Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Kuipers: afvlakking geeft ademruimte, te vroeg voor conclusies

LIVEBLOG | Kuipers: afvlakking geeft ademruimte, te vroeg voor conclusies

Milieu en Gezondheid

29 okt 2020, 06:08

De tweede coronagolf stopt vooralsnog nog niet. Het aantal besmettingen blijft toenemen en de ziekenhuizen liggen steeds voller met coronapatiënten. Ondertussen is Nederland in een 'gedeeltelijke lockdown' en de effecten van die lockdown zijn nog niet duidelijk te zien. Volg hier het laatste nieuws. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 10.280, dat is in lijn met aantallen afgelopen week – Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 2.384, dat zijn er evenveel als woensdag – Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 553, dat zijn er 8meer dan woensdag – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 7.070 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 21:16 - Reisadvies Frankrijk verder aangescherpt door virus en aanslagen

Het reisadvies naar Frankrijk wordt met ingang van vrijdag verder aangescherpt, niet alleen vanwege het coronavirus maar ook vanwege het verhoogde dreigingsniveau wegens de aanslagen in Parijs en Nice. Er geldt een lockdown in heel Frankrijk. Door het hoge aantal besmettingen met het coronavirus in Frankrijk is opnieuw een verlenging van de noodsituatie afgekondigd voor een periode van 3 maanden, tot half januari 2021, meldt het ministerie van Buitenlande Zaken. Reizen naar Frankrijk moeten alleen worden gemaakt indien die echt noodzakelijk zijn. Bij terugkeer in Nederland geldt een periode van 10 dagen thuisquarantaine. Door de aanslag op donderdag in Nice en recent in Parijs is het dreigingsniveau door de Franse regering voor het hele land aangepast naar ‘urgence attentats’. De veiligheidsmaatregelen zijn verscherpt en iedereen wordt opgeroepen alert te zijn. Verder zijn er verscherpte (identiteits)controles.

Update 20:16 - Verpleegkundigen: Nederland stevent af op zorginfarct

Vele duizenden verpleegkundigen en verzorgenden willen dat per direct strengere maatregelen worden genomen in de strijd tegen het coronavirus. Uit een peiling van de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland komt naar voren dat 85 procent van de ruim 13.000 ondervraagden wil dat het kabinet ingrijpt. In een brief aan de verantwoordelijke ministers en premier Mark Rutte stelt Gerton Heyne, voorzitter van V&VN, dat Nederland afstevent op een zorginfarct. "Elke dag dat we langer wachten met ingrijpen, brengt ons dichter bij een zorginfarct. Dat betekent dat zorg op grote schaal niet meer, of met onvoldoende kwaliteit, kan worden geleverd." De druk neemt volgens de beroepsvereniging met de dag toe. "Het water staat 350.000 verpleegkundigen en verzorgenden - als grootste beroepsgroep de ruggengraat van de zorg - tot aan de lippen." Hij schetst in zijn brief aan het kabinet een somber beeld: "Spoedeisende hulpposten sluiten, omdat de doorstroming van patiënten stokt. Ambulances rijden rondjes, omdat ze patiënten niet kwijt kunnen. Het aantal ziekenhuisopnames en ic-patiënten zitten nog altijd op de lijn van het meest gitzwarte scenario, zoals Ernst Kuijpers afgelopen woensdag in de Tweede Kamer aangaf."

Update 14:49 - Kuipers: afvlakking geeft ademruimte, te vroeg voor conclusies

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) noemt de bescheiden stijging van het aantal ziekenhuisopnames van de laatste twee dagen een "gunstige ontwikkeling". Ziekenhuizen hebben hierdoor wat ademruimte gekregen. "Dat biedt de mogelijkheid om patiënten zo goed mogelijk te blijven spreiden." Voor conclusies over de effectiviteit van de coronamaatregelen, die twee weken terug werden aangescherpt, vindt Kuipers het te vroeg. De voorzitter van de acute zorg, die ook bestuursvoorzitter is van het Erasmus MC en het woord voert namens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS), steunt de pas op de plaats die het kabinet maakt door nu nog af te wachten. Na eerdere forse stijgingen, van soms meer dan honderd patiënten op een dag, kwamen er de afgelopen twee dagen in totaal slechts 26 Covid-19-patiënten bij. In totaal zijn nu 2348 coronapatiënten opgenomen. Kuipers hoopt dat de afvlakking zal doorzetten. "Dat zou fantastisch zijn." Het aantal besmettingen zou dan wel snel moeten gaan afnemen. "Dit is precies het kritische moment waarop je kijkt of er een afvlakking is", aldus Kuipers. Hij voegt eraan toe dat "we wel heel scherp moeten kijken". Als de cijfers niet snel afnemen, is het weer tijd om in te grijpen, volgens hem.

Update 14:20 - RIVM registreert 10.280 positieve coronatesten

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 10.280 positieve coronatests geregistreerd. Op woensdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8118 positieve tests gemeld. Dit cijfer was echter lager door een technische storing, waardoor de gegevens niet compleet waren. In de drie voorgaande dagen meldde het gezondheidsinstituut iets meer dan 10.000 besmettingen. Het aantal sterfgevallen kwam afgelopen etmaal uit op 62. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend waren 54 sterfgevallen gemeld.

Update 14:03 - Kleine stijging aantal coronapatiënten op intensive care

Het aantal coronapatiënten dat is opgenomen in ziekenhuizen, is alleen op de intensivecareafdelingen licht toegenomen. Ic-medewerkers zorgen nu voor 553 patiënten met Covid-19, acht meer dan woensdag, becijfert het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). Twee van deze patiënten liggen in het ziekenhuis in het Duitse Münster. Op verpleegafdelingen is het aantal coronapatiënten gelijk gebleven: het zijn er 1831. Opgeteld liggen nu dus 2384 Nederlandse Covid-19-patiënten in het ziekenhuis, inclusief de twee in Duitsland. Verder meldt het centrum dat de laatste 24 uur 35 patiënten zijn overgeplaatst van de ene regio naar de andere, net zoveel als woensdag. Het verplaatsen gebeurt om de druk zoveel mogelijk over ziekenhuizen in het land te verspreiden. Ook binnen regio's worden patiënten overgeplaatst, maar daarover brengt het landelijke centrum geen cijfers naar buiten.

Update 13:38 - Gelderland-Midden: 'voorzichtig Halloween vieren kan wel'

Kinderen die in de veiligheidsregio Gelderland-Midden wonen, mogen vrijdagavond langs de deuren gaan om het uit de Verenigde Staten overgewaaide spookfestijn Halloween te vieren. De regio raadt inwoners aan om met krijt een kruis te tekenen op 1,5 meter afstand van de voordeur, zodat langskomende groepjes op voldoende afstand blijven staan. De meeste veiligheidsregio's in het land raden het vieren dringend af van Halloween vrijdagavond en Sint Maarten op 11 november. Het kabinet heeft het niet verboden, maar onder andere de veiligheidsregio Twente wijst erop dat het aantal coronabesmettingen in dat gebied sterk is gestegen en noemt het onverstandig om een spooktocht te houden en langs de deuren te gaan. "Sla dat een jaartje over", aldus de regio.

Update 13:00 - Thuiszorg vraagt familieleden van cliënten om hulp

De druk op de thuiszorg wordt door de coronacrisis zo groot, dat de sector een beroep doet op familieleden en vrienden van cliënten. Zij kunnen het verzoek krijgen om te helpen, niet alleen met het doen van de was of het koken van eten, maar ook bijvoorbeeld bij toiletbezoek of bij het wassen van iemand. "Het piept en het kraakt", aldus een woordvoerder van de branchevereniging voor zorgorganisaties ActiZ. "Maar een zorgorganisatie mag niet door het ijs zakken, want de zorg voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken kun je niet op pauze zetten zoals in de ziekenhuizen." Het ziekteverzuim onder medewerkers loopt volgens ActiZ op. "Thuiszorginstanties zijn momenteel heel creatief in het rondkrijgen van de roosters." Op veel plekken wordt er zorg geleverd met steeds minder mensen en dat betekent in sommige gevallen dat zorg wordt afgeschaald.

Update 12:15 - Druk op uitvaartondernemers neemt toe

Uitvaartondernemingen in Brabant voelen de gevolgen van de tweede coronagolf die aanzwelt, meldt Omroep Brabant. Tussen 12 en 18 oktober overleden in het hele land zo'n 400 mensen meer dan normaal in deze periode, meldt het CBS. Recentere cijfers zijn er nog niet, maar die hebben de uitvaartondernemers ook niet nodig om te weten welke verdrietige trend is ingezet: "We zien dat het aantal overlijdens stijgt." Lieke Spierings, van Spierings Uitvaart in Helmond vertelt: "Hier heb je onze kisten staan. Normaal hebben we meer op voorraad, maar we zijn er al een beetje doorheen. Ik heb heel lang geroepen: 'Ik ben niet klaar voor een tweede golf.' Maar hij komt onvermijdelijk."

Update 12:18 - Coronasysteem GGD kon vele contactonderzoekers niet aan

Te veel bron- en contactonderzoekers die tegelijk gebruikmaakten van hetzelfde programma voor hun werk. Daardoor ontstond woensdag een storing in de computersystemen van de regionale gezondheidsdiensten, laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland donderdag weten. Door de panne kwamen de dagcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag uren later dan gebruikelijk naar buiten. Het gaat volgens de GGD om een ander soort storing dan die van zaterdag. Als iemand word getest op het coronavirus, komt de uitslag in het programa CoronIT van de GGD'en te staan. Die gegevens gaan naar de bron- en contactonderzoekers, die mensen op de hoogte brengen van een positieve test. Zij vragen de mensen dan onder meer waar ze besmet zijn geraakt, met wie ze recent contact hebben gehad en of ze bijvoorbeeld in de zorg werken. Die informatie komt in het programma HPZone te staan, en dat zijn de gegevens die naar het RIVM gaan. Het RIVM verzamelt de informatie en brengt de ruwe landelijke data naar buiten. Op basis daarvan berekenen diverse nieuwsmedia hoeveel positieve tests, ziekenhuisopnames en sterfgevallen per etmaal zijn geregistreerd.

Update 11:59 - Keijzer: 'voucherbank' voor reisorganisaties gaat er komen

Er komt een voucherbank waar reisorganisaties geld kunnen lenen zodat ze klanten met geannuleerde reizen kunnen terugbetalen met vouchers. Dat zegt staatssecretaris Mona Keijzer in het tv-programma Goedemorgen Nederland. Het kabinet meldde eerder al dat daar onderzoek naar werd gedaan. "We zijn ernaar aan het kijken en het lijkt erop dat het gaat lukken", zegt Keijzer. Wanneer de voucherbank er komt, is nog niet bekend. De staatssecretaris benadrukt dat het geld alleen bedoeld is voor het terugbetalen van consumenten. Ook kan niet ieder bedrijf aanspraak maken op het geld. "Je moet wel kredietwaardig en levensvatbaar zijn." Eerder vroeg de branche hier al om, zodat reisorganisaties niet omvallen. Omdat reizen er de komende tijd niet inzit vanwege de coronacrisis, verwachten reisorganisaties veel reizigers te moeten compenseren. Daar hebben lang niet alle organisaties geld voor.

Update 09:11 - Partijen pleiten voor tijdelijk vuurwerkverbod om zorg te ontzien

GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen een tijdelijk verbod op de verkoop van bijna alle vuurwerk. Zo moet worden voorkomen dat toch al overbelaste ziekenhuizen en huisartsenposten het rond de jaarwisseling nóg drukker krijgen met vuurwerkslachtoffers. Lees meer.

Update 06:58 - CoronaMelder stuurt 10.000 meldingen per dag uit

De CoronaMelder-app, inmiddels 3,7 miljoen keer gedownload, stuurt zo'n 10.000 keer per dag een melding uit naar een Nederlander die in de buurt is geweest van iemand die positief is getest op corona. Dat schrijft NOS. Ron Roozendaal, chief information officer van het ministerie van Volksgezondheid, zegt tegen de NOS dat de app in het overgrote deel van de gevallen goed herkent of iemand in een straal van 1,5 meter van een besmet persoon is geweest. "Maar in een klein deel van de gevallen was je op grotere afstand." Lees meer.

Update 06:43 - Plek zat in Amsterdamse coronateststraten

Coronateststraten in Amsterdam hebben sinds eind vorige week te kampen met een overcapaciteit. Yvonne van Duijnhoven, hoofd infectieziekten bij de GGD Amsterdam, meldt op Twitter dat 35 tot 55 procent van de beschikbare testafspraken onbezet blijft. Volgens het GGD-hoofd komt dat voor een groot deel omdat mensen van buiten de regio door opschaling dichter bij huis terecht kunnen voor hun coronatest. https://twitter.com/YvanDuijnhoven/status/1321535383461650435

Update 04:31 - Ouderen vrezen nu al eenzame kerstdagen

Ruim 40 procent van de Nederlandse ouderen verwacht dit jaar Kerstmis alleen of hooguit met de eigen partner te vieren. Sowieso zitten veel senioren momenteel alweer weken binnen, in hun eentje, schrijft het AD op basis van een enquête van ouderenbond ANBO onder 1066 mensen. Uit de enquête komt naar voren dat 41,9 procent van de ondervraagde ouderen stelt Kerstmis "alleen of met mijn partner" te gaan vieren. Een kleine 13 procent heeft vooralsnog het plan die dagen 'alleen met ons eigen huishouden' door te brengen. Zo'n 27 procent zal thuis mensen ontvangen of zelf op bezoek gaan bij familie of vrienden. Slechts 0,6 procent gaat "online iets speciaals met elkaar doen".

Update 04:02 - 'Reguliere en coronazorg zijn niet volledig draaiende te houden'

Het is ondoenlijk om zowel de coronazorg als de reguliere zorg de komende weken volledig draaiende te houden. Dat zegt Chief Nursing Officer Bianca Buurman in het AD. Buurman is de belangrijkste adviseur van zorgminister Hugo de Jonge over verpleegkundige zorg en pleitte eerder al voor meer geld voor het opleiden en behouden van verplegend personeel. Volgens Buurman staan ziekenhuismedewerkers door het oplopende aantal besmettingen "met hun rug tegen de muur". "We weten dat komende vier weken nog minimaal twee keer zoveel coronapatiënten in het ziekenhuis gaan komen. De zorg voor hen is intensiever omdat je helemaal ingepakt staat, per patiënt zijn dus meer verpleegkundigen nodig. Tegelijkertijd willen burgers met andere ziekten ook geholpen worden. We hebben gewoonweg de mensen niet om dat te doen.’’

Update 03:30 - Nieuwe update over coronadrukte in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen stijgt nog altijd. Daarom vertelt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg ook donderdag wat dit betekent voor de zorg, niet alleen voor de coronapatiënten maar ook voor mensen met andere aandoeningen. Kuipers geeft zijn update vanuit het universitair ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam. Ziekenhuizen behandelden donderdag 2376 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Van hen liggen 1831 op een verpleegafdeling. Dat is het hoogste aantal sinds begin april. Op de intensive cares liggen 545 coronapatiënten, en dat is het hoogste aantal sinds begin mei. In de afgelopen twee weken is het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen gestegen met ruim 650 en nam het aantal patiënten op de ic's toe met bijna 250. Van de 545 Nederlandse coronapatiënten op een ic liggen twee op zo'n afdeling in het Duitse Münster. Duitsland is bereid tientallen Nederlandse ic-patiënten over te nemen, zodat ziekenhuizen hier lucht krijgen. Kuipers verwacht dat het aantal patiënten in de ziekenhuizen voorlopig nog wel blijft stijgen. En ook daarna zal het nog lang duren voordat de bezetting is gezakt naar het normale peil.

Update 02:18 - Geen coronabesmettingen meer op marineschip in Caribisch gebied

Het marineschip Zr.Ms. Groningen heeft haar operaties in het Caribisch gebied hervat. Het schip had uit voorzorg enige tijd haar bemanning in isolatie geplaatst naar aanleiding van een besmetting met het coronavirus. De GGD Curaçao heeft de voltallige bemanning van het schip getest op Covid-19 en constateerde hierbij geen nieuwe positieve gevallen. Het stationsschip voert patrouilles uit voor Defensie in het Caribisch gebied. Ook vaart het patrouilles voor de Kustwacht en is het schip in te zetten bij noodhulp en operaties tegen de drugssmokkel. Het bemanningslid bij wie enige tijd geleden als eerste Covid-19 werd geconstateerd en wier besmetting de aanleiding was voor de isolatie, maakt het goed.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.