Terug

Volg Hart van Nederland

Miljoenen kilo's vuurwerk onderweg vanuit China, maar waar slaan we het op?

Miljoenen kilo's vuurwerk onderweg vanuit China, maar waar slaan we het op?

Milieu en Gezondheid

7 dec 2020, 19:50

Nu de vuurwerkverkoop komende jaarwisseling aan banden is gelegd zitten importeurs met een groot probleem. De bestellingen vanuit China zijn gewoon onderweg naar ons land, in totaal zo'n acht miljoen kilo. Maar de loodsen liggen al bijna helemaal vol met vuurwerk. Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog De Nederlandse vuurwerkimporteurs zitten inmiddels met de handen in het haar. Door het tijdelijke vuurwerkverbod kunnen zij hun handel niet kwijt bij de verkooppunten. Landelijk ligt er hierdoor nu al zo'n dertien miljoen kilo opgeslagen in de bunkers en dan moet er voor de bijkomende acht miljoen kilo dus ook nog opslag worden gevonden.

Containers zitten propvol

Vuurwerkimporteur Lesli Vuurwerk uit het Gelderse Lichtenvoorde krijgt maandag de zoveelste container met vuurwerk binnen. Het past allemaal nog maar net, want de opslagloodsen liggen bijna helemaal vol. "In totaal mogen we 3,5 miljoen kilo opslaan", vertelt directeur Jasper Groeneveld tegen Hart van Nederland. Bijna alle zeventig containers zitten propvol. "Voller mag 'ie niet", wijst de directeur naar binnen. "We hebben hier en daar nog een gaatje, ik gok in een container of vijf." Wat hij gaat doen als het vuurwerk niet meer past, weet Groeneveld nog niet. Lees ook: Vuurwerkverbod? Verkoop vlak over de Duitse grens 'gaat als een malle' "De contouren voor een oplossing liggen er, maar dat zijn flinke verplichtingen en daar zitten flinke kosten aan verbonden", legt de importeur uit. Wat hem betreft moet de overheid dan ook bijspringen. Die trok eerder 40 miljoen euro uit om de branche te ondersteunen, 15 miljoen daarvan is gereserveerd voor opslag.

Vuurwerk naar Duitsland?

Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) is in overleg met de overheid om een oplossing te vinden, zo bevestigt ook het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De veiligheidseisen voor de opslag van vuurwerk zijn streng, dus het is geen makkelijke opgave. Bekijk video: Door hele land vuurwerkprotesten tegen verbod tijdens jaarwisseling Woordvoerder Marcel Teunissen van BPN denkt dat een deel van het vuurwerk uiteindelijk in Duitsland moet worden opgeslagen. "Daar zijn ruimere regels dan in Nederland", legt hij uit. "Maar het vuurwerk moet dan geregistreerd worden en die procedure duurt een half jaar."

'Vernietigen is vreselijk duur'

Het ministerie zegt inderdaad op zoek te zijn naar veilige opslagruimte in Duitsland. "Het is aan de handelaren zelf wat ze daar mee doen", aldus een woordvoerder. "Als zij er voor kiezen om opslag te vernietigen, dan is dat hun eigen keuze." Maar dat is wat BPN betreft geen optie. "Vernietigen is vreselijk duur", zegt Teunissen daarover. "Dat kost echt miljoenen en is dus geen goed idee." Volgens de branchevereniging zal Infrastructuur en Waterstaat daarom toch echt een opslagplaats moeten vinden. Lees ook: Vier op de tien Nederlanders willen dat het vuurwerkverbod van tafel gaat

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.