Terug

Volg Hart van Nederland

Politiebond ACP: jaarwisseling verliep heel onrustig door incidenten

112

2 jan 2024, 12:50

Het werd al eerder bekend, maar nu is het door de politiebond ACP ook bevestigd: het was voor de politie-eenheden een heel onrustige jaarwisseling. Door heel het land telde het behoorlijk wat incidenten, zegt Ramon Meijerink, bestuurslid van politievakbond ACP, na een rondvraag bij politie-eenheden.

De bestuurder liet eerder al weten dat in de nacht van zondag op maandag behoorlijk heftige incidenten plaats hebben gevonden. Het was alleen toen nog te vroeg om een totaal beeld van de nieuwjaarsnacht te schetsen.

Er werd door Meijerink gepeild bij de politie-eenheden of er dit jaar meer, minder of evenveel incidenten plaatsvonden als voorgaande jaren. Bijna alle eenheden lieten volgens hem weten dat het aantal incidenten niet is afgenomen. Ze schetsen volgens Meijerink juist het beeld dat er flink veel gebeurd is. "Ik heb zelf nog geen officiële cijfers, daar gaan de politie en het OM over. Maar dit is een gevoel dat politiemensen hebben en dat gevoel zegt wel iets."

Geweld tegen hulpverleners

Het viel de bestuurder op dat eenheden vooral aangaven dat incidenten gericht waren op hulpverleners. "Soms was het ook voorbereid en werd bijvoorbeeld vuurwerk geprepareerd om in te zetten tegen hulpverleners." Het bestuurslid spreekt van "een trend in de maatschappij". Er is volgens hem steeds meer onrust en het lijkt alsof deze onrust maar gericht wordt op mensen in uniform.

Bekogeld

Ook vonden dit jaar veel vuurwerkincidenten plaats en was er "veel ME-inzet", aldus het bestuurslid. "We gaan met de politievakbonden snel evalueren. We moeten nu al gaan nadenken hoe hiermee om te gaan en niet wachten tot bijvoorbeeld eind dit jaar. Ideeën van andere partijen zijn daarbij ook zeer welkom."

Het was op verschillende plekken in het land onrustig tijdens de jaarwisseling. Zo werd de politie in onder meer Hedel (Gelderland), Zaandam en Alphen aan den Rijn bekogeld met zwaar vuurwerk. De politie meldde maandagochtend op basis van eerste voorlopige cijfers dat zeker tientallen agenten gewond zijn geraakt.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.