Terug

Volg Hart van Nederland

Laatste vlinders geplaatst op Vlinderrots: 'Ze hoort hier helemaal niet te hangen'

Persoonlijke verhalen

17 mei 2023, 17:51

De laatste vlinders zijn dinsdag geplaatst op de Vlinderrots, het monument in Hoorn dat staat voor geweldslachtoffers. De vlinders zijn onder meer voor Sumanta Bansi (22) uit Hoorn en voor de Volendamse Eva Veerman (28). Met de laatste vlinders is het monument vol. "Ze moet hier niet hangen, dat hoort eigenlijk niet. Voor niemand niet."

Dat zegt de moeder van Eva, Anneke Veerman, tegen Hart van Nederland. Zij en haar man Johan verloren hun dochter precies twee jaar geleden. Ze was in een woning vermoord door haar vriend, die na een zelfmoordpoging in datzelfde huis wordt gevonden. Later in de gevangenis maakte hij er alsnog een einde aan.

De moeder van Eva vindt het mooi dat ze een vlindertje kan plaatsen voor haar dochter, maar ook heel dubbel. "Ik hoop dat er een heleboel vrouwen die in dezelfde situatie zitten als Eva, hier wat van leren en dat er lichtjes gaan branden."

De ouders van Eva plaatsen het vlindertje op de rots:

Laatste vlinder op vlinderrots: "Ze hoort hier helemaal niet te hangen"
1:17
Laatste vlinder op vlinderrots: "Ze hoort hier helemaal niet te hangen"

In de Hart van Nederland-podcast 'Vrouwenmoord' vertellen de ouders van Eva uitgebreid over wat er is gebeurd met hun dochter. Beluister de aflevering hieronder:

Dankbaar

Ook de ouders van Sumanta, een studente uit Hoorn, zijn dankbaar dat hun dochter een plaatsje krijgt op de Vlinderrots. Sumanta raakte in 2018 vermist en pas vorig jaar september wordt haar stoffelijk overschot gevonden op aanwijzingen van haar ex Manodj B. (42). Tijdens haar vermissing was ze zwanger van hem. "Ik bedank de initiatiefnemer dat zij het initiatief heeft genomen om Sumanta een plaatsje te geven in de Vlinderrots, zodat ze nooit vergeten zal worden", aldus haar moeder Sharmilla Nanda.

De Vlinderrots is een initiatief van de ouders van de in 2006 vermoorde Nadine Beemsterboer. In 2021 werd de Vlinderrots tot twee keer toe vernield en is inmiddels weer hersteld.

Femicide of pogingen daartoe komen voorbij in de Hart van Nederland-podcast 'Vrouwenmoord'. Beluister hieronder de meest recente aflevering en abonneer je vooral om niks te missen:

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.