Politiek

Vier op de tien Nederlanders willen dat vuurwerkverbod van tafel gaat

Bijna vier op de tien Nederlanders geeft aan dat ze het landelijke vuurwerkverbod van tafel willen. Dit blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder 4500 mensen.

38 procent van de respondenten geeft aan dat het verbod op vuurwerk voor oud en nieuw dit jaar moet verdwijnen. Opvallend is dat vooral jongeren vinden dat er gewoon vuurwerk moet worden afgestoken aan het eind van dit jaar. 54 procent van de Nederlanders jonger dan dertig wil het liefst knallend het jaar uit.

Ouderen snappen vuurwerkverbod

Zestig procent van de Nederlanders is het eens met het besluit van het kabinet om vuurwerk dit jaar niet toe te staan tijdens oud en nieuw. Vooral mensen ouder dan 50 delen deze mening. In deze leeftijdscategorie zegt 67 procent achter het besluit voor een verbod te staan.

Lees ook: ‘Kabinet komt deze week met algeheel vuurwerkverbod voor dit jaar’

Het Hart van Nederland-panel is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.