Verkiezingen
15 mrt 2023, 16:48
Om 21.00 uur zijn de stembussen van de verkiezingen voor de Provinciale Staten gesloten. De stemmen worden geteld en de eerste uitslagen druppelen langzaam binnen. Volg in dit liveblog de verkiezingsuitslag.
De eerste landelijke exitpoll geeft, net als de provinciale exitpolls, een ongekende zege aan voor de BoerBurgerBeweging (BBB). De coalitiepartijen verliezen flink in de Eerste Kamer.
De BBB lijkt na drie exitpolls de grote winnaar van de Provinciale Staten. Forum voor Democratie (FvD) is vooralsnog de grote verliezer.
CDA baalt van de eerste exitpolls. CDA-kamerlid en campagneleider Derk Boswijk noemde de situatie zelfs "waardeloos". De coalitiepartijen hebben in de eerste exitpolls nog nergens winst geboekt. Het CDA is in Noord-Brabant en Overijssel zelfs gehalveerd en ging volgens deze eerste indicatie ook in Noord-Holland terug van 6,8 naar 3,9 procent van de stemmen.
In Noord-Brabant was BBB ook de grootste volgens de exitpoll. De partij kreeg daar maar liefst 19,5 procent van de stemmen. De VVD is daar de tweede partij met 14,4 procent.
De BBB kreeg in de provincie Overijssel maar liefst 31,3 procent van de stemmen. Dat is goed voor zeventien zetels.
Volgens de eerste exitpoll is FvD de grote verliezer in de provincie Noord-Holland. De partij levert acht zetels in.
BBB is in Noord-Holland de grote winnaar met 14,3 procent van de stemmen. De VVD lijkt met 13,3 procent de tweede partij te worden in Noord-Holland.
23:30 - Liveblog gesloten
Dit liveblog is nu gesloten. Donderdag kun je weer op onze website terecht voor al het nieuws over de Provinciale Statenverkiezingen.
23:15 - Wilders blij om 'draai om oren' bij coalitie, PVV verliest wel wat
PVV-leider Geert Wilders is blij dat de coalitie, bestaande uit VVD, D66, CDA en ChristenUnie "terecht een forse draai om de oren" heeft gekregen bij de Provinciale Statenverkiezingen. De coalitiepartijen staan volgens de huidige exitpolls op verlies, met vooral een nederlaag voor het CDA. "Het kabinet heeft zijn langste tijd gehad en de PVV de mooiste tijd nog voor zich!"
Maar ook de PVV staat op licht verlies. In Noord-Holland gaat de partij van 5,6 procent naar 4,2 procent, en ook in Overijssel en Noord-Brabant verliest de partij. Volgens de exitpolls gaat de PVV daar respectievelijk van 7,2 naar 4,8 procent en van 7,6 naar 5,9 procent.
Het verlies vertaalt zich naar de Eerste Kamer, die gekozen wordt door de Provinciale Staten. Daar lijkt het erop dat de partij van 5 naar 4 zetels gaat.
Vooral de BBB van Caroline van der Plas staat op grote winst. Wilders feliciteert haar met de waarschijnlijke verkiezingswinst.
23:13 - Baudet na nederlaag: 'Een hartstikke goed begin'
Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet vindt de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen "prachtig" en "een hartstikke goed begin". "Wat deze uitslag van deze verkiezing laat zien is dat waar wij mee bezig zijn met elkaar een project is van de lange adem." Volgens hem moet Forum "de Nederlandse bevolking meer tijd gunnen".
Vier jaar geleden werd Forum voor Democratie nog de grootste bij de Provinciale Statenverkiezingen. Sindsdien is FVD uiteengevallen in een aantal afsplitsingen. In de Eerste Kamer heeft de partij momenteel één zetel. Het lijkt er nu op dat Forum er straks twee krijgt, al hoopt Baudet nog op drie. "In alle provincies zijn we gewoon vertegenwoordigd, blijft het FVD-geluid gewoon gehoord worden."
Baudet feliciteerde ook "de grote zeteltjeswinnaars" van de verkiezing, al zegt hij dat de laatste jaren hebben getoond hoe "relatief de impact is van zeteltjes".
23:08 - Opkomst in Staphorst bijna tachtig procent
In Staphorst hebben vier op de vijf inwoners woensdag gestemd voor de Provinciale Staten en het waterschap. De voorlopige opkomst is 79,8 procent, maar dat kan nog oplopen. "Dit betreft een voorlopig opkomstpercentage. Om 21.00 uur stonden er bij enkele stembureaus nog rijen. Die stemmen zijn nog niet meegeteld", aldus de Overijsselse gemeente.
Vier jaar geleden was de opkomst in Staphorst zo'n 74 procent. De SGP was toen de grootste partij met 35,3 procent van de stemmen, gevolgd door ChristenUnie, Forum voor Democratie, CDA, VVD en PVV. De BoerBurgerBeweging, die nu de grootste lijkt te worden in Overijssel, bestond toen nog niet.
In 2019 had alleen het Gelderse Rozendaal een nog hogere opkomst. Daar stemde toen 79,6 procent van de kiesgerechtigden.
23:00 - Marijnissen: kiezer geeft gevestigde orde dikke middelvinger
SP-leider Lilian Marijnissen vindt dat haar partij op de goede weg is, en noemt het "superjammer dat het zich vanavond niet heeft vertaald in zetelwinst in de Eerste Kamer". De uitslag is niet wat ze had gehoopt, zei ze. "Het is duidelijk dat Nederland af wil rekenen met het beleid uit Den Haag."
De winst van met name BBB is volgens Marijnissen "een hele dikke middelvingerstem" tegen de gevestigde orde. Zij vindt het ook de plicht van de SP om daarmee "aan de slag" te gaan. "Vrijwel alle gevestigde partijen staan in het rood, maar het kabinet krijgt hier een flinke dreun en dat zal ongetwijfeld zijn gevolgen krijgen."
22:54 - Paar kleinere gemeentes later met uitslag vanwege hoge opkomst
Een paar kleinere gemeentes zijn later met hun verkiezingsuitslag omdat de opkomst hoger is dan ze hadden verwacht. Dat laten onder meer Ameland, Olst-Wijhe, Pijnacker-Nootdorp en Lopik weten aan het verkiezingsteam van het ANP.
Hoe laat de verkiezingsuitslag van de Provinciale Staten verwacht kan worden, is nog onbekend.
22:53 - Kuiken: bijzonder dat PvdA er een zetel bij lijkt te krijgen
PvdA-leider Attje Kuiken vindt het "bijzonder" dat het erop lijkt dat haar partij groeit in de Eerste Kamer. Volgens de eerste exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS krijgt de PvdA er een zetel bij. Die zetel wordt benut voor een gezamenlijke fractie met GroenLinks.
GroenLinks-leider Jesse Klaver zei dat het "nog altijd mogelijk" is dat de de gecombineerde fractie met de PvdA de grootste wordt in de Eerste Kamer. In een exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS lijken de partijen samen een zetel meer te krijgen dan ze nu hebben in de senaat. "Gaan we linksom of gaan we rechtsom", vroeg Klaver aan de zaal. Die scandeerde daarop "Linksom, linksom!"
22:50 - ChristenUnie-leider Bikker: het blijft nog even spannend ChristenUnie-leider Mirjam Bikker: "Vanavond is een spannende avond. Nadat we vier jaar geleden het grootste aantal stemmen bij de Statenverkiezingen ooit haalden, hebben we alles op alles gezet om dat te evenaren. En spannend zal het nog even blijven", zo laat ze weten.
Bikker zegt dankbaar te zijn voor het vertrouwen van de honderdduizenden mensen die opnieuw op de ChristenUnie hebben gestemd. "In een onrustige, polariserende tijd, die voor veel mensen thuis ook zwaar drukt, kiezen zij voor samen optrekken, hoopvol en opbouwend. Voor gezinnen en kwetsbaren, voor zorg voor de schepping en eerlijk voedsel, voor het overbruggen van tegenstellingen in plaats van er makkelijk in te blijven hangen.
En in de acht weken dat ik op deze plek zit, heb ik opnieuw gehoord dat dat is wat mensen nu van ons verwachten. Niet nog meer gehakketak, maar juist weer voluit samen gaan leven. Niet meer, meer, meer, ten koste van de schepping, maar dat we genieten van genoeg. Dat we natuur en boeren verbinden in plaats van verdelen."
22:49 - Kaag: D66 mag best tevreden zijn met beperkt verlies in senaat
D66-leider Sigrid Kaag vindt dat haar partij "best tevreden" mag zijn dat zij "ondanks alle tegengeluiden" zes zetels lijkt te behalen in de Eerste Kamer. Dat zou een verlies betekenen van een zetel.
Kaag is trots dat D66 een campagne heeft gevoerd "die bij ons past, op de inhoud". De partij stond volgens de vicepremier voor haar idealen, met name waar het gaat om de aanpak van stikstof en klimaatverandering.
Felicitaties waren er voor de winnaars van de provinciale verkiezingen, met name BBB-leider Caroline van der Plas die volgens Kaag "een fenomenaal resultaat" heeft neergezet.
22:47 - Uitslag in Utrecht komt later door storing
Door een storing komt de voorlopige uitslag uit de gemeente Utrecht later binnen dan gepland. "Voor de zon opkomt is er een voorlopige uitslag, maar hoe laat is nog niet te zeggen", meldt de vierde stad van het land. Het is niet bekend om wat voor storing het gaat.
Vier jaar geleden kreeg GroenLinks de meeste stemmen in de Domstad.
22:46 - Nanninga: drie senaatszetels voor JA21 is echt heel goed
Annabel Nanninga vindt het "echt heel goed" als ze met haar partij JA21 drie zetels weet te behalen. "We houden ons echt staande in een golf van minnetjes en rode cijfers", zegt zij tegen de NOS. Nanninga leidt nu nog een zevenkoppige fractie, maar komt volgens een exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS straks op drie zetels uit.
JA21 zit formeel nog niet in de senaat. De fractie die Nanninga nu leidt, is een afsplitsing van Forum voor Democratie. Ze vindt dat haar partij "eigen ruimte" heeft veroverd. "Dat is echt razend knap." Als ze inderdaad drie zetels haalt, kan ze naar eigen zeggen "serieus aan het werk".
22:42 - CDA-leider Hoekstra noemt nederlaag buitengewoon bittere pil
De grote nederlaag voor het CDA bij de provinciale verkiezingen is "een buitengewoon bittere pil", zegt partijleider Wopke Hoekstra. Omringd door zijn christendemocratische collega-ministers sprak de vicepremier van "een aardverschuiving" in de politiek.
Nieuwkomer BBB stevent op grond van exitpolls af op een monsterzege, die met name ten koste lijkt te gaan van het CDA. Op basis van de eerste exitpolls haalt de partij in de senaat 5 zetels, een verlies van 4.
22:30 - GroenLinks en PvdA toch blij om nek-aan-nek-race met BBB
Ondanks dat ze allebei relatief minder zetels halen, lijken leden van GroenLinks en PvdA blij te zijn met de nationale exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS: ze lijken samen de grootste of een na grootste fractie in de Eerste Kamer te worden. De grote winst van de BoerBurgerBeweging komt evenwel hard aan bij de linkse partijleden, die samen de uitslagenavond vieren in Den Haag.
"Oh mijn god", was op verschillende plekken in de zaal te horen toen de NOS de cijfers van BBB bekendmaakte. "Dit kan echt niet", verzuchtte een aanwezige. De nieuwe partij van Caroline van der Plas, die een heel ander stikstof- en klimaatbeleid voorstaat dan de linkse tandem, wordt mogelijk in één klap de grootste partij in de senaat. BBB kreeg in Overijssel bijna een op de drie kiezers achter zich. Linkse partijleden maakten al snel de vergelijking met de opkomst van Forum voor Democratie in 2019. Die partij stortte in de jaren daarna in elkaar, en verliest ook bij deze verkiezingen flink.
22:29 - Moeder Van der Plas trots op zege BBB
"De overwinning van Caroline toont het faillissement van de regering aan". Dat zei Nuala Fitzpatrick, de moeder van BBB-voorvrouw Caroline van der Plas, na de klinkende cijfers waarmee de partij de Provinciale Staten en de Eerste Kamer binnenstormt.
"Ik ben heel erg trots, ik loop al de hele avond met een zakdoek in mijn hand. Ik heb mijn dochter weken niet gezien", aldus Fitzpatrick. Zij denkt dat het Van der Plas geen moeite zal kosten om alle gewonnen zetels, zowel provinciaal als in de Eerste Kamer, te vullen. "Ze heeft goeie mensen om zich heen."
De van geboorte Ierse Fitzpatrick was zelf jarenlang gemeenteraadslid en wethouder voor het CDA in Deventer.
22:28 - Van der Plas weggehaald door beveiligers tijdens verkiezingsavond
Caroline van der Plas is op de verkiezingsbijeenkomst van haar partij de BoerBurgerBeweging (BBB) tijdens een interview met de NOS weggeleid door de beveiliging naar een aparte ruimte. Het bleek te gaan om een misverstand, aldus Van der Plas.
"Er zou iets zijn met de veiligheid. Maar het was allemaal een misverstand, en nu moet ik eerst even roken", zei ze tegen een verslaggever van het ANP.
De partijleider van de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft de afgelopen weken veel te kampen met bedreigingen. Zo gaf ze eerder aan niet aanwezig te zijn op het grote boerenprotest van afgelopen zaterdag, omdat ze zich niet veilig voelde. Een dag eerder werd ze tijdens het debat nog van het podium gehaald vanwege dreiging.
22:20 - Rutte reageert: 'Niet de winst die we wilden'
De verkiezingen brengen voor de VVD "niet de winst die we wilden". Dat zei partijleider en premier Mark Rutte bij een partijbijeenkomst. Hij blikte wel vooruit op de vorming van colleges van gedeputeerde staten in de provincies, waar hij "ook verantwoordelijkheid" wil gaan nemen.
Rutte feliciteerde Caroline van der Plas, die met de BBB een grote verkiezingsoverwinning lijkt te boeken. "Dat heeft ze vreselijk knap gedaan met haar partij."
22:00 - Eerste Kamer: BBB en GroenLinks/PvdA nek-aan-nek met 15 zetels
Zowel de combinatie PvdA/GroenLinks als BBB maakt kans de grootste partij te worden in de Eerste Kamer. Op basis van exitpolls in drie provincies voorspelt Ipsos voor beide fracties 15 senaatszetels. Omdat de coalitiepartijen volgens deze prognose samen 24 zetels zouden halen, zou zowel de 'linkse wolk' als de BBB het kabinet aan een meerderheid kunnen helpen voor wetsvoorstellen.
De VVD levert volgens deze prognose twee zetels in de Eerste Kamer in en houdt er tien over. Het CDA, dat nu nog negen senatoren levert, zou er daar vijf van overhouden. Zowel D66 als de ChristenUnie verliest een zetel, zij houden er respectievelijk zes en drie over.
JA21 komt volgens deze prognose met drie zetels in de Eerste Kamer. De huidige fractie van lijsttrekker Annabel Nanninga, die zich na de senaatsverkiezing in 2019 afsplitste van Forum voor Democratie, telt er zeven.
FVD was in 2019 samen met de VVD de grootste partij maar heeft na diverse scheuringen in de partij nu nog maar een zetel over. Daar komt er volgens de prognose van Ipsos straks eentje bij.
21:57 - CDA-campagneleider Derk Boswijk: 'waardeloze uitslag'
De eerste exitpolls zijn voor het CDA "waardeloos". Dat zei CDA-Kamerlid en campagneleider Derk Boswijk in het CDA-partijkantoor in Den Haag. Hij zei dat na de eerste twee exitpolls. In Noord-Holland en Overijssel zag het CDA zijn aanhang halveren.
"Dat trek ik me ook persoonlijk aan", zei Derkwijk. "Ik ben de afgelopen twee jaar veel in het land geweest en ik heb de wanhoop van de boeren in de ogen gezien. De campagne is heel erg op de inhoud ingestoken, maar het is onvoldoende en te laat geweest."
"We kunnen op geen enkele manier tevreden zijn met deze uitslag en dat kunnen we alleen ons zelf aanrekenen." Op de vraag of CDA-partijleider Wopke Hoekstra moet opstappen, geeft Boswijk geen direct antwoord en verwijst naar de opmerking van Hoekstra zelf. Die zei eerder dat hij niet van plan is om bij verlies op te stappen.
Boswijk feliciteerde de BoerBurgerBeweging (BBB) met haar enorme winst.
21:55 - Van der Plas: tijd van negeren BBB is voorbij
De BoerBurgerBeweging (BBB) staat ervoor open om met andere partijen te praten over samenwerking in een coalitie. "Het ligt helemaal aan hoe de coalitie zich ten opzichte van ons opstelt. Wij staan open voor gesprekken, voor samenwerking. De tijd van negeren van BBB, of denken dat partijtje met die ene zetel, is wel voorbij", zei partijleider Caroline van der Plas.
Volgens de eerste exitpolls kan BBB de grootste partij worden in Noord-Holland, Overijssel en Noord-Brabant. Dat leidt tot groot feest op de uitslagenavond van de partij in de plaats Bathmen in Overijssel.
21:47 - Ongeloof en frustratie bij andere partijen over monsterzege BBB
Het grote aantal mensen dat volgens de eerste exitpolls op BBB lijkt te stemmen, leidt op de uitslagenavonden van andere partijen tot frustratie. Op de partijbijeenkomst van D66 in Utrecht was in de zaal grote teleurstelling voelbaar toen de tussenstand voor BBB werd gemeld. Bij de gezamenlijke bijeenkomst van PvdA en GroenLinks in Den Haag klonk luid gekreun.
CDA-prominenten, onder wie de ministers Karien van Gennip en Hugo de Jonge, keken vol ongeloof naar een televisie-interview met een opgetogen Caroline van der Plas. Het CDA houdt de uitslagenavond in het partijkantoor in Den Haag.
Bij de VVD werd in de zaal "wow" gezegd. De liberalen zitten in Den Bosch.
21:46 - Vrijwel de hele BBB-lijst maakt kans op zetel in Overijssel
Vrijwel iedereen die voor de BoerBurgerBeweging (BBB) op de kandidatenlijst stond in Overijssel maakt kans op een zetel in de Staten. De partij staat in een exitpoll op 17 zetels. De kieslijst van BBB telt 23 namen.
De zes BBB-kandidaten die vooralsnog buiten de boot vallen en een zetel mislopen, kunnen later alsnog in de Staten komen. Dat gebeurt wanneer de partij in de coalitie komt en gedeputeerden kan leveren.
21:40 - BBB ook de grootste in Noord-Brabant, VVD tweede
BBB wordt ook in Noord-Brabant de grootste partij bij de provinciale verkiezingen. Een exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS voorspelt dat de partij van Caroline van de Plas bijna een vijfde van de stemmen heeft gekregen. De VVD, vier jaar geleden nog de grootste partij in deze provincie, is nu de tweede met 14,4 procent van de stemmen. Het CDA halveert ook hier ruimschoots, van 13,3 naar 5,8 procent.
De SP zakt volgens de exitpoll van 9,2 naar 7,8 procent en zou daarmee niet langer de grootste linkse partij in Noord-Brabant zijn. GroenLinks levert weliswaar ook iets in maar zou even groot worden als de SP. De PvdA stijgt van 6,4 naar 8,2 procent. D66 levert ook wat in, van 8,8 naar 7,1 procent.
Forum voor Democratie, in 2019 nog de op een na grootste partij met 14,4 procent van de stemmen, zou nu blijven steken op 2,7 procent. Ook de PVV verliest, van 7,6 naar 5,9 procent. Nieuwkomer op de rechterflank JA21 komt binnen met 4,2 procent van de stemmen.
21:36 - Stilte bij Forum voor Democratie na eerste domper Noord-Holland Bij Forum voor Democratie viel de zaal in Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee, waar enkele honderden leden bijeen zijn, even stil na het horen van de eerste exitpoll. De partij lijkt op dit moment in de provincie Noord-Holland van negen naar één zetel te gaan.
"Een flinke domper", zei FVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, Johan Dessing, die eveneens fractievoorzitter is in Noord-Holland. "Ik moet hier even van bijkomen." Eerder op de avond zei hij te rekenen op vijf zetels in de Eerste Kamer. "Maar de avond is nog jong, we hebben nog veel provincies te gaan", sprak hij hoopvol.
De partij van Thierry Baudet werd bij de vorige provinciale verkiezingen in 2019 landelijk gezien de grootste partij.
21:33 - Schiermonnikoog als eerste klaar met tellen, BBB de grootste
Schiermonnikoog heeft woensdag rond 21.30 uur als eerste gemeente de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP. BBB is de grootste partij geworden met 24 procent van de stemmen, gevolgd door de PvdA die 15,6 procent van de stemmen kreeg.
De opkomst is 74,6 procent. Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 was de opkomst 68,9 procent.
De strijd om het melden van de eerste eindstand gaat meestal tussen Schiermonnikoog, Vlieland en het Gelderse Rozendaal. Dat zijn de kleinste gemeenten van het land, met elk ongeveer duizend kiezers.
21:30 - VIDEO: Van der Plas uitzinnig na eerste exitpoll
Caroline van der Plas, de partijleider van de BoerBurgerBeweging (BBB), was zichtbaar in extase na de eerste exitpoll. De BBB kreeg in Noord-Holland maar liefst 14.3 procent van de stemmen. Bekijk hieronder wat dat nieuws deed met Van der Plas:
21:27 - Op sommige plaatsen om 21.00 uur nog wachtenden bij stembureaus
Op een aantal plaatsen in het land stonden bij het sluiten van de stembureaus om 21.00 uur nog mensen in de rij om te gaan stemmen voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Door een storing verliep het controleren van de oproepkaarten traag bij een stembureau in Utrecht. Gevolg was een lange rij mensen. De wachtenden die al voor 21.00 uur in de rij stonden mogen alsnog hun stem uitbrengen.
Ook op andere plaatsen waren er problemen. Zo viel bij een stembureau in het Brabantse Sint-Oedenrode (Meierijstad) de stroom uit. Mensen werd opgeroepen een ander stembureau te bezoeken, melden Brabantse media.
Bij een stembureau aan de Ruysdaelstraat in Amsterdam-Zuid waren tijdelijk de stembiljetten op. Mensen werden gewezen op andere stemlocaties, of konden blijven wachten.
21:20 - BoerBurgerBeweging ook grootste partij in Overijssel
BBB wordt met afstand de grootste partij in Overijssel. De boerenpartij heeft bijna een derde van de stemmen behaald, aldus een exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS. Het CDA krijgt in de plattelandsprovincie een harde dreun. De christendemocraten waren vier jaar geleden nog de grootste partij met 17 procent van de stemmen, daar is minder dan de helft van over.
Ook de andere partijen die het landelijk voor het zeggen hebben, krijgen rake klappen. De VVD, in 2019 nog goed voor 12,9 procent van de stemmen in Overijssel, lijkt nu te blijven steken op 8 procent. De ChristenUnie is ruim een kwart van haar achterban kwijt en komt op 6 procent. D66 gaat omlaag van 5,8 naar 3,7 procent.
Grootste verliezer in Overijssel is Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet haalde vier jaar geleden nog 13,3 procent van de stemmen, nu volgens de exitpoll niet meer dan 2,7 procent. De PVV incasseert ook een nederlaag en gaat van 7,2 naar 4,8 procent.
De linkse partijen leveren in Overijssel vrijwel stuk voor stuk in. Alleen de Partij voor de Dieren kan een plusje noteren, van 3 naar 3,8 procent. Nieuwkomer Volt komt op 2,7 procent.
21:00 - Eerste exitpoll: Forum voor Democratie grote verliezer in Noord-Holland
Forum voor Democratie (FvD) heeft in Noord-Holland volgens de eerste exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos flink aan stemmen ingeleverd. Waar de partij van Thierry Baudet in 2019 nog landelijk gezien de grote winnaar was en in Noord-Holland toen 15.3 procent van de stemmen kreeg. Destijds betekende dat negen zetels. Nu krijgt FvD volgens de eerste exitpoll slechts 2.6 procent van de stemmen, goed voor één zetel.
Ook het CDA krijgt een flinke tik te verwerken. De christendemocraten halen niet meer dan 3,9 procent van de stemmen, tegen 6,8 procent in 2019. Verlies is er eveneens voor D66, dat van 9,9 naar 7,5 procent gaat.
Van de partijen die nu ook al vertegenwoordigd zijn in Provinciale Staten, hebben alleen de PvdA en de Partij voor de Dieren winst behaald. De sociaaldemocraten gaan van 9,8 naar 11,7 procent. Daar staat wel een verlies tegenover voor samenwerkingspartner GroenLinks, dat van 15,2 naar 12 procent zakt. PvdD krijgt er 1,5 procent bij en komt op 7,5 procent.
Twee andere nieuwkomers, JA21 en Volt, hebben volgens deze exitpoll allebei rond 5 procent van de stemmen behaald.
21:00 - BoerBurgerBeweging grote winnaar Noord-Holland volgens eerste exitpoll
BoerBurgerBeweging kreeg in Noord-Holland 14.3 procent van de stemmen. Dat zou neerkomen op negen zetels. Vier jaar geleden deed de partij nog niet mee aan de Provinciale Staten.
Een exitpoll is een peiling van het stemgedrag van kiezers op de dag van de verkiezingen. Bij tientallen stembureaus in Nederland, die over het algemeen een betrouwbaar beeld vormen voor de rest van het land, is onderzoeksbureau Ipsos aanwezig. Aan de mensen die zojuist hun stem hebben uitgebracht, wordt eenmaal buiten gevraagd of zij hun stem bij Ipsos opnieuw willen uitbrengen.
Het resultaat van die exitpolls is een goede indicatie van de verkiezingsuitslag. "In principe wordt een foutmarge van één of twee zetels gehanteerd, dus ze zijn redelijk betrouwbaar", zegt politiek verslaggever Hannah Warnar van Hart van Nederland.
Toch moet er bij de exitpolls een kleine slag om de arm gehouden worden, zo legt Warnar uit. "In de slotpeiling van Ipsos van dinsdag staan PvdA/GroenLinks, BBB en VVD nek-aan-nek met één of twee zetels verschil. De exitpoll kan dus wel een beeld geven van hoe goed of slecht partijen het gaan doen. Maar om zeker te weten wie de grootste partij is, zullen we toch echt de daadwerkelijke stemmen moeten afwachten."
Benieuwd waar je de uitslagen kunt volgen? Bekijk hier een overzicht van waar je de verkiezingsuitslag kunt volgen.
20:30 - Afzettingen bij provinciehuis Den Bosch voor uitslagenavond
Rond het provinciehuis van Noord-Brabant in Den Bosch staan woensdagavond veel hekken. Het gebouw is afgezet, net als bij het landelijke lijsttrekkersdebat van dinsdagavond. Toen blokkeerden boeren het gebouw.
Volgens de provincie zijn er nu minder beveiligingsmaatregelen dan op dinsdag, de situatie is "afgeschaald", maar zijn er wel meer maatregelen dan bij eerdere verkiezingen.
De uitslagenavond van de provincie is in het provinciehuis. Om de hoek is de uitslagenbijeenkomst van de VVD. Daarbij zijn premier Mark Rutte en fractievoorzitter in de Tweede Kamer Sophie Hermans aanwezig, en de beoogde fractievoorzitter in de Eerste Kamer, Edith Schippers.
Meer weten over de belangrijkste thema's rond de Provinciale Statenverkiezingen? Luister dan de Hart van Nederland-podcast 'In alle Staten':
Je kunt In alle Staten onder andere beluisteren via Spotify, Juke en Apple Podcasts. Abonneer je vooral om geen enkele aflevering te missen!
Hart van Nederland/ANP
Foto ter illustratie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.