Terug

Volg Hart van Nederland

Straks geen uitsupporters meer bij betaald voetbal? 'Je verpest het dan voor iedereen'

Voetbal

1 feb 2024, 19:58

Afgelopen weekend was het weer raak bij een voetbalwedstrijd. Fans van AZ gooiden vuurwerk vanuit het uitvak. De wedstrijd SC Heerenveen – AZ werd (tijdelijk) gestaakt. De coach van SC Heerenveen, Kees van Wonderen, wil stoppen met uitsupporters bij wedstrijden van de eredivisie. Maar is dat echt de oplossing?

De Tweede Kamer heeft zich woensdag laten informeren over voetbalgeweld. De vraag: wat is de oplossing om het aantal geweldsincidenten te verminderen?

Micheal Tiedtke bezoekt alle thuis- en uitwedstrijden van zijn club Almere City. "Ik merk juist dat alle thuissupporters juist het probleem zijn. Onze bus is al een aantal keer flink belaagd door de thuissupporters, terwijl we al met de weg terug bezig waren", zegt Tiedtke.

Geen geduld

"Sinds corona lijkt het alsof de jeugd geen geduld meer heeft, je ziet het ook bij het uitgaan. Maar je moet het hele voetbal niet gaan verbieden door die tien relschoppers".

Daar denkt niet iedereen zo over. Naast Van Wonderen sprak ook Pierre van Hooijdonk zich uit tijdens NOS Studio Voetbal. "Ik ben het helemaal eens met Van Wonderen. Er komt alleen maar ellende van".

Geen uitsupporters in Nederland meer toelaten bij Eredivisiewedstrijden?

Wij vroegen aan het Hart van Nederland-panel hoe respondenten aankijken tegen het niet toelaten van uitsupporters bij Eredivisiewedstrijden. Een meerderheid is hier een voorstander van. 60 procent van de panelleden vindt dat uitsupporters in Nederland niet toegelaten moeten worden bij Eredivisiewedstrijden. 31 procent is het hier niet mee eens.

Ook vroegen we aan de respondenten welke extra maatregelen er moeten komen om geweldsincidenten en (tijdelijke) stakingen te voorkomen. 70 procent vindt dat een ID verplicht gekoppeld moet worden aan iemands clubkaart. Daarnaast is een grote meerderheid voorstander van een verplichte meldplicht voor supporters met een stadionverbod. Ook zijn hogere geldboetes en sneller een stadionverbod uitdelen populair.

Sfeer

De KNVB is voor uit- en thuissupporters, laat Jaap Paulsen aan Hart van Nederland weten. "Dat creëert de sfeer waarvoor al de supporters naar de stadions gaan."

Uit cijfers blijkt dat de politie-inzet voor het betaald voetbal overigens al jaren afneemt. Zo hebben clubs de afgelopen jaren 50 procent meer geïnvesteerd in de beveiliging in de stadions. Maar het geweld is wel toegenomen.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.