Politiek

Voorstanders Zwarte Piet die A7 blokkeerden in Leeuwarden voor rechter

Bij de rechtbank in Leeuwarden staan pro-Zwarte Piet-demonstranten in verband met de rechtszaak rond de mensen die vorig jaar de snelweg blokkeerden richting Dokkum.

Lees ook: Rechter valt flauw aan begin rechtszaak snelwegblokkade pro-Zwart Piet

Leden van de Zwarte Pieten Actiegroep uit Noord-Holland hebben spandoeken bij zich waarop teksten als ‘Zwarte Piet is Zwart’ en ‘Samen sterk handen af van Zwarte Piet’. De demonstranten waren al rond 07.00 uur bij het gerechtsgebouw.

Een van de rechters is aan het begin van de zaak flauwgevallen. De zaak wordt geschorst.

Een van de eerste verdachten die maandagochtend aan het woord kwam, heeft een dubbel gevoel overgehouden aan de actie. “Stilstaan op de snelweg is nooit een goed idee”, zei hij tegen de rechter.

“Ik heb er spijt van”

“Ik had beter moeten weten. Ik zit namelijk voor mijn werk de hele dag op de weg”, vertelde de man uit Leeuwarden, gekleed in een sweater met capuchon van het truck- en busmerk Scania. Hij droeg die ook bij de actie. “Ik heb er spijt van. Maar wat we voor ogen hadden, is gelukt. Zij wilden namelijk Sinterklaas vermoorden.”

De eerste verdachte die maandag in de rechtbank werd bevraagd, wist naar eigen zeggen niet wat er op de A7 ging gebeuren. “Ik was bijrijder en op een gegeven moment stonden we op de snelweg.” De man uit Twijzelerheide had wel een Friese vlag bij zich, waartoe was opgeroepen via een actiepagina op Facebook. “Maar die heb ik meestal bij me.”

Kick Out Zwarte Piet

Een van de 34 verdachten van de blokkade van de A7 vindt dat de burgemeester van Dokkum gedeeltelijk verantwoordelijk is, omdat die vorig jaar de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet had toegestaan tijdens de intocht van Sinterklaas.

De rechter en de officier van justitie hielden de verdachten maandag tijdens de rechtszaak echter voor dat de burgemeester “een demonstratie moet faciliteren er dat er ook geen vergunning voor nodig is”. Maar uit het gemor in de overvolle zaal bleek dat de Friezen niet overtuigd waren.

Gevaarlijke situatie en opruiing

Volgens het Openbaar Ministerie zorgde de blokkade voor een gevaarlijke situatie. Ook het verhinderen van een betoging wordt de groep aangerekend. Daarbij zou intimiderend gedrag zijn vertoond. Een vrouwelijke verdachte wordt tevens verdacht van opruiing. Zij zou een oproep tot de blokkade op Facebook hebben gezet.

Voor de zaak, die om 10.00 uur begint, zijn vier zittingsdagen uitgetrokken. Donderdag komen de anti-racisme-activisten die slachtoffer werden van de blokkade aan het woord.

Lees ook: Werkstraf voor beledigen anti-racisme-activisten

In totaal worden 34 mensen er van verdacht dat de snelweg A7 blokkeerden op de dag van de landelijke sinterklaasintocht. Ze verschijnen in groepjes voor de rechter.

ANP/Redactie