Terug

Volg Hart van Nederland

Cobra's, rotjes en sierpijlen: ruim 500 kilo vuurwerk ingeleverd in Rotterdam en Utrecht

Cobra's, rotjes en sierpijlen: ruim 500 kilo vuurwerk ingeleverd in Rotterdam en Utrecht

112

24 dec 2020, 19:19

In Utrecht en Rotterdam is de afgelopen dag in totaal 523 kilo vuurwerk ingeleverd. Donderdag kwam er een einde aan de inzamelactie in de twee grote steden. Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog Op de slotdag in Rotterdam werd 123 kilo ingeleverd, waarmee het totaal op 313 kilo uitkwam. Ook op dinsdag en woensdag kon in de Maasstad vuurwerk worden ingeleverd. Donderdag was ook de slotdag in Utrecht, nadat daar ook op woensdag werd ingezameld. In de Domstad liep de teller op naar ruim 210 kilo.

Van cobra's tot rotjes

Het vuurwerk dat in Utrecht werd ingeleverd was zeer verschillend van soort, vertelde een woordvoerster van de gemeente. "Cobra's, shells, knalvuurwerk, rotjes en ook siervuurwerk." Volgens haar was het vuurwerk niet allemaal afkomstig uit Nederland, maar ook uit andere landen, zoals Duitsland en Polen. Lees ook: Vrouw (78) krijgt zwaar illegaal vuurwerk door de bus: 'Als ik hier had gestaan, was ik er niet meer geweest' Ook de inleveraars en hun redenen waren divers. "Erg gemêleerd, alles door elkaar heen. Jong, oud, man, vrouw", aldus de zegsvrouw. Zo vertelde iemand al heel lang van het spul af te willen, maar telkens geen goede plek te kunnen vinden. "Omdat je het ook niet zomaar in de prullenbak kan gooien."

'Vuurwerk nu veilig opgeborgen'

Hoewel het niet rijen dik stond en het er rustig uitzag bij het inleveren, is de gemeente Utrecht toch tevreden met de oogst. "Je moet maar denken: elke kilo vuurwerk die is ingeleverd, ligt nu niet ergens onveilig opgeborgen." Het vuurwerk wordt door een gespecialiseerd bedrijf afgevoerd en vernietigd. Lees ook: Politie vindt zelfgemaakte bom en 342 cobra’s in Amsterdamse kelderbox Ook in Amsterdam en Den Haag worden er inzamelacties gehouden vanwege het landelijke vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. In de hoofdstad kon donderdag vuurwerk worden ingeleverd en zondag. In Den Haag start de actie volgende week maandag. Bij de acties kan ook zwaar vuurwerk worden ingeleverd dat al illegaal was voordat het vuurwerkverbod werd afgekondigd. Per persoon kan tot 25 kilo worden ingeleverd zonder dat een boete of strafblad volgt. Redactie/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.