Zorg
6 juni 2025, 19:01
Kan blootstelling aan de uitstoot van vliegtuigen de kans vergroten dat iemand kanker krijgt? Een grote groep organisaties vraagt de Tweede Kamer om daar onafhankelijk onderzoek naar te laten doen. De initiatiefnemers willen "dat de gezondheid van duizenden werknemers op en rond Schiphol serieus genomen wordt".
Eerder deden omwonenden van Schiphol aangifte tegen het vliegveld, daarom stonden ze al vaker in de rechtbank. Die beelden zie je bovenaan dit artikel.
In een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer zeggen de organisaties: "Platformwerkers willen weten hoe groot de kans op kanker is, wanneer ze werken in de vliegtuiguitstoot. Nu leven ze in onzekerheid. Dat leidt tot onrust en druk op de platformwerkers en hun dierbaren."
FNV is een van de ondertekenaars. De vakbond stelt dat er in de uitstoot van vliegtuigen 21 kankerverwekkende stoffen zitten.
De oproep wordt ook gesteund door de gemeente Amsterdam, die ongeveer 20 procent van de aandelen van Schiphol bezit. Volgens wethouder Hester van Buren wil Amsterdam "een gezonde, schone en veilige werkomgeving van Schiphol". Medewerkers van de luchthaven maken zich volgens haar "zorgen over de gezondheidsrisico's die ze door blootstelling aan zeer schadelijke stoffen oplopen".
Andere ondertekenaars zijn KWF Kankerbestrijding, de Long Alliantie Nederland en de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose. Ook huisartsen die zich bezighouden met longaandoeningen als COPD en astma en enkele hoogleraren sluiten zich aan bij de oproep.
ANP
Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren. Je kunt je op ieder moment afmelden. Zie voor meer informatie de privacyverklaring.