Terug

Volg Hart van Nederland

De vader van Sanneke vermoordde haar moeder: 'Grootste verraad dat je kunt hebben'

112

9 apr 2023, 19:01

Op 1 juli 2006 raakt Marga van Diessen vermist. Haar man Hans doet na aandringen van de familie pas na een week melding van de vermissing van zijn vrouw. Dochter Sanneke, die dan 21 jaar oud is, weet dan nog niet dat haar vader haar moeder om het leven heeft gebracht. Na twee maanden wordt haar vader in Duitsland gevonden met zijn dode echtgenote in de kofferbak.

Een bizarre wending met veel gevolgen voor Sanneke. Ze heeft het verhaal verwerkt het boek 'Dit gebeurt alleen in films', dat in mei verschijnt. "Het was het grootste verraad dat je kunt hebben: het voorliegen en daarbij ook wat hij op zijn geweten heeft", zegt ze tegen Hart van Nederland.

Overlevingsstand

Moeder Marga stond in 2006 op het punt om te scheiden van haar man Hans. Met beiden had Sanneke een goede band. Daarna raakte ze haar ouders in één klap kwijt: haar moeder overleden, haar vader in de cel. "Ouders zijn het fundament waar je op steunt. Als die onvoorwaardelijke liefde wegvalt, dan valt alles weg."

Na de gebeurtenis gaat ze in de survivalmodus. Ze studeert op dat moment nog en probeert het verlies te verwerken met behulp van therapie. Dat hielp niet direct, maar haar vriendinnen hebben haar er doorheen gesleept. "Naast verdriet, hebben we ook lol gehad. Toen we spullen gingen opruimen in mijn ouderlijk huis, kwamen we bijvoorbeeld een kamasutra boek tegen. Dan kun je niet anders dan lachen."

Daarnaast heeft de mentaliteit van Sanneke haar geholpen. "Ik heb veel verdriet gehad, maar ik wilde wat maken van mijn leven. Tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar, begint het leven. Dat wilde ik me niet laten ontnemen. Mijn moeder wilde ook haar eigen leven beginnen. Het besef dat ik zelf een keuze had, gaf mij veel kracht."

Vader overleden

Met haar vader hield ze contact. Wel stelde ze grenzen: ze ging bijvoorbeeld niet op bezoek in de gevangenis, maar schreef brieven. "Hij had niet meer de vaderrol voor mij, maar hij was wel mijn vader. Een heel dubbel en complex gevoel." Hij overleed in 2015. Het boek van Sanneke is daarmee ook letterlijk en figuurlijk gesloten.

Sanneke heeft haar leven met een man, kinderen, en een leuke baan inmiddels weer op de rit. Het verleden blijft echter wel een rol spelen. "Op mijn werk zeggen ze dat ze het verhaal nooit achter mij hadden gezocht. Kennelijk heerst de opvatting dat als je zoiets meemaakt, je nooit meer normaal kan zijn", zegt ze. "En mijn man vindt het jammer dat hij geen schoonouders heeft. Maar hij heeft wel mij."

Iedere acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord, bij zes op de tien is de dader hun man, vriend of ex. In de podcastserie Vrouwenmoord van Hart van Nederland praten we erover. Luister hier de afleveringen:

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.