Milieu en Gezondheid
24 sep 2020, 13:11
Het coronavirus is stilaan bezig met een comeback. Het aantal besmettingen loopt in rap tempo op, er komen steeds meer patiënten op de ic's te liggen en voor diverse regio's is risiconiveau 2 afgekondigd. Lees hier het laatste nieuws over het coronavirus van donderdag 24 september.
Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
Het kabinet moet veel meer doen om reizen naar oranje gebieden actief tegen te gaan als die niet noodzakelijk zijn, stellen GroenLinks en SP in een Kamerdebat. Veel mensen gaan toch nog op vakantie naar die landen of regio's, terwijl het risico op besmetting met het coronavirus daar hoog is. Het gevaar bestaat dat de terugkeerders het virus meenemen, zeker nu er een tweede golf gaande is. Er moeten harde afspraken worden gemaakt met de reisbranche, bijvoorbeeld over stuntaanbiedingen, testen en quarantaine na terugkeer, zei Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks). Ze noemde het "volstrekt verwerpelijk" dat bijvoorbeeld Ryanair vluchten aanbiedt van 5 euro naar hoog-risicogebieden en zelfs het tweede ticket gratis maakt. "Aankaarten is niet genoeg, het gaat erom hoe we dit kunnen stoppen", aldus Kröger. Lees ook: Meerderheid Nederlanders wil landelijke maatregelen en mondkapjesplicht in openbare ruimten
Politiemedewerkers kunnen versneld worden getest op corona als er capaciteitstekorten dreigen en het werk in de knel dreigt te komen. De politie meldde donderdag dat een commercieel bedrijf de versnelde testen gaat uitvoeren. Deze sneltesten zijn vooral bedoeld voor de basispolitiezorg en bijzondere diensten zoals beveiliging en (speciale) interventies. Het werk van deze diensten heeft direct invloed op de veiligheid van de burger en op straat.
Het aantal patiënten dat op intensivecareafdelingen ligt, is gestegen naar 106. Dat zijn er twee meer dan de dag ervoor. Dat blijkt uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Buiten de ic-afdelingen liggen 395 coronapatiënten. Dat zijn er 24 meer dan woensdag. In totaal zijn er dus 501 coronapatiënten opgenomen, 26 meer dan de vorige dag. In totaal worden 739 ic-bedden bezet gehouden, 3 meer dan de dag ervoor.
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil dat het kabinet desnoods laboratoria nationaliseert als blijkt dat er niet voldoende capaciteit is om mensen te testen op het coronavirus. Tegen RTV Rijnmond zegt Aboutaleb dat de capaciteit die door de laboratoria nu nog gebruikt wordt voor commerciële tests moet worden gebruikt als er geen mogelijkheden zijn om de publieke testcapaciteit op te voeren. Volgens de burgemeester is "het optuigen van voldoende laboratoriumcapaciteit" op dit moment het grootste probleem. Hij erkent dat het een uiterste maatregel is en dat de testcapaciteit in Nederland niet zomaar vertienvoudigd kan worden. "Als je wilt dat de totale testcapaciteit algemeen gebruikt gaat worden zou je kunnen ingrijpen", stelt hij.
Carnaval kan beter naar de zomer verplaatst worden. Dat verkleint het risico op besmettingen. Dat zegt de Maastrichtse hoogleraar Sociale Geneeskunde Christian Hoebe, tevens hoofd van de afdeling Infectieziekten van de GGD Zuid-Limburg.
Hoebe, die ook lid is van het Outbreak Management Team, vraagt zich in een donderdag door de Universiteit Maastricht gepubliceerd interview af, “of we eigenlijk wel carnaval moeten blijven vieren aan het begin van het voorjaar met meer kans op infectieziekten. Zo heeft carnaval waarschijnlijk ook een rol gespeeld in de verspreiding van het coronavirus. Ik weet dat dat vloeken in de kerk is, maar gezondheidstechnisch gezien is het beter om het in de zomer te doen.”
Lees meer: 'Verplaats carnaval naar de zomer!'
Een boete wegens overtreding van de coronaregels leidt straks niet meer tot een zogenaamd strafblad. Daar stuurt het kabinet op aan, bevestigen ingewijden na berichtgeving van de NOS. Het besluit gaat met terugwerkende kracht gelden: voor mensen die al een boete hebben gekregen, wordt de justitiële aantekening geschrapt. Lees meer: 'Geen strafblad meer na coronaboete, ook oude aantekeningen geschrapt'
Een meerderheid van de Nederlanders (59 procent) vindt dat het kabinet landelijke maatregelen moet gaan nemen om de snelle verspreiding van het coronavirus af te remmen. Dat blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3300 mensen. Een van die maatregelen moet een mondkapjesplicht worden in alle openbare ruimten, aldus 54 procent van de ondervraagden. Lees meer: Meerderheid Nederlanders wil landelijke maatregelen en mondkapjesplicht in openbare ruimten
Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Nederland is met 2544 toegenomen. Die positieve tests zijn tussen woensdagochtend en donderdagochtend geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is een toename ten opzichte van woensdag, toen 2357 meldingen werden geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 15.000 mensen positief getest op het coronavirus. Het aantal sterfgevallen door corona was het hoogst sinds 30 mei.
Zeker zes medewerkers van een locatie van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Zwijndrecht hebben het coronavirus opgelopen. Ze zijn waarschijnlijk besmet geraakt tijdens een afscheidsbijeenkomst voor een opgeheven afdeling. Ongeveer dertig medewerkers waren aanwezig op de bijeenkomst afgelopen vrijdag. De anderen kunnen volgens het ziekenhuis gewoon blijven werken. Ze moeten hun eigen gezondheid wel goed in de gaten houden en als ze klachten krijgen moeten ze zich meteen laten testen.
Het voorgenomen bezoek van koning Willem-Alexander aan Duitsland gaat niet door. Het besluit is in overleg met de Duitse autoriteiten genomen, meldt de RVD. De Duitse federale Robert Koch Institut (RKI), de evenknie van het Nederlandse RIVM, heeft de provincies Zuid- en Noord-Holland eerder deze maand vanwege het toegenomen aantal nieuwe coronabesmettingen tot risicogebied verklaard. Koning Willem-Alexander was van plan op 29 september voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis officieel naar het buitenland te gaan. Samen met Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier zou hij in Münster, net over de grens in Noordrijn-Westfalen, het Duits-Nederlandse legerkorps bezoeken. Dat vierde op 30 augustus zijn zilveren jubileum
Sinterklaasintochten in Noord- en Midden-Limburg zijn dit jaar verboden vanwege de coronarisico's. Daartoe besloten de burgemeesters van de vijftien gemeenten en de Veiligheidsregio Limburg-Noord. De veiligheidsregio maakte het besluit dinsdag bekend. De veiligheidsregio verwijst naar de RIVM-voorschriften en de "verontrustende stijging" van het aantal besmettingen. "Traditionele intochten en optochten in de Sinterklaasperiode zijn met de huidige richtlijnen om de verspreiding van het corona virus tegen te gaan niet of nauwelijks te organiseren." Naleving van de maatregelen, zoals 1,5 meter afstand houden en een verbod op zingen of roepen, kan "onvoldoende gegarandeerd worden."
Mensen die in Eindhoven stonden te wachten tot ze een coronatest konden ondergaan, zijn lastiggevallen door activisten die tegen het coronabeleid van de overheid zijn. De politie is op de hoogte gesteld. Lees meer.
Er zullen landelijke maatregelen nodig zijn om het coronavirus weer onder controle te krijgen, zeggen deskundigen in het AD. Volgens hen hebben regionale coronamaatregelen op dit moment geen nut, gezien het aantal regio’s waar het virus weer oplaait snel toeneemt. Lees meer. Redactie/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.