Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Dertien nieuwe coronadoden, OM telt 207 coronamisdrijven

LIVEBLOG | Dertien nieuwe coronadoden, OM telt 207 coronamisdrijven

Milieu en Gezondheid

22 mei 2020, 07:44

Nederland komt langzaam maar zeker uit de gedeeltelijke lockdown. Verschillende maatregelen worden langzaam versoepeld, maar er blijven maatregelen gelden om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland tegen te gaan. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.

  • Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen tot 5.788

  • In totaal zijn er tot nu toe 44.888 mensen in ons land positief getest op het virus.

  • De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 11.649 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).

  • Er liggen op dit moment in totaal 252 coronapatiënten op de intensive care.

Update 23:34 - Liveblog gesloten

We sluiten dit liveblog voor nu. Blijf onze site in de gaten houden voor het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

Update 21:28 - Inburgeringsexamens worden 15 juni hervat

Het kabinet wil dat de inburgeringsexamens en het staatsexamen Nederlands als tweede taal op 15 juni weer worden hervat. Sinds medio maart waren alle toetslocaties gesloten in verband met de uitbraak van het coronavirus. De uitvoeringsorganisatie DUO is druk bezig met de voorbereidingen van de hervatting, waarbij rekening moet worden gehouden met de RIVM-richtlijnen zoals 1,5 meter.

Update 17:56 - 'Malariamedicijn werkt niet tegen coronavirus en vormt gevaar'

Hydroxychloroquine en chloroquine werken niet tegen het coronavirus. Dat zeggen wetenschappers in een nieuw onderzoek dat vrijdag in het medische tijdschrift The Lancet is gepubliceerd. De medicijnen, die respectievelijk worden gebruikt tegen malaria en reuma, kwamen in het nieuws nadat de Amerikaanse president Donald Trump zei hydroxychloroquine te nemen tegen het coronavirus. Die uitspraak leidde tot veel kritiek van doktoren en wetenschappers. In The Lancet zeggen onderzoekers dat de middelen geen effect hebben op Covid-19 patiënten. Het is zelfs zo dat de medicijnen juist een gevaar vormen voor de gezondheid van mensen. Zo kan hydroxychloroquine bijwerkingen zoals hartritmestoornissen veroorzaken. Het sterfterisico is ook groter bij gebruik van het medicijn.

Update 17:15 - Meer mensen gaan naar hun werk

Het wordt langzamerhand weer drukker op kantoor. Vorige week vrijdag waren er de meeste mensen op de zaak sinds Nederland half maart massaal thuis ging werken. Dat blijkt uit cijfers van Google. Die heeft locatiegegevens geanalyseerd van gebruikers met mobiele apparaten als smartphones. Vorige week vrijdag waren nog altijd 35 procent minder mensen op hun werk dan begin februari. Maar het was wel het drukst op kantoor sinds de scholen half maart werden gesloten en de regering mensen opriep om waar mogelijk thuis te werken. Sinds vorige week maandag is al te zien dat meer mensen naar hun werk gaan. Op die dag gingen de basisscholen gedeeltelijk weer open. Logischerwijs waren er juist weer minder mensen thuis te vinden. Nog steeds waren 13 procent meer mensen thuis dan gebruikelijk, maar sinds het begin van de coronacrisis was het op een werkdag niet zo rustig thuis.

Update 16:29 - Aantal coronapatiënten op ic weer gedaald

Het aantal coronapatiënten op intensive cares is gedaald tot 252, meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er drie minder dan donderdag. Er liggen daarnaast 481 patiënten op de intensivecareafdelingen met andere aandoeningen dan Covid-19. Dat zijn er 46 minder dan woensdag. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "De tragere daling is vermoedelijk gerelateerd aan het weekendrooster tijdens Hemelvaart, waarbij ontslag van de ic gemiddeld later op de dag optreedt. We verwachten dat de daling verder door zal zetten richting de 150, medio volgende week." Van de Nederlandse coronapatiënten op de ic liggen er 251 in Nederland, 3 minder dan gisteren. Eén wordt verpleegd op een Duitse ic, hetzelfde aantal als donderdag. Verpleegafdelingen van ziekenhuizen behandelen nu nog 863 coronapatiënten, 59 minder dan de voorgaande dag.

Update 15:41 - Kabinet neemt zorgen over slachthuispersoneel 'heel serieus'

Het kabinet neemt de oproep van Gelderse burgemeesters om in te grijpen bij slachterijen waar het coronavirus om zich heen grijpt "heel serieus". De drie betrokken ministeries gaan in gesprek met de bezorgde burgemeesters. De Apeldoornse burgemeester Ton Heerts en zijn Arnhemse collega Ahmed Marcouch sloegen eerder op de dag alarm over de opmars van het virus in slachterijen. Heerts gaf de werknemers van een bedrijf in Groenlo opdracht thuis af te wachten tot de uitbraak onder het personeel is uitgewoed. Ook het personeel van een slachterij in Scherpenzeel zit in quarantaine. De ministeries van Volksgezondheid, Landbouw en Sociale Zaken laten weten de noodkreet van de burgemeesters te hebben ontvangen. Ze gaan met Heerts en Marcouch in gesprek over onder meer hun pleidooi om uitzendbureaus of verhuurders te kunnen aanpakken die niet genoeg meewerken aan het opsporen en bestrijden van het virus.

Update 15:19 - 'Maatregelen tegen drukte zijn lokaal maatwerk'

Beperkende maatregelen tegen te grote drukte op bijvoorbeeld stranden, aan het water en in winkelcentra zijn "lokaal maatwerk". In het algemeen gaan de veiligheidsregio's coulant om met de coronaregels nu er steeds meer versoepeling in het verschiet ligt. Elke burgemeester bepaalt echter zelf op welk moment er sprake is van excessen waartegen moet worden opgetreden. Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, in een reactie op de maatregelen die op Hemelvaartsdag werden genomen. Die maatregelen liepen nogal uiteen, wat op sociale media voor veel geërgerde reacties zorgde. Zo gingen de toegangswegen naar sommige stranden dicht, terwijl die even verderop open bleven. Sommige strandjes langs de grote rivieren werden ontruimd, terwijl dat een paar kilometer verderop niet gebeurde.

Update 14:41 - Partijen boos dat kabinet uitstel verkiezingen niet uitsluit

Dat het kabinet niet uitsluit dat de komende verkiezingen wegens de coronacrisis moeten worden uitgesteld, valt verkeerd bij een flink deel van de Tweede Kamer. Onder andere PvdA en PVV willen opheldering, al benadrukt verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren dat juist alles erop gericht is om de verkiezingen te laten doorgaan. "Mensen moeten hun stem kunnen laten horen, juist in een crisis", twittert PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. "Van uitstel kan geen sprake zijn." Thierry Baudet van Forum voor Democratie noemt het "een grof schandaal" dat de regering uitstel "überhaupt overweegt". PVV-leider Geert Wilders twittert in hoofdletters dat er wat hem betreft geen uitstel van de verkiezingen komt en ook de nieuwe partij van Henk Krol is kritisch. Ollongren wijst erop dat ze slechts gaat uitzoeken of en hoe de komende herindelings- en Tweede Kamerverkiezingen mogelijk zijn als het coronavirus nog rondwaart. Ze gaat eerst navragen of stemlokalen zo kunnen worden ingericht dat kiezers er bijvoorbeeld 1,5 meter afstand kunnen bewaren. Mocht dat niet mogelijk blijken, dan "kunnen andere opties worden overwogen". De minister noemt uitstel van de verkiezingen en stemmen per post. De mogelijkheden voor dat laatste gaat ze onderzoeken. Uitstel van de verkiezingen is "nu niet aan de orde", onderstreept Ollongren.

Update 14:15 - Verpleegkundigen vrezen versoepelingen: ‘Wij kunnen tweede coronagolf nog niet aan’

Huilende zorgmedewerkers die ‘s nachts wakker liggen uit boosheid en frustratie. Dagelijks hangen ze aan de lijn bij Stella Salden van vakbond NU’91. Het zorgpersoneel voelt zich niet gehoord en niet serieus genomen. “Als er een tweede coronagolf komt, zijn zij degenen die moeten opdraven. Maar ze zijn nog op adem aan het komen van de eerste golf.” De overvolle stranden en parken op Hemelvaartsdag vindt Stella Salden zorgelijk. Er was op sommige plekken zelfs ontruiming nodig. “Ik denk meteen aan het effect van eventuele nieuwe besmettingshaarden op onze zorgmedewerkers. Hoe gaan zij het een tweede of derde golf volhouden? Ze zijn uitgeput en oververmoeid na maandenlang onafgebroken te hebben gewerkt.” Stella benadrukt dat er zeker begrip is voor de Nederlander die graag naar buiten wil, maar bij het zien van de volle stranden rijst wel een zorgelijke vraag: “Of de ziekenhuizen en vooral de medewerkers in de regio’s dat wel aankunnen.” Lees hier meer.

Update 14:05 - Dertien nieuwe coronadoden gemeld afgelopen 24 uur, negen ziekenhuisopnames

De afgelopen dagen werden al weinig nieuwe ziekenhuisopnames met het coronavirus gemeld (woensdag 14, donderdag 13), vrijdag spant de kroon: slechts 9. In de afgelopen 24 uur overleden dertien mensen aan corona. Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5788. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De afgelopen dag waren dat er dus dertien, de helft minder dan een dag eerder. Donderdag kwam de teller uit op 27. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven.

Update 13:02 – Demonstrerende vechtsporter: iedereen moet blijven bewegen

Vechtsporter en oud-wereldkampioen K1 Ernesto Hoost heeft vrijdagmiddag tijdens een demonstratie gezegd de ernst van het coronavirus te begrijpen, "maar het is ook belangrijk dat iedereen blijft bewegen". Hoost en de Armeens-Nederlandse kickbokser Gago Drago waren samen met tientallen vechtsporters en belangstellenden naar de Koekamp in Den Haag gekomen voor een demonstratie tegen het verbod van het kabinet op openstelling van vechtsportscholen vanwege de coronacrisis. "Ik wil hier laten zien dat het veilig kan en ik hoop daarvan de politiek te overtuigen", aldus de voormalige wereldkampioen, die zei dat meerdere van zijn bekenden zijn overleden door het virus. Onder de belangstellenden was ook Tweede Kamerlid Rudmer Heerema (VVD), die een petitie in ontvangst nam waarin wordt gepleit voor opening van de vechtsportscholen.

Update 12:45 – OM telt 207 misdrijven wegens corona

Het Openbaar Ministerie heeft in twee maanden 207 misdrijven in behandeling genomen die verband houden met het coronavirus. Het gaat vooral om hoesten of spugen richting agenten en andere mensen met een publieke taak, zoals bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) of zorgmedewerkers. De verdachten beweerden in die gevallen besmet te zijn met het coronavirus. Daarnaast zijn de afgelopen weken 7400 strafbeschikkingen opgelegd wegens overtredingen van de regionale noodverordeningen, bijvoorbeeld omdat mensen zich niet hielden aan afstandsregels, zich bevonden in een verboden gebied of omdat zij andere beperkende maatregelen niet naleefden. 76 van de coronagerelateerde misdrijfzaken waren gericht tegen politieagenten. In 34 gevallen ging het om andere beroepsbeoefenaren, zoals boa's of medewerkers van een ziekenhuis. Verder werden zes zaken in het openbaar vervoer in behandeling genomen, aldus het Openbaar Ministerie in een overzicht. In de meeste gevallen gaat het om bedreiging, in sommige gevallen ook om geweld.

Update 12:18 – Sterftecijfer vorige week lager dan normaal

Het sterftecijfer was vorige week voor het eerst in maanden lager dan normaal. Er overleden ongeveer 2850 mensen, zo'n 200 minder dan gebruikelijk is in deze tijd van het jaar. Daarmee lijkt een einde te komen aan een periode waarin het aantal sterfgevallen duidelijk hoger was vanwege het nieuwe coronavirus. Dat melden onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Lees hier verder.

Update 09:12 –1,5 meter afstand houden lukt de mensen steeds minder goed

De Nederlandse bevolking slaagt er steeds minder goed in de anderhalve meter afstand te bewaren. Het aantal mensen dat zegt dat "anderen zelden of nooit binnen een straal van anderhalve meter komen" is flink afgenomen. Dat concluderen het RIVM, GGD GHOR Nederland en de regionale GGD’en op basis van een tweede gedragsonderzoek. Lees hier verder.

Update 07:16 – 600 medewerkers slachterij Vion twee weken in thuisquarantaine

De 600 medewerkers van slachterij Vion in Groenlo gaan twee weken thuis in quarantaine. Daartoe heeft de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland na overleg met de GGD besloten. Eerder maakte de GGD bekend dat 45 medewerkers positief waren getest op corona. De thuisquarantaine moet voorkomen dat het coronavirus verder wordt verspreid. De vleesproductie van het voedselconcern wordt tijdelijk naar andere vestigingen van Vion in Nederland verplaatst. Directievoorzitter Ronald Lotgerink van Vion Food Group zegt dat de gezondheid van de werknemers vooropstaat, maar toch verrast te zijn door de besmetting. "Dit is voor ons een nieuwe situatie als gevolg van het circuleren van het coronavirus in de grensregio. Als Vion en als sector moeten we hier snel van leren, waar nodig ons gedrag aanpassen en dat met elkaar delen", aldus Lotgerink.

Update 06:56 –"Corona-helikopter" vervoerde 68 patiënten

De Lifeliner 5, de speciaal voor coronavervoer ingerichte traumahelikopter, is vanaf vrijdag weer beschikbaar voor het reguliere vervoer van patiënten vanaf de Waddeneilanden naar het vasteland. Vanwege het dalend aantal coronapatiënten die intensieve zorg nodig hebben, is vervoer via de lucht over grotere afstanden niet meer nodig. De coronahelikopter heeft vanaf standplaats Volkel in Brabant 66 coronapatiënten door heel Nederland en Duitsland vervoerd en twee ernstig zieke mensen die geen Covid 19-virus onder de leden hadden, aldus medisch coördinator Geert-Jan van Geffen. De Lifeliner 5 werd beschikbaar gesteld door ANWB Medical Air Assistance toen de intensive care-afdelingen in ziekenhuizen in het zuiden van het land overvol raakten door de coronacrisis. Academisch ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen richtte de helikopter in en zorgde voor een mobiel medisch team. Dat moest volgens Van Geffen onder moeilijke omstandigheden werken, want het team droeg in de beperkte helikopterruimte beschermende kledij en maskers. Alle patiënten zijn volgens hem "zonder noemenswaardige complicaties" overgebracht.

Update 06:56 – Haagse corona-opvang voor daklozen opent zonder daklozen

Den Haag heeft vanaf vrijdag een speciale opvang voor dak- en thuislozen met het coronavirus. Die staat naast het stadion van ADO Den Haag. Er zijn echter nog geen besmette daklozen om op te vangen. De locatie is ook beschikbaar voor daklozen met corona uit Leiden, Gouda en Delft, maar ook daar zijn die er niet. Het coronadorp kan maximaal vijftig mensen opgevangen. Er zijn onder meer slaapruimtes en behandelzalen. De hele dag door zijn er verplegers en begeleiders op de opvang. Als de tijdelijke bewoners opgeknapt zijn, kunnen ze terug naar de noodopvang. Het dorp is een gezamenlijk initiatief van ADO en de organisatie Doneer een Dorp. De initiatiefnemer daarvan, ondernemer Martijn van Rheenen, was als tiener zelf thuisloos. Het stadion van ADO Den Haag ligt op een bedrijventerrein naast knooppunt Prins Clausplein. Het wordt de komende maanden niet gebruikt omdat de eredivisie stilligt.

Update 05:33 – Ruim 500 basisschoolleerlingen nog altijd onvindbaar

Ondanks de heropening van de scholen zijn er nog ruim vijfhonderd basisschoolleerlingen onvindbaar. Deze kwetsbare kinderen zijn vaak al wekenlang van de radar, terwijl scholen en leerplichtambtenaren alles uit de kast hebben getrokken om hen op te sporen. Dat schrijft Trouw op basis van een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 995 schoolleiders in het (speciaal) basisonderwijs. Bij een op de dertig scholen zijn nog altijd leerlingen buiten beeld, gemiddeld zijn het er twee tot drie per school. Begin april waren er ruim vijfduizend leerlingen onvindbaar. De scholen waren toen drie weken dicht en leerlingen moesten vanuit huis opdrachten maken en lessen volgen. Uit de peiling blijkt dat relatief veel leerlingen uit het speciaal onderwijs buiten beeld zijn. Ook daar komt het wel vaker voor dat gezinnen een tijdje verdwijnen om problemen met schuldeisers of familie te ontlopen. Maar vijfduizend leerlingen die tegelijk buiten beeld raakten, zagen de schoolleiders nog niet eerder. En zelfs de groep van vijfhonderd die nu nog van de radar is, lijkt een ongebruikelijk grote groep volgens de schoolleiders.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.