen met anti-Zwarte Pietdemonstranten op te houden. Ook moesten ze Friese vlaggen meenemen. De demonstranten zouden op 18 november naar Dokkum gaan voor een betoging bij de intocht. “Het moest een spontane, ludieke actie zijn. Ik dacht dat ik ook een demonstratie mocht houden”, aldus D.

Lees ook: Spijt ver te zoeken bij verdachten pro-Zwarte Pieten blokkade A7

Onder meer Jerry Afriyie en Mitchell Esajas van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wonen de zitting bij. Esajas heeft aangifte gedaan tegen D. wegens opruiing.

Nederlands naar Fries

D. sprak aanvankelijk in het Nederlands, maar ging al snel over in het Fries. Haar aanhang in de zaal, waaronder mede-verdachten, reageerden met applaus. Ook toen D. opmerkte dat burgemeester Marga Waanders van Dongeradeel – waar Dokkum onder valt – niet goed heeft gehandeld, klonk er applaus. “Ik snap niet dat zij toestond dat de demonstranten met een megafoon tussen de kinderen mochten.” D. was naar eigen zeggen ongerust over de veiligheid. “Ze zouden onder meer knuppels meenemen. Deze groep is niet zo vreedzaam als zij zegt. Telkens loopt een demonstratie uit de hand.”

Lees ook: Voorstanders Zwarte Piet die A7 blokkeerden in Leeuwarden voor rechter

Donderdag is de derde procesdag. Maandag en dinsdag kwam het leeuwendeel van de verdachten voor de rechter. KOZP heeft donderdag als benadeelde partij spreekrecht.

ANP
Bovenstaande reportage was eerder te zien in Hart van Nederland