Milieu en Gezondheid
9 okt 2020, 06:00
De tweede coronagolf stopt vooralsnog nog niet. In de afgelopen week zijn meer dan 27.000 besmettingen vastgesteld. In ziekenhuizen en op de ic's wordt het steeds drukker. Het ene na het andere ziekenhuis stelt operaties en afspraken uit, en het aantal opgenomen coronapatiënten is inmiddels gestegen tot boven de duizend. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen vrijdag: 5.983 – Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis vrijdag: 1.139 – Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care vrijdag: 239 – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 6.518 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
De horecabranche werkt aan alternatieve coronamaatregelen, omdat onder meer cafés en restaurants onevenredig hard geraakt zouden worden door het coronabeleid van het kabinet. De contouren van dit plan worden nog verder uitgewerkt. Samen met ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland doet de branche alvast een dringende oproep aan het kabinet om niet zonder meer vast te houden aan alle opgelegde restricties. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is het "jammer" dat het kabinet kennelijk maar twee knoppen ziet om aan te draaien om het virus onder controle te krijgen: sluitingstijden en groepsgrootte. Terwijl het zoveel slimmer kan, vindt de organisatie die er tevens op hamert dat het aantal besmettingen in de horeca al lang zeer gering is. "Juist in onzekere tijden als deze hebben mensen behoefte aan sociaal contact", benadrukt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. Hij vindt dat de horeca daarom juist een onderdeel van de oplossing moet zijn, als veilig alternatief voor huisfeestjes en illegale bijeenkomsten. "In de horeca kunnen mensen dankzij de strenge protocollen toch op een veilige manier samenkomen."
Het landelijk bureau van de Hersteld Hervormde Kerk adviseert de aangesloten kerken het aantal bezoekers van kerkdiensten "substantieel" te verlagen. Verder moet er een "hernieuwde bezinning" komen "op de wijze en frequentie van de samenzang". Ook moeten er bij het in- en uitgaan van de kerk mondkapjes worden gedragen, aldus het advies. Het advies werd vrijdagavond bekendgemaakt op de website van de kerkgemeenschap. Wat een "substantiële teruggang" inhoudt, is niet duidelijk. In het advies worden geen aantallen bezoekers genoemd.
Vier patiënten en elf medewerkers van de afdeling cardiologie van het ZGT Almelo zijn positief getest op het coronavirus. Dat meldt Tubantia. De besmette patiënten zijn overgebracht naar een COVID-afdeling waar patiënten in isolatie worden verpleegd. De positief geteste medewerkers zitten in thuisquarantaine. Het virus is mogelijk verspreid door een besmette patiënt die eerder opgenomen is geweest. De patiënt lag op een eenpersoonskamer. Alle medewerkers van het ZGT die in contact zijn geweest met deze persoon, worden nu uit voorzorg getest. Voor de afdeling cardiologie is voor komend weekend een opnamestop afgekondigd.
Een zwembad in Eindhoven houdt de komende dagen de deuren dicht omdat drie medewerkers positief zijn getest op het coronavirus. Het gaat om het ir. Ottenbad. Naast de drie besmette mensen is ook een aantal andere medewerkers uit voorzorg in quarantaine gegaan. De gemeente Eindhoven meldt vrijdag dat de sluiting in eerste instantie voor vier dagen is, voor alle bezoekers. "De gezondheid van onze medewerkers en bezoekers staat altijd voorop", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Er is geen nauw contact geweest, meer dan 15 minuten binnen 1,5 meter, tussen personeel en bezoekers. Dus de kans dat onze medewerkers klanten hebben besmet, is gering. Toch nemen we graag het zekere voor het onzekere en is sluiting op dit moment de beste optie."
Asielzoekers uit asielzoekerscentra in de drie noordelijke provincies met (mogelijk) corona kunnen binnenkort in quarantaine in een speciaal daarvoor ingericht 'hotel'. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat vrijdag weten in Haren (Groningen) het voormalig hotel Nescio in te richten als zogenoemde uitwijklocatie. Het COA deed eerder al een dringende oproep aan de voorzitters van de veiligheidsregio's om quarantaineplekken beschikbaar te stellen voor asielzoekers. Asielzoekerscentra zijn nu, door ruimtegebrek, slechts in staat om enkele asielzoekers te isoleren bij een uitbraak van het nieuwe coronavirus.
De Amerikaanse epidemioloog Marc Lipsitch, een van de grondleggers van het R-getal dat aangeeft hoeveel anderen iemand met een corona-infectie gemiddeld besmet, is geschrokken van het aantal nieuwe besmettingen in Nederland, dat vandaag en gisteren bijna 6000 telde. Vorige week vrijdag was dat nog 3825. "Een R-getal van 1,17, dat is zeer zorgwekkend", zo zegt hij tegen Nieuwsuur. Helemaal met de winter voor de deur is afwachten geen optie meer, zegt Lipsitch. "Nu het kouder wordt, wordt het lastiger om social distancing-maatregelen te handhaven. We zijn weer vaker binnen en het aantal besmettingen zal verder groeien." Als met preventieve maatregelen het aantal nieuwe besmettingen niet snel daalt, is een lockdown onvermijdelijk, zegt hij. "Handen wassen en maskers dragen is goedkoop en effectief", zegt Lipsitch. "Een echte lockdown is zeer destructief."
Eén op de drie zorgmedewerkers is nog niet goed genoeg uitgerust om de tweede coronagolf aan te kunnen. Dat is de uitkomst van een enquête van beroepsvereniging NU'91 onder 2800 zorgprofessionals. Verpleegkundigen en verzorgenden geven daarnaast aan dat nog niet overal voldoende goede beschermende middelen op voorraad zijn. Ook wordt bij bijna een kwart (24 procent) van de ondervraagde leden de reguliere zorg binnen de eigen organisatie afgeschaald vanwege de grote toename van de patiënten met Covid-19. De uitkomsten van de enquête zorgen voor ongerustheid bij de beroepsvereniging, aangezien er meer uitval wordt verwacht wanneer professionals niet voldoende uitgerust aan het werk moeten. "Tel daarbij het feit dat zorgprofessionals ook zelf besmet kunnen raken. Dat zagen we al in grote mate tijdens de eerste golf", zegt Stella Salden, voorzitter van NU’91. Tegelijk hebben zorgmedewerkers een groot verantwoordelijkheidsgevoel om aan het werk te gaan en blijven. Het gevoel collega's niet in de steek te willen laten, zorgt onder 61 procent voor extra werkdruk, blijkt uit de peiling.
In het afgelopen etmaal zijn opnieuw bijna 6000 mensen positief getest op het coronavirus. Een "zorgelijke trend", aldus premier Mark Rutte vrijdag in de persconferentie na afloop van de ministerraad. Rutte waarschuwt voor strengere maatregelen als het aantal besmettingen dit weekend verder blijft oplopen. Lees meer.
Het verwerken van Nederlandse coronatests in Abu Dhabi gaat niet door. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdag laten weten. Er bleef een onacceptabel risico op het gebied van privacy bestaan, zegt De Jonge.
In het laatste etmaal zijn er 5.983 nieuwe coronabesmettingen doorgegeven aan gezondheidsdienst RIVM. En dat betekent dat het oude dagrecord slechts één dag heeft standgehouden: donderdag werden er nog 5.829 nieuwe gevallen gemeld. Het waren er aanvankelijk 5.831, maar dat is vrijdag bijgesteld. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 34.000 nieuwe besmettingen gemeld. Sinds het begin van de corona-uitbraak zijn ongeveer 160.000 mensen in Nederland positief getest.
Ongeveer 2000 jongeren hebben de afgelopen weken 1500 ideeën bedacht voor het oplossen van problemen waar zij in de coronacrisis tegenaan lopen, meldt de Jongeren Denktank Coronacrisis (JDC). De ideeën gaan over opleiding, werk en wonen. Dat zijn de gebieden waarop jongeren de effecten van de coronacrisis voelen. Ze variëren van oplossingen om de kwaliteit van het online-onderwijs te verbeteren tot de suggestie om de huidige kijk op werk los te laten. Minister-president Markt Rutte riep in mei van dit jaar jongeren op om aan te geven waar ze last van hebben door de coronacrisis en wat hun ideeën zijn om er iets aan te doen. De JDC lanceerde vorige maand een app waarin onder meer vragen worden gesteld over belemmeringen rond werk, opleiding en huisvesting, maar ook over welke kansen de coronaperiode met zich mee brengt en wat jongeren nodig hebben om deze kansen te blijven benutten na de crisis. In januari krijgt Rutte een advies van de JDC waarin de suggesties van de jongeren zijn opgenomen. In de JDC werken Denktank-Y en het jongerenplatform van de Sociaal Economische Raad samen.
Eigenaren van bowlingbanen weten niet goed wat ze aan moeten met de nieuwe coronamaatregelen. Dat hoort Koninklijke Horeca Nederland (KHN) van tientallen eigenaren van bowlingbanen, die willen weten of hun restaurant of bar open mag. Volgens KHN gaan burgemeesters in verschillende regio's anders om met de coronamaatregelen. In de algemene regels van eind september staat dat alle horeca die bij sportcentra hoort, moet sluiten. Dat betekent dat de kantine van de voetbalclub dicht is, maar ook het restaurant naast de golfbaan. Bowlingbanen lijken echter in een grijs gebied te vallen, merkt KHN. De vereniging voor horecaondernemers vindt dat bowlingbanen gezien moeten worden als recreatiecentra en niet als sportinstellingen. "Wij merken dat veiligheidsregio's de regels op dit punt verschillend naleven", zegt een woordvoerder van KHN. "Daardoor ontstaat onduidelijkheid." Wat de reden is dat regio's allemaal anders om lijken te gaan met de veiligheidsmaatregelen weet de belangenorganisatie niet. Veel bowlingcentra halen het grootste deel van hun omzet uit het horeca-gedeelte, aldus KHN. "Dus net als op de banen moeten ze ook in hun restaurants dertig mensen kunnen ontvangen.
De Hersenstichting gaat een landelijk onderzoek naar hersenschade door het coronavirus financieren. In het onderzoek worden patiënten uit de eerste coronagolf voor langere periode gevolgd en onderzocht op mogelijke hersenschade. De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt om de juiste behandelingen te geven aan toekomstige coronapatiënten. De kosten voor het onderzoek, ruim 325.000 euro, zijn met een crowdfundingactie opgehaald. De eerste resultaten van dit onderzoek zullen naar verwachting medio 2021 bekend zijn, meldt de Hersenstichting.
De besmetting met het coronavirus van operatiepersoneel van Zuyderland Medisch Centrum is waarschijnlijk niet op de operatiekamers gebeurd. Dat zei David Jongen, bestuursvoorzitter van het Limburgse ziekenhuis vrijdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Donderdag meldde 1Limburg dat ongeveer twintig medewerkers, onder wie drie chirurgen, vorige week besmet zijn geraakt. Eén van de chirurgen ligt op de eigen ic. Waar het operatiepersoneel besmet is geraakt, is volgens Jongen onduidelijk. Beter beschermd zijn dan op de ok kan bijna niet, zegt hij. "Het zal dan ook niet op de ok zijn gebeurd. We hebben contactonderzoek gedaan, maar daar komt geen eenduidige bron uit naar voren." Omdat er mensen ziek werden en het coronavirus onder de leden bleken te hebben, is heel uitvoerig getest. Uit ongeveer 180 testen zijn deze twintig medewerkers gekomen, aldus Jongen. "Gelukkig hebben we sinds een dag of vijf, zes geen positieve mensen meer getest", voegde hij toe. Patiënten zijn niet besmet geraakt. Het ziekenhuis heeft nu twee van de negentien ok’s gesloten, omdat er onvoldoende personeel is. De behandelingen die zijn uitgesteld, zijn behandelingen waarbij mensen geen risico’s lopen. Het ziekenhuis, dat vestigingen heeft in Heerlen en Geleen, heeft de infectiepreventiemaatregelen verder opgeschaald, zegt Jongen. "Ook als er pauze is op de ok nu, draagt iedereen een mondkapje. Dat was twee weken geleden niet zo."
Vakantieparken en verhuurders van vakantiehuisjes doen in aanloop naar de herfstvakantie goede zaken. Duitsers en Belgen hebben hun verblijf in een Nederlands park of huisje geannuleerd, maar andersom gaan Nederlanders ook niet meer de grens over. Nederlanders, Belgen en Duitsers huren massaal een huisje in eigen land, schrijft Nu.nl. Landal GreenParks, met zo'n 55 vakantieparken in Nederland, stelt dat al hun parken zo goed als vol zitten. "Op een paar na", aldus een woordvoerder. "Mensen willen er gewoon even uit in de herfstvakantie. We hadden veel afzeggingen van Duitsers en Belgen nadat zij een negatief reisadvies kregen voor Nederland. Maar die plekken werden zo opgevuld door Nederlanders." Het aantal boekingen bij Natuurhuisje.nl voor huisjes in de herfstvakantie is drie keer groter dan vorig jaar. Het platform biedt binnen Europa bijna 16.000 huisjes of delen van boerderijen aan voor de verhuur, waarvan meer dan 4.300 in Nederland. "We zagen de belangstelling voor een huisje over de grens de laatste tijd met de dag verder afnemen, nu worden uitsluitend nog boekingen gedaan voor een verblijf in eigen land."
Het kabinet onderzoekt of kiezers bij de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar maart per post kunnen stemmen vanwege de corona-uitbraak. Het AD meldt vrijdag op basis van Haagse bronnen dat de kans groot is dat er een vorm van stemmen per post wordt ingevoerd. Bij 'briefstemmen' kunnen mensen hun stem een paar dagen of enkele weken vóór de verkiezingen van 17 maart per post versturen. Ook kan het stemformulier op de verkiezingsdag zelf worden ingeleverd bij een speciaal inleverpunt in de gemeente. Daardoor hoeven kiezers niet in de rij te staan voor het stembureau. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken laat uiterlijk begin november weten of het kabinet werk maakt van stemmen per post. "Ik wil alle constructieve voorstellen onderzoeken om te zorgen dat deelnemen aan de verkiezingen voor alle Nederlanders zo makkelijk mogelijk is", zegt de bewindsvrouw tegen de krant. Het CDA wil ondertussen dat mensen van zeventig jaar of ouder vanwege de coronacrisis de mogelijkheid moeten krijgen om bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen per post te stemmen. De partij wil de stembusgang zo toegankelijk mogelijk maken, ook voor ouderen. Het 'briefstemmen' voor ouderen kan wel alleen als er geen risico op fraude is, benadrukken de christendemocraten.
De meeste moskeeën in de drie grote steden blijven open voor bezoekers tijdens het vrijdaggebed. In Amsterdam sluit een deel de deuren dan, omdat er te weinig vrijwilligers zijn om de coronamaatregelen in goede banen te leiden. In Den Haag en Rotterdam lijkt dit probleem niet of veel minder te spelen. Wel houden de meeste moskeeën zich aan het dringende advies van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) om maximaal dertig mensen binnen te laten, stelt Muhsin Köktas, voorzitter van het CMO. "De RIVM-richtlijnen worden goed opgevolgd", zegt hij. "Het hele gebouw wordt gedesinfecteerd en op verschillende plekken moet je je handen desinfecteren." Wel heerst e - r volgens Köktas paniek bij de besturen naar aanleiding van de maximale groepsgrootte. "Moskeebestuurders doen enorm hun best besmettingen te voorkomen", legt hij uit. "Sommige moskeeën laten dan wel meer dan dertig mensen binnen, want als je alle maatregelen hebt genomen, wat is dan het verschil tussen dertig of vijfendertig mensen?" Vrijdagmiddag hebben de geloofskoepels opnieuw een gesprek met minister Ferd Grapperhaus. Köktas zal dan vragen hoe de minister bij het getal dertig komt. "Gaat het nou om het voorkomen van besmettingen, of om dat precieze aantal?"
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) praat vrijdag weer met religieuze organisaties over hoe zij het beste kunnen omgaan met de coronacrisis nu het aantal besmettingen oploopt. Het gaat om een digitale ontmoeting met vertegenwoordigers van onder meer de christelijke, joodse, islamitische en boeddhistische geloofsgemeenschappen. Hij wil kijken wat hij hen voor perspectief kan bieden, maar benadrukte eerder deze week dat de komende weken "strakke en stevige maatregelen" nodig zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Eerder deze week sprak de minister een maximum van dertig bezoekers af. Onder meer binnen de katholieke kerk was teleurstelling. Daar werd 1,5 meter afstand gehouden en niet gezongen. Lees ook: Met 600 man in de kerk: 'Coronavirus stoppen belangrijker dan vrijheid om godsdienst uit te dragen' De Hersteld Hervormde Gemeente in Staphorst, die zondag in opspraak raakte nadat ze diensten had gehouden met elk zeshonderd man, wil eerst de gesprekken van vrijdag afwachten voor ze met een besluit komt. Ze wil meer duidelijkheid over bijvoorbeeld doop- en belijdenisdiensten. In de kerk in Staphorst is normaal plaats voor 2300 mensen. Tijdens de diensten van vorig weekend kon iedereen 1,5 meter afstand houden, maar er werden geen mondkapjes gedragen. Ook werd er gezongen.
Het operatiepersoneel van het Zuyderland-ziekenhuis in Geleen en Heerlen is getroffen door het coronavirus. Dat meldt 1Limburg. Ongeveer 20 medewerkers, onder wie drie chirurgen, zijn vorige week besmet geraakt. Dat laat bestuursvoorzitter David Jongen donderdagavond aan L1 weten. Volgens Jongen ligt één van de chirurgen op de eigen ic. De bron van de besmettingen is nog niet achterhaald. De meeste medewerkers die besmet zijn geraakt, hebben hun werkplek in het ziekenhuis in Geleen. In totaal telt het Zuyderland zo'n 180 tot 190 medewerkers die betrokken zijn bij operaties. Jongen: "Ze zijn na de eerste ziekmelding allemaal getest door de GGD Zuid-Limburg. Ook is een bron- en contactonderzoek gepleegd. Van deze groep bleken 20 mensen besmet. Ze zijn meteen naar huis gegaan."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.