Terug

Volg Hart van Nederland

Even snel naar de Action nu het kan: 'Het scheelt absoluut met andere winkels'

Milieu en Gezondheid

16 dec 2020, 17:22

Woensdag opende de Action ondanks de lockdown toch weer de deuren. Tot grote ergernis van het kabinet, dat als gevolg de regels aangescherpte. In de winkel in Soest voelden klanten de bui al hangen en sloegen snel nog wat spullen in. Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog Voor de deur staat al iemand te wachten als de Action in de Utrechtse plaats vlak na het middaguur weer opengaat. De man gaat "zeker weten" naar binnen, vertelt hij tegen Hart van Nederland. "Misschien krijg ik korting als eerste", lacht hij.

'Scheelt met andere winkels'

Ook een jongen grijpt zijn kans om nog snel even langs de budgetketen te gaan. "Ik ben hartstikke blij, want het is redelijk goedkoop spul hier", legt hij uit. "Het scheelt absoluut met andere winkels." Lees ook: Action vandaag weer open: 'Veel mensen met kleinere beurs zijn van ons afhankelijk' Dat alle niet-essentiële producten zijn afgeschermd deert hem niet. "Ik kom alleen maar voor wat ik kan zien en kan pakken: meer babyspul", vertelt de jonge vader terwijl hij naar zijn huilende baby wijst. "Ik moet snel naar huis toe, het wil naar bed."

Regels aangescherpt

Dat grote winkelketens als Action en HEMA ondanks de harde lockdown toch open zijn, viel slecht in politiek Den Haag. "Dit is niet het moment om de randen van de regels op te zoeken", zei een geërgerde minister Hugo de Jonge. "Het kan gewoon niet." Bekijk video: Minister De Jonge reageert fel op heropening van budgetketens Inmiddels heeft het kabinet de voorwaarden aangescherpt: winkels moeten voortaan minimaal 70 procent van hun omzet uit artikelen voor levensonderhoud halen om open te mogen blijven. Dat was eerst 30 procent.

'Puur uit eigen opportunisme'

Een Action-klant in Soest heeft begrip voor het besluit. Ze bekent dat ze "puur uit eigen opportunisme" nog even snel naar de winkel is gekomen. "Ik maak nu echt gebruik van het feit dat 'ie open is." Lees ook: Minister Grapperhaus: burgemeesters erg gelukkig met nieuwe regel voor winkels De jonge vrouw voelde na de felle kritiek op de winkelketen de bui al hangen. "Daarom ben ik ook als een gek hiernaar toegekomen", erkent ze. "Maar als hij dicht was geweest, had ik dat wel begrepen."

'Action goedkoper dan online'

Ze komt een splitter halen. "Ik ben nu eventjes vrij, maar moet thuis voor mijn werk kunnen internetten en daar heb ik er één voor nodig", legt ze uit. "Een splitter kun je ook online bestellen, maar ze zijn hier wel goedkoper." Een oudere dame vindt het jammer dat haar geliefde Action nu weer dicht moet. "Maar ja, we moeten er mee leren leven. We branden maar een lichtje hè, ik heb er al 75 doorheen gebrand thuis." Ze vertrekt met een rollator vol waxinelichtjes. De Action laat aan Hart van Nederland weten dat alle winkels woensdagmiddag één voor één worden gesloten en tijdens de rest van de lockdown dicht blijven. De filialen van HEMA blijven vanaf donderdag gesloten.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.