Terug

Volg Hart van Nederland

Overheid en veiligheidsregio's onderzoeken lokale mondkapjesplicht

Overheid en veiligheidsregio's onderzoeken lokale mondkapjesplicht

Politiek

30 juli 2020, 12:20

Binnen een paar dagen moet duidelijk worden of mensen in bepaalde steden of gebieden verplicht een mondkapje moeten gaan dragen. Het Rijk en de veiligheidsregio's zoeken op dit moment uit onder welke voorwaarden burgemeesters een mondkapjesplicht kunnen invoeren. Er worden onder meer afspraken gemaakt over de onderbouwing van het kiezen voor een mondkapje, over in hoeverre het dragen ervan verplicht kan worden en over de handhaving op straat. Een woordvoerster van het Veiligheidsberaad denkt dat ze daar een paar dagen voor nodig hebben. Lees ook: Nut of geen nut: meerderheid van Nederlanders wil mondkapjesplicht

Advies van OMT

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde woensdag om geen landelijke mondkapjesplicht in te voeren, omdat het niet wetenschappelijk is bewezen dat dit een effectieve maatregel is tegen de verspreiding van het coronavirus. Wel werd afgesproken dat burgemeesters die een mondkapje willen invoeren de bestuurlijke ruimte krijgen om dat te doen. "Maar ze mogen niet zomaar zeggen: in mijn regio moet je een mondkapje op", aldus de woordvoerster van het Veiligheidsbereid. "Daarvoor zijn de gevolgen te groot. Ze moeten daar met goede redenen een bepaalde plaats of meer plekken voor aanwijzen. Dan kan het publiek zelf beslissen of ze in die omgeving willen komen." Lees ook: RIVM: Wetenschappelijk bewijs ontbreekt om niet-medische mondkapjes te verplichten Ook is nog onduidelijk of het dragen van een mondkapje verplicht wordt of dat het bij een dringend advies blijft. Volgens rechtsgeleerden zou een mondkapjesplicht ongrondwettelijk zijn en dus onmogelijk. "Dat wordt nu onderzocht en dat heeft ook weer consequenties voor de eventuele handhaving, de boetes zeg maar", zegt de woordvoerster.

Onderzoek, training en voorlichting

Landelijke invoering van een mondkapjesplicht zal het OMT alleen heroverwegen als het aantal coronapatiënten "aanzienlijk stijgt", schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Voordat het OMT zich hier opnieuw over buigt, moet er eerst wel worden onderzocht welke niet-medische mondkapjes het meest effectief zijn in het blokkeren van druppeltjes uit de neus of mond. Ook moet er dan training en voorlichting komen bij "elk gebruik van mondneuskapjes", schrijft De Jonge. Redactie/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.