Terug

Volg Hart van Nederland

Steeds meer Nederlanders weten wat 'femicide' betekent: 'We moeten het serieuzer nemen'

112

6 feb 2023, 22:29

Iedere acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord. Daarmee staat ons land op de derde plek van Europa. Je zou denken dat het daarom een veelbesproken onderwerp is dat hoog op de politieke agenda staat, maar dat valt tegen.

Anderhalve maand geleden bleek uit onderzoek van Hart van Nederland dat slechts 33 procent van Nederland weet wat de term 'femicide', oftewel vrouwenmoord, betekent. Sterker nog: zelfs onze minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers was niet direct bekend met de term toen Hart van Nederland hem hiernaar vroeg.

Maar door veel aandacht in de media voor vrouwenmoord, waaronder de Hart van Nederland-podcast 'Vrouwenmoord', is het aantal mensen dat weet wat 'femicide' betekent aanzienlijk gestegen. Uit ons panelonderzoek onder bijna 4.000 mensen blijkt dat nu 50 procent van de mensen weet wat de term betekent.

'Conflict in de relationele sfeer'

Dat er meer aandacht nodig was voor vrouwenmoord bleek deze week opnieuw. Een 33-jarige vrouw kwam zondag om het leven doordat een man, vermoedelijk haar ex, haar doodstak. Dit terwijl het schietincident in Zwijndrecht, waarbij een man zijn ex probeerde dood te schieten en waarbij haar moeder om het leven kwam, ons nog vers in het geheugen stond.

Bij beide incidenten meldt de politie hetzelfde: "Het heeft mogelijk te maken met een conflict in de relationele sfeer". Vrouwen die slachtoffer worden van femicide worden vaak vermoord door hun partner of ex-partner. Judith Kuypers vertelde eerder bij Hart van Nederland al dat het tijd wordt dat femicide meer aandacht krijgt in Nederland.

"Er wordt momenteel onvoldoende prioriteit gegeven aan het voorkomen van femicide. Het is in onze maatschappij nog geen term die bekendheid heeft. Veilig Thuis roept al enige tijd op om deze term meer te introduceren."

'Politiek moet signalen serieuzer nemen'

Richard Korver, voorzitter van de Stichting Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zeden Slachtoffers (Langzs), is het met haar eens. "Dit gedrag moet veel harder worden veroordeeld vanuit de maatschappij en de politiek", vertelt hij aan Hart van Nederland.

"Niet meteen roepen dat het op een familiedrama lijkt. Politiek moet de signalen ook serieuzer nemen. Wij van Langszs horen ook van teveel mensen die aangifte doen en worden weggelachen. Van 'gaat u maar naar een echtscheidingsadvocaat'. Bij stalkingszaken zou bijvoorbeeld sneller actie moeten komen. In vele gevallen is dat niet gebeurd."

In de podcast 'Vrouwenmoord' van Hart van Nederland vertelt verslaggever Esther Monsma iedere aflevering het verhaal van een vrouw die slachtoffer is geworden van femicide. Zo sprak ze met Anneke Veerman, de moeder van de 28-jarige Eva die door haar vriend is vermoord. Maar ook met Mieke die ternauwernood aan de dood is ontsnapt toen haar vriend haar wurgde.

Hier beluister je de laatste aflevering van de podcast Vrouwenmoord:

Reageren op Vrouwenmoord?

Wil je in contact komen met de redactie van Vrouwenmoord? Dat kan via hvnlpodcast@talpanetwork.com.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.