Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Ruim 6500 nieuwe coronabesmettingen, ruim 500 meer dan gisteren

LIVEBLOG | Ruim 6500 nieuwe coronabesmettingen, ruim 500 meer dan gisteren

Milieu en Gezondheid

10 okt 2020, 09:13

De tweede coronagolf stopt vooralsnog nog niet. In de afgelopen week zijn meer dan 27.000 besmettingen vastgesteld. In ziekenhuizen en op de ic's wordt het steeds drukker. Het ene na het andere ziekenhuis stelt operaties en afspraken uit, en het aantal opgenomen coronapatiënten is inmiddels gestegen tot boven de duizend. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen zaterdag: 6.504 – Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis zaterdag: 1.190 – Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care zaterdag: 235 – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 6.544 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 21:52 - In nog vier regio's is aantal coronabesmettingen 'ernstig'

In vier regio's is het aantal coronabesmettingen zo hard opgelopen, dat de situatie er niet langer 'zorgelijk' is, maar 'ernstig' is geworden. Dat is het hoogste risiconiveau. Dat geldt vanaf zaterdag in de veiligheidsregio's Utrecht, Hollands Midden, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Holland Zuid. Zij staan daarmee op hetzelfde niveau als Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden. De situatie in een regio wordt ernstig wanneer in een week tijd meer dan 150 op de 100.000 inwoners positief zijn getest, of als meer dan 10 procent van de uitgevoerde tests positief is. "Hard ingrijpen is noodzakelijk om verdere escalatie te voorkomen en terug te keren naar een beheersbare situatie", legt het coronadashboard uit. In de rest van het land is de situatie 'zorgelijk'. Voor de meeste veiligheidsregio's gold dat al, maar het risiconiveau voor IJsselland, Limburg-Noord, Zuid-Limburg en Zeeland is zaterdag verhoogd.

Update 21:10 - Politie beëindigd onaangekondigd protest tegen coronaspoedwet

De politie heeft zaterdagavond een onaangekondigd protest op het Plein in Den Haag beëindigd. Er is niemand aangehouden. De politie heeft de demonstranten "gevorderd om weg te gaan. Dat is gebeurd", bevestigt een woordvoerster van de politie na berichtgeving door De Telegraaf. De woordvoerster kon niet zeggen om hoeveel demonstranten het ging, maar volgens de Telegraaf waren het er ongeveer honderd. Onder hen zou ook Willem Engel van actiegroep Viruswaarheid zijn geweest. Die riep eerder op de avond op om zaterdag en de komende dagen naar het Plein te komen om te protesteren tegen de zogenoemde coronaspoedwet, die een wettelijke grondslag moet bieden voor de coronamaatregelen in Nederland.

Update 17:06 - Diederik Gommers wil volledige lockdown in strijd tegen coronavirus

Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, pleit voor een volledige lockdown in de strijd tegen het coronavirus. De “halfzachte maatregelen” van het kabinet werken niet, zo vertelt hij zaterdag in het AD. In de afgelopen 24 uur werden ruim 6500 nieuwe coronabesmettingen gemeld, een nieuw dagrecord. Dit terwijl iedereen hoopte dat het effect van de eerder genomen maatregelen vandaag zichtbaar zouden worden. Gommers concludeert daaruit dat de maatregelen onvoldoende effect hebben gehad. "De bedoeling was flatten the curve. Dat wil nog niet lukken", zegt hij in het AD. Daarom moeten hardere maatregelen worden getroffen, stelt Gommers. "Ik ben er een groot voorstander van dat we zo snel mogelijk in een lockdown gaan. En dan geen intelligente lockdown of iets dergelijks, maar een volledige. Anders verandert er niets. Hopelijk kunnen we er dan snel weer uit."

Update 15:18 - Hugo de Jonge blijft hopen op afvlakking coronacijfers

Zorgminister Hugo de Jonge blijft hopen dat het aantal dagelijkse coronabesmettingen dit weekeinde toch nog een afvlakking laat zien. Maar als dat uitblijft, zijn aanvullende maatregelen "onvermijdelijk", aldus de bewindsman. Het kabinet overlegt zondag weer over het nog altijd oplopende aantal besmettingen. De Jonge wil evenwel nog niet speculeren op extra ingrepen. Het kabinet bekijkt de situatie "echt van dag tot dag", zegt hij. De minister benadrukt opnieuw dat niet de maatregelen zelf het virus kunnen stoppen. "Dat moeten we zelf doen. Hou je aan alle regels!"

Update 14:17 - Afgelopen 24 uur 6504 nieuwe coronabesmettingen gemeld

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 6504 nieuwe coronagevallen gemeld, en dat is opnieuw een dagrecord. Een dag eerder had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 5979 meldingen van positieve tests gekregen. Het waren er aanvankelijk 5983, maar dat is zaterdag bijgesteld. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 36.000 nieuwe besmettingen gemeld. Het aantal sterfgevallen steeg met 24. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend waren veertien sterfgevallen gemeld. Sinds het begin van de uitbraak zijn ongeveer 170.000 mensen in Nederland positief getest.

Update 14:12 - Verwarmingskosten stijgen gemiddeld 9 procent voor thuiswerkers

Mensen die thuiswerken hebben de komende winter waarschijnlijk vaker de verwarming aan thuis. Onafhankelijke vergelijkingssite Independer.nl berekende voor de Stentor dat huishoudens gemiddeld 73 tot 155 euro meer kwijt zijn aan gas dan in een ‘normaal’ jaar, al zullen de verschillen in de praktijk groot zijn. Vorige maand kregen 120.000 rijksambtenaren een thuiswerkvergoeding toegezegd van 363 euro voor alle extra kosten die het thuiswerken met zich meebrengt, zelfs voor kopjes koffie en wc-papier. De verwachting is dat met name de stookkosten toenemen. Independer legde daarom gegevens van netbeheerder Liander onder de loep en komt tot de conclusie dat huishoudens gemiddeld 9,3 procent in de periode van 1 oktober tot 1 april meer gaan besteden aan energie voor verwarming dan vorig jaar.

Update 13:45 - 'Zorg mogelijk veel langer onder druk door tweede coronagolf'

De gezondheidszorg komt door de tweede golf van het coronavirus mogelijk veel langer onder hoge druk te staan dan bij de eerste piek van afgelopen voorjaar. Daarvoor waarschuwt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, tijdens een online PvdA-evenement. "De vorige keer was het heel veel, maar duurde het een week of zes, toen was de grootste piek weer over", aldus Kuipers. "Nu lijkt het erop alsof we er rekening mee moeten houden dat het een veel langere periode gaat worden, misschien wel het hele winterseizoen." De eerste piek heeft volgens Kuipers al laten zien welke ernstige gevolgen het kan hebben als de reguliere zorg verdrongen wordt door de zorg voor coronapatiënten. Mensen hebben later dan anders diagnoses gekregen van bijvoorbeeld kanker of hartfalen. Daarmee is schade ontstaan die wellicht te voorkomen was geweest. De nog altijd oplopende aantallen dagelijkse besmettingen laten zien dat de naleving van de coronaregels echt beter moet, benadrukt Kuipers. Dat is volgens hem ook de enige manier om te voorkomen dat het hele land weer op slot moet.

Update 11:29 - Bisschoppen dringen aan op maximaal 30 gelovigen bij diensten

De bisschoppen van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland vragen de parochies en religieuze gemeenschappen zo snel als mogelijk terug te schalen naar maximaal dertig aanwezigen in de komende liturgievieringen. Bedienaren en medewerkers vallen daar niet onder, maakte de kerk bekend. De al bestaande maatregel om niet samen te zingen blijft van kracht. Aan de gelovigen wordt gevraagd om een mondkapje te dragen volgens de richtlijnen van de overheid, aldus de officiële website van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland.

Lees ook: Sommige kerkgangers Staphorst snappen commotie best: ‘Maar het is veilig om naar binnen te gaan’

De rijksoverheid kwam op 5 oktober met het dringende advies het aantal bezoekers aan kerkdiensten substantieel af te schalen. Ook werd gevraagd mondkapjes te dragen en het zingen te beperken. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zei toen dat kerken vrijwillig teruggaan naar dertig mensen per dienst.

Update 10:36 - 'Andere kijk op voedsel door coronavirus'

De waardering voor boeren en tuinders zit mede dankzij het coronavirus in de lift. In alle sectoren is de waardering gegroeid, behalve ten aanzien van de varkenshouderij. Deze sector wordt hetzelfde gewaardeerd als in 2018, blijkt uit de tweejaarlijkse Agrifoodmonitor, uitgevoerd door Wageningen Economic Research in opdracht van Topsector Agri & Food. Volgens het onderzoek heeft de uitbraak van het coronavirus invloed gehad op hoe mensen eten. Mensen zijn anders gaan eten. Er kwam minder varkensvlees op tafel en meer groenten en fruit. Mensen gaven aan dat ze dit doen voor hun gezondheid. Het virus heeft ook invloed gehad op hoe burgers waarde zijn gaan hechten aan basisbehoeften zoals voedselveiligheid en stabiliteit. Ze zijn meer geïnteresseerd geraakt in waar ons voedsel vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd. Covid-19 zorgde er ook voor dat men Nederlandse producten meer is gaan waarderen. Mensen die al gezond bezig waren zijn nog gezonder gaan eten. Men vindt smaak, betaalbaarheid en gezond de belangrijkste waarden bij het voedsel dat men op een gewone dag eet. Ook de waarden veiligheid en een goed gevoel zijn belangrijker dan voorgaande jaren. Duurzaamheid blijft even belangrijk als altijd. En in vergelijking met 2018 vinden mensen het nog belangrijker dat voedsel uit de regio komt, aldus het onderzoek.

Update 09:00 - Trimbos: bied mensen hoop en structuur in tweede coronagolf

Niet iedereen kan even gemakkelijk omgaan met de tweede golf van de corona-uitbraak in Nederland. De komende maanden kunnen voor sommige mensen heel zwaar worden. Het is belangrijk dat mensen hoop houden, dat ze ondersteuning krijgen en dat ze een structuur in hun dag houden, zegt het Trimbos-instituut. Vertrouwen in de toekomst kan mensen namelijk beschermen tegen "depressie, angst en zelfs suïcidaliteit". Eenzaamheid is een van de gevaren die op de loer liggen. Ouderen in verpleeghuizen en mensen met psychische aandoeningen kunnen er last van krijgen, maar jongeren ook, aldus Trimbos. "Mensen die sociale isolatie en eenzaamheid ervaren, hebben vaak een zwakkere weerstand, slapen slechter, hebben vaker last van depressies, problematisch alcohol- en drugsgebruik en hebben sneller te maken met cognitieve achteruitgang." Trimbos roept op om verpleeghuizen niet meer af te sluiten, maar om manieren te vinden waarop familieleden van bewoners op een verantwoorde manier op bezoek kunnen komen. Volgens het instituut zijn mensen de laatste maanden wat ongezonder gaan leven. Zo roken en blowen mensen meer. Tegelijk bewegen we minder. Dat kan komen door "stress, angst, eenzaamheid en verveling".

Update 08:38 - FNV is corona-agressie tegen werkenden zat

Vakbond FNV wil dat mensen meer respect gaan tonen voor werkenden in het openbaar vervoer, ziekenhuizen, winkels, op straat en in publieke ruimten. Er is te veel agressie en werknemers voelen zich steeds onveiliger, stelt FNV-vicevoorzitter Kitty de Jong. "De maat is vol. Veel mensen die maatregelen in ons aller belang moeten handhaven zoals treinconducteurs en gemeentelijke handhavers spreken mensen aan en krijgen vaker agressie terug, horen wij van onze leden", aldus De Jong. Te veel mensen houden geen afstand en volgen de verplichting of het advies een mondkapje te dragen niet op. Dit veroorzaakt stress en een onveilig werkklimaat. Volgens de FNV zijn werkgevers verantwoordelijk voor een veilig werkklimaat en wordt er met hen overlegd over oplossingen. "Maar vandaag zeggen we als grootste werknemersorganisatie van Nederland: blijf van onze mensen af, zet ze niet onder druk door scheldpartijen, en volg hun instructies op. Kortom: heb respect voor ze." Tegelijkertijd wil de vakbond duidelijkheid van de overheid. "De overheidsrichtlijn waarin staat dat iedere ondernemer zelf mag bepalen of er mondkapjes in zijn winkel gedragen moeten worden, werkt niet. Dat zorgt voor onduidelijkheid bij het winkelend publiek, dat in confrontaties kan uitmonden met werknemers die mensen erop aanspreken. Er moet een eenduidige en landelijke maatregel komen, inclusief een plan voor handhaving."

Update 08:09 - 'Antimalariamiddel heeft toch effect bij coronavirus'

Het antimalariamiddel hydroxychloroquine leidt bij coronapatiënten op de verpleegafdeling tot significant betere resultaten dan tot dusver gedacht. De kans op overplaatsing naar de intensive care ligt 53 procent lager dan bij patiënten die geen behandeling kregen. Dit concluderen onderzoekers van de Isala Klinieken in de regio Zwolle na zogenoemd landelijk retrospectief onderzoek onder 1064 patiënten. Toen de Covid-19 pandemie uitbrak, ontbraken eenduidige richtlijnen om het virus adequaat te behandelen. In sommige Nederlandse ziekenhuizen kregen patiënten hydroxychloroquine voorgeschreven, in andere klinieken werd gekozen voor chloroquine. Omdat de effectiviteit van deze middelen niet was aangetoond, kozen sommige artsen ervoor om geen van deze medicijnen voor te schrijven. Deze variatie in medicatiebeleid was voor onderzoekers Jolanda Lammers en Paul Groeneveld reden om de drie behandelstrategieën tegen het licht te houden. Veertien ziekenhuizen in het hele land hebben hun gegevens gedeeld. "Tijdens de corona-uitbraak stond elke dokter met lege handen. Juist omdat iedereen het beste wil voor deze patiëntencategorie hebben we landelijk alle medewerking gekregen", aldus de onderzoekers. De onderzoekers verwachten dat hun onderzoeksresultaten, die inmiddels zijn bevestigd door Amerikaanse researchers, tot een nieuwe landelijke of mondiale behandelstrategie zal leiden. Daarnaast pleiten zij voor aanvullend (prospectief) onderzoek dat hun conclusies kan ondersteunen.

Update 06:00 - De CoronaMelder-app is vanaf nu landelijk actief

Vanaf vandaag is de CoronaMelder-app van de overheid in heel Nederland actief. De app is ontwikkeld met als doel om nieuwe besmettingen met het coronavirus sneller op te sporen en om mensen die in de buurt zijn geweest van een besmet persoon eerder te waarschuwen. Maar hoe werkt de app precies? Lees het hier

Update 02:07 - Experts verwachten dat coronavirus in zomer 2021 beheersbaar is

Economen en gezondheidsexperts verwachten dat het coronavirus rond de zomer van 2021 beheersbaar is en het gewone leven weer opgepakt kan worden. Ondanks dat we volop in de tweede golf zitten, kan het kabinet in hun ogen beter het 'nieuwe normaal' afschaffen. Dat zeggen ze tegen De Telegraaf. "Het is redelijk om te denken dat dit rond de komende zomer grotendeels voorbij is", stelt gezondheidseconoom Xander Koolman. Het kabinet is nu erg ad hoc bezig, maar zou juist ook een perspectief voor 2021 moeten schetsen, stellen de deskundigen. "We weten steeds beter aan welke knoppen we kunnen draaien om corona onder controle te houden. Daarom zou de overheid op een rij moeten zetten wat wanneer beschikbaar is", aldus ING-econoom Marieke Blom. Bedrijven en werknemers hebben volgens haar sterke behoefte aan "een stip op de horizon". De deskundigen verwachten niet dat het virus in 2021 is verdwenen. Maar meer kennis van het virus, een vaccin, forse inzet van sneltesten en beter bron- en contactonderzoek kan er in hun ogen voor zorgen dat het gewone leven weer mogelijk is en het 'nieuwe normaal' niet langdurig aanhoudt. Ook het afbouwen van de steun voor bedrijven valt niet goed en leidt tot onnodige faillissementen en werkloosheid. "Het oude normaal zou het doel moeten zijn", zegt hoogleraar Bas Jacobs. "Dan heeft het toch geen enkele zin om je hele economie te verbouwen?"

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.