Lifestyle & Entertainment

Meerderheid Nederlanders heeft negatiever gevoel gekregen bij Sint-intocht

Tijdens de intocht van Sinterklaas in ons land, half november, blijft Piet in de meeste gemeenten zwart. Dat blijkt uit onderzoek van Hart van Nederland. Waar vandaag ruim 2500 mensen aan meededen.

De Hart van Nederland-redactie heeft een steekproef gedaan onder 48 Nederlandse gemeenten. In elke provincie is een grote stad, een middelgrote en een kleine stad, en een dorp benaderd. Opvallend is dat roetveegpieten zich alleen laten zien in de grote steden. 42% van de grote steden heeft roetveegpieten, slecht 16% gaat voor volledig zwarte pieten.

Lees ook: Veel gemeenten volgen roetveegpieten bij landelijke intocht niet, het blijft gewoon Zwarte Piet

In de middelgrote steden, kleine steden en dorpen spelen roetveegpieten geen rol. Daar is en blijft Piet voorlopig volledig zwart. Wat ook naar voren komt in het onderzoek is dat de meerderheid van de Nederlanders de afgelopen jaren een negatiever gevoel gekregen over de Sinterklaasintocht.

Negatiever gevoel bij intocht

Van de mensen die reageerden zegt 63 procent een negatiever gevoel te hebben gekregen over de intocht. Voor 31 procent is het gevoel onveranderd gebleven de afgelopen jaren. Slechts 3 procent is de laatste jaren positiever gaan staan tegenover de Sinterklaasintocht.

Lees ook: Zwarte Piet taboe verklaard bij intocht, actiegroep tevreden: ‘Historische dag’

95 procent wil zwarte piet

Bij de landelijke intocht in november zullen er alleen nog roetveegpieten te zien zijn. Bij slechts vijf procent van de respondenten gaat  hier de voorkeur naar uit. Liefst 95 procent ziet het liefst zwarte pieten bij de landelijke intocht.

Ook meedoen aan Wat vindt Nederland? Aanmelden kan hier.