Terug

Volg Hart van Nederland

Honderden mensen demonstreren tegen nieuw kabinet: 'Waar is de zon dan, Geert?'

Demonstratie

2 juli 2024, 12:00

Een paar honderd betogers hebben dinsdag gedemonstreerd bij paleis Huis ten Bosch in Den Haag, dat gebeurde vlak na de bordesscène met het nieuwe kabinet en de koning. De betogers liepen de nieuwe bewindspersonen net mis want die waren tien minuten eerder dan gepland naar buitengekomen.

Ze maakten veel lawaai en riepen onder meer 'Geef haat geen macht', 'Artikel 1 voor iedereen', 'PVV, weg ermee' en 'Schoof, Schoof, onder het tapijt. Leve, leve solidariteit'. Ook scandeerden ze 'Nooit meer fascisme, toen niet, nu niet!'.

Op een protestbord stond: 'Schaffen we democratisch de democratie af?', op een ander een vraaggericht naar Geert Wilders: "Waar is de zon dan, Geert?" Dat is een verwijzing naar deze uitspraak van de PVV-leider.

Wil jij Hart van Nederland op het startscherm van je telefoon?

Ben jij fan van de website van Hart van Nederland en wil je die standaard op het startscherm van je telefoon? Dat kan! Op deze manier download je Hart van Nederland op iOS of Android en heb je altijd een icoontje op je startscherm staan, net als andere nieuwsapps.

Symbolisch

De betogers verzamelden eerder op de Laan van Reagan en Gorbatsjov met een protest "tegen racistische ministers". Een van de initiatiefnemers is voormalig Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Ze beweerde er al rekening mee te hebben gehouden dat ze te laat zouden komen voor de bordesscène. "Het is supermoeilijk om de exacte tijden te weten. We gaan het gewoon symbolisch doen. Wat daar net is geweest, daar zijn we op tegen."

Mede-initiatiefneemster Ingelise de Jongste sprak de betogers toe en zei te vermoeden dat de politie de groep met opzet heeft vertraagd zodat ze pas na de bordesscène zouden aankomen. "Omdat zij hier niet wilden zijn als wij er waren." Daarop klonk veel boegeroep.

Gündoğan zei dat de betogers "vóór de rechtsstaat" demonstreren. "Wat wij nu hebben beëdigd is een kabinet bestaande uit bewindspersonen die een geschiedenis hebben die antirechtstatelijk is, die antigrondwettelijk is. Die mensen en beroepen uitsluit." Volgens haar hebben "heel veel Nederlanders" te vrezen voor dit kabinet.

Terug naar de Tweede Kamer

De politie begeleidde de actievoerders naar een speciaal vak, in de buurt van waar eerder al zo'n twintig betogers stonden van Amnesty International.

In eerste instantie wilden de demonstranten na het paleis naar het gebouw van de Tweede Kamer, maar volgens De Jongste mocht dat niet van de politie omdat hierover geen afspraken zouden zijn gemaakt. Ze zei dat er sprake kan zijn van miscommunicatie, maar toonde hierbij wel haar twijfels. Rond 11.45 uur waren de meeste betogers weer vertrokken.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Hart van Nederland - ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.