Terug

Volg Hart van Nederland

Nabestaanden en experts doen oproep om geweld tegen vrouwen apart te registreren

112

8 juni 2023, 23:45

Nabestaanden, hulpverleners en experts dringen erop dat aan dat gendergerelateerd geweld, zoals vrouwenmoord, apart geregistreerd wordt. Zo kan het probleem beter in kaart worden gebracht en aangepakt. Deze oproep gaven betrokkenen donderdag mee aan Kamerleden die zich lieten bijpraten over femicide, moord op vrouwen.

"Spreek ministers aan op het naleven van het verdrag van Istanboel, dat verplicht om gendergerelateerd geweld bij te houden", zegt Barbara Godwaldt, wiens zus vermoord werd door haar man toen ze wilden scheiden. "We moeten weten welke strafzaken gendergerelateerd zijn om de omvang van het probleem duidelijk te krijgen."

Daarnaast pleiten de nabestaanden ook voor meer educatie over het onderwerp, agenten die zich specialiseren in huiselijk geweld, en een nieuwe telefonische hulplijn (115) specifiek voor geweld tegen vrouwen.

Rode vlaggen

"Het is het meest voorspelbare motief voor moord, waarbij er talloze rode vlaggen zijn om te herkennen", aldus Judith Kuypers van Veilig Thuis. "Het is niet alleen de moord maar een heel patroon dat daaraan vooraf gaat", zegt ook Nelleke Stolk van de stichting Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zeden Slachtoffers (LANGZ). Daarbij bedoelt Stolk de fysieke en psychische mishandeling die vaak aan vrouwenmoord vooraf gaat.

Mieke* heeft veertien jaar een relatie met de man die haar en haar kinderen terroriseert. In de Hart van Nederland-podcast Vrouwenmoord vertelt ze hoe het tot een gewelddadige climax kwam:

Experts pleiten er ook voor dat hulpinstanties gendergerelateerd geweld beter moeten herkennen en dat slachtoffers en betrokkenen zich makkelijker bij de instanties moeten kunnen melden. "Als mensen de weg naar hulpinstanties niet kunnen vinden, dan faalt het systeem", aldus Stolk.

Aangescherpt plan

Elke acht dagen wordt een vrouw vermoord. In de meeste gevallen worden de vrouwen gedood door hun partner of ex.

De vader van Sanneke vermoordde haar moeder. Hart van Nederland maakte er een reportage over:

De vader van Sanneke vermoordde haar moeder: 'Grootste verraad dat je kunt hebben'
1:30
De vader van Sanneke vermoordde haar moeder: 'Grootste verraad dat je kunt hebben'

In maart gaf het kabinet aan nog voor de zomer met een aangescherpt plan te komen om vrouwenmoord en ander geweld vanwege gender tegen te gaan. Het ministerie van Justitie liet toen ook weten "geen noodzaak" te zien om femicide apart te bestraffen, omdat het onder moord valt en de maximumstraf daarvoor al is verhoogd.

Luister naar Vrouwenmoord via je favoriete podcastapp, zoals bijvoorbeeld Spotify, Apple Podcasts, Google podcasts of Juke. Vergeet vooral niet te abonneren om niks te missen.

*Mieke is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.