Politiek

Partijen pleiten voor tijdelijk vuurwerkverbod om zorg te ontzien

GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen een tijdelijk verbod op de verkoop van bijna alle vuurwerk. Zo moet worden voorkomen dat toch al overbelaste ziekenhuizen en huisartsenposten het rond de jaarwisseling nóg drukker krijgen met vuurwerkslachtoffers.

“We moeten slachtoffers altijd voorkomen”, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. “Maar door corona kunnen we het ons simpelweg niet veroorloven om de hulpdiensten op te zadelen met honderden vuurwerkslachtoffers.”

“Het huidige verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen is echt niet genoeg”, vindt fractievoorzitter Esther Ouwehand van de dierenpartij. “We weten dat de zorg met een extra piek te maken gaat krijgen als we siervuurwerk niet verbieden. Leg dat maar eens uit aan het overbelaste zorgpersoneel.”

Lees ook: Online al flink meer vuurwerk verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar

Kamerdebat over vuurwerkverbod

Beide partijen willen al langer een vrijwel volledig vuurwerkverbod. Maar het kabinet wil nog niet verder gaan dan het al aangekondigde verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. De Tweede Kamer debatteert donderdag over het onderwerp.

Verkopers van vuurwerk moeten een financiële compensatie krijgen, vinden de partijen. Zij wijzen erop dat al een subsidieregeling bestaat wegens het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen dat in december van kracht wordt.

De twee partijen weten zich gesteund door onder meer de politiebond ACP en de beroepsvereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA).

Lees ook: Verkopers met handen in het haar: verboden vuurwerk moet weg, maar hoe?

ANP