Terug

Volg Hart van Nederland

Aantal vuurwerkslachtoffers met oogletsel loopt op: 'Een horrornacht'

Milieu en Gezondheid

1 jan 2024, 16:03

Het aantal mensen dat deze jaarwisseling met oogletsel door vuurwerk is behandeld in het Oogziekenhuis in Rotterdam is opgelopen tot 24. Onder hen zijn twee kinderen van jonger dan 12 jaar en een kind van tussen de 12 en 16 jaar oud.

Het ziekenhuis kan nu nog niet zeggen hoe ernstig de verwondingen zijn en of mensen blijvend blind of slechtziend zijn geworden. Een persoon was in de ochtend geopereerd, vijf anderen later op de dag. De helft van de gewonden had niet zelf vuurwerk afgestoken, maar was omstander.

De 25-jarige Teun Martens verloor een oog toen een buurman hem een stuk vuurwerk in zijn handen drukte. Hij leeft inmiddels al bijna een jaar met een kunstoog:

Teun verloor oog door vuurwerk, twijfelt toch over nut landelijk verbod
2:09
Teun verloor oog door vuurwerk, twijfelt toch over nut landelijk verbod

Horrornacht

Volgens het ziekenhuis was het "wederom een horrornacht", net als vorig jaar. Toen waren er rond dezelfde tijd zeventien mensen binnengebracht bij het Oogziekenhuis. Tijdens de coronaperiode gold er een landelijk vuurwerkverbod en toen waren er "vrijwel geen" mensen met oogletsel door vuurwerk. Het ziekenhuis pleit al langer voor zo'n verbod.

Sommige mensen hadden een vuurwerkbril op, maar liepen toch oogletsel op. "Zo'n bril houdt de eerste klap tegen, maar kan ook kapot gaan", aldus het ziekenhuis.

'Spoelen, spoelen, spoelen'

Vuurwerk is heel schadelijk. Het buskruit erin werkt volgens het Oogziekenhuis "als gootsteenontstopper in je ogen, het zorgt dat alles wegsmelt. Dan moet je onder narcose, zodat artsen ook buskruit achter je oog vandaan kunnen spoelen. Al laat je maar één klein stukje zitten, dan blijft het doorwerken, alles moet eruit. Spoelen, spoelen, spoelen."

Cijfers van het aantal mensen dat zich met oogletsel in andere ziekenhuizen heeft gemeld, zijn nog niet bekend. Die gegevens volgen in de komende dagen.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.