Terug

Volg Hart van Nederland

Zo blijf je op de hoogte van de uitslagen van de verkiezingen

Verkiezingen

15 mrt 2023, 17:14

De stembussen voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten sluiten woensdagavond om 21.00 uur. Daarna druppelen langzaam de eerste exitpolls en uitslagen binnen. Hoe verloopt de uitslagenavond vervolgens en hoe blijf je op de hoogte van die uitslagen?

Na het sluiten van de stembussen starten de stembureaus met tellen. De leden van het stembureau tellen eerst het aantal stempassen, kiezerspassen en volmachten. Daarna worden de uitgebrachte stemmen geteld.

Exitpoll

Onderzoeksbureau Ipsos komt rond 21.00 uur met een eerste exitpoll van een grote provincie: Noord-Holland. Om 21.20 uur volgt de exitpoll van Overijssel en twintig minuten later is Noord-Brabant aan de beurt. Om 22.00 uur volgt de eerste indicatie van de landelijke uitslag via de exitpolls van Ipsos. Die is dan niet voor de Provinciale Staten, maar voor de Eerste Kamer.

Wat is een exitpoll?

Een exitpoll is een peiling van het stemgedrag van kiezers op de dag van de verkiezingen. Bij tientallen stembureaus in Nederland, die over het algemeen een betrouwbaar beeld vormen voor de rest van het land, is onderzoeksbureau Ipsos aanwezig. Aan de mensen die zojuist hun stem hebben uitgebracht, wordt eenmaal buiten gevraagd of zij hun stem bij Ipsos opnieuw willen uitbrengen.

Het resultaat van die exitpolls is een goede indicatie van de verkiezingsuitslag. "In principe wordt een foutmarge van één of twee zetels gehanteerd, dus ze zijn redelijk betrouwbaar", zegt politiek verslaggever Hannah Warnar van Hart van Nederland.

Toch moet er bij de exitpolls een kleine slag om de arm gehouden worden, zo legt Warnar uit. "In de slotpeiling van Ipsos van dinsdag staan PvdA/GroenLinks, BBB en VVD nek-aan-nek met één of twee zetels verschil. De exitpoll kan dus wel een beeld geven van hoe goed of slecht partijen het gaan doen. Maar om zeker te weten wie de grootste partij is, zullen we toch echt de daadwerkelijke stemmen moeten afwachten."

Rond 22.00 uur druppelen via het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) langzaam de eerste uitslagen per gemeente binnen. De uitslagen in de grote steden worden meestal niet voor middernacht verwacht. Vanuit het ANP komen in de nacht de voorlopige prognoses binnen.

Uitslag verkiezingen volgen

De uitslag van de verkiezingen is woensdagavond op meerdere manieren te volgen. Hart van Nederland houdt je op de hoogte via deze website. Op televisie doet de NOS vanaf 20.30 uur live verslag van de verkiezingsuitslag. Ook via de website van Maurice de Hond of bijvoorbeeld regionale omroepen kun je de uitslagen van de verkiezingen voor de Provinciale Staten volgen.

De officiële, definitieve uitslag van de verkiezing voor de Provinciale Staten wordt pas op 24 maart verwacht.

Benieuwd wat jouw stem voor de Provinciale Staten betekent? Bekijk het in onderstaande video:

Provinciale Staten uitgelegd: dit betekent jouw stem op 15 maart
2:11
Provinciale Staten uitgelegd: dit betekent jouw stem op 15 maart

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.