Terug

Volg Hart van Nederland

Ministeries komen voor zomer met betere aanpak femicide

Politiek

8 mrt 2023, 12:17

Nog voor de zomer komt het kabinet met een aangescherpt plan om vrouwenmoord en ander geweld vanwege gender tegen te gaan. Dat laten de ministeries van Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid weten in gezamenlijke reactie op de oproep van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis en het Landelijk Netwerk Vrouwenopvang.

De landelijke netwerken riepen de twee ministeries op werk te maken van vijf actiepunten. Er moet onder meer snel gehoor worden gegeven aan een melding van bijvoorbeeld huiselijk geweld en slachtoffers moeten veiliger aangifte kunnen doen. Ook willen de netwerken een betere registratie van femicide, betere herkenning van signalen en betere hulpverlening voor vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld.

Coördinatie nodig

Het kabinet werkt hard aan het uitbannen van huiselijk geweld en femicide, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Met gemeenten en andere partners werkt het kabinet aan "het versterken van de aanpak van gendergerelateerd geweld". Volgens de ministeries is coördinatie nodig voor preventie, hulpverlening en vervolging.

Het ministerie van Justitie zet de komende jaren verder in op het delen van informatie tussen bijvoorbeeld de politie, het Openbaar Ministerie en reclassering. Ook wordt de handhaving van contact- en gebiedsverboden verbeterd, aldus het ministerie. Verder is er aandacht voor "de inzet van preventieve beschermingsmiddelen".

24 vrouwen per jaar

Per jaar worden gemiddeld 24 vrouwen gedood door hun partner of ex. Ook worden gemiddeld acht vrouwen door hun ouder of familielid vermoord. "Achter deze cijfers gaat veel leed schuil en de gevolgen kunnen jarenlang doorwerken", reageren de ministeries. "Wij herkennen dat de gelijkwaardigheid van vrouwen ten opzichte van mannen niet vanzelfsprekend is; niet op straat, niet op het werk en ook niet thuis."

In de eerste anderhalve maand van 2023 zijn er al drie vrouwen om het leven gekomen door hun partner of ex-partner in Nederland. Luister nu naar de vijfde aflevering van de podcast Vrouwenmoord, waarin Esther, Judith, Songül en Wendy bespreken waarom er nú actie nodig is:

Reageren op Vrouwenmoord?

Wil je in contact komen met de redactie van Vrouwenmoord? Dat kan via hvnlpodcast@talpanetwork.com.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.