Gezondheid

Meerderheid Nederlanders wil landelijke maatregelen en mondkapjesplicht in openbare ruimten

Een meerderheid van de Nederlanders (58 procent) vindt dat het kabinet landelijke maatregelen moet gaan nemen om de snelle verspreiding van het coronavirus af te remmen. Dat blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 4000 mensen.

In de afgelopen 24 uur kwamen er 2544 nieuwe besmettingen bij en overleden 16 mensen aan het virus. De grootste dagelijkse toename sinds eind mei. Dinsdag zei premier Rutte dat deze week ‘zeer waarschijnlijk’ veertien veiligheidsregio’s naar het niveau ‘zorgelijk’ gaan. In dat geval worden aanvullende regionale maatregelen van kracht.

Mondkapjesplicht in openbare ruimten

Volgens deskundigen heeft het nemen van regionale maatregelen geen nut nu het virus in de meeste regio’s zo snel oplaait. Zij pleitten daarom donderdag in het AD voor landelijke maatregelen. Maar wat voor landelijke maatregelen moeten er dan komen?

Lees ook: ‘Landelijke maatregelen nodig om virus onder controle te krijgen’

Meer dan de helft van de Nederlanders (54 procent) vindt dat de mondkapjesplicht naast het openbaar vervoer moet worden uitgerold naar alle openbare ruimten. Dat zou betekenen dat ook in supermarkten, winkels en bibliotheken mensen verplicht een mondkapje moeten dragen.

Regio’s op slot

Een andere landelijke maatregel zou een avondklok kunnen zijn, waarbij mensen na een bepaalde tijd niet meer de straat op mogen. Bijna een derde van de Nederlanders (30 procent) is daar voorstander van. Het afsluiten van regio’s, zodat het virus niet buiten een bepaalde regio kan treden, lijkt een kwart van de respondenten (25 procent) een goed idee.