112

Rechter valt flauw aan begin rechtszaak snelwegblokkade pro-Zwart Piet

Een van de rechters in de zaak tegen de mensen die vorig jaar de snelweg blokkeerden zodat anti-racisme-activisten niet konden demonstreren, is flauwgevallen.

Halverwege het voorlezen van de aanklacht door de officier van justitie zat de man ineens achterover gezakt bewegingloos op zijn stoel. Na enig aandringen opende hij weer zijn ogen. De rechters schorsten daarop de zitting.

Na een uur werd de zitting hervat, met goedkeuring van een arts die de rechter had onderzocht. Dit tot opluchting van advocaat Tjalling van der Goot, die 33 van de 34 verdachten vertegenwoordigt. “De zaak heeft een lange voorbereiding gehad bij ons, mijn cliënten en de rechtbank. Als de zaak wordt aangehouden, kan het lang duren. Dan kunnen we dit jaar denk ik niet verder.”

Gevaarlijke situatie en opruiing

Volgens het Openbaar Ministerie zorgde de blokkade voor een gevaarlijke situatie. Ook het verhinderen van een betoging wordt de groep aangerekend. Daarbij zou intimiderend gedrag zijn vertoond. Een vrouwelijke verdachte wordt tevens verdacht van opruiing. Zij zou een oproep tot de blokkade op Facebook hebben gezet.

Voor de zaak, die om 10.00 uur begint, zijn vier zittingsdagen uitgetrokken. Donderdag komen de anti-racisme-activisten die slachtoffer werden van de blokkade aan het woord.

Lees ook: Werkstraf voor beledigen anti-racisme-activisten

In totaal worden 34 mensen er van verdacht dat de snelweg A7 blokkeerden op de dag van de landelijke sinterklaasintocht. Ze verschijnen in groepjes voor de rechter.

Redactie/ANP