Politiek
30 jan 2020, 17:46
Mila vreest voor haar leven. Al ruim twee jaar wordt ze mishandeld, bedreigd en gestalkt door haar ex. Ze voelt zich in de steek gelaten door politie en justitie. "Als ik iets meld, krijg ik alleen te horen dat het in het systeem wordt gezet. Ik moet overal zelf achteraan." In 2017 doet ze voor het eerst aangifte tegen haar ex-vriend en vader van haar kind. Hij valt haar dan al een tijdje lastig. Die dag slaat hij haar. De politie arresteert hem, maar al snel is hij weer op vrije voeten en gaat het stalken verder. In de jaren die volgen, wordt Mila keer op keer lastiggevallen en doet ze meerdere keren aangifte. Haar ex krijgt een contactverbod, maar blijft doorgaan.
Ook haar familie en vrienden worden door hem mishandeld. Haar moeder wordt zelfs in haar gezicht getrapt. "Iedereen wordt er in betrokken", vertelt ze. Er moet altijd iemand bij haar zijn. "Ik heb een getuige nodig voor het geval ik hem tegenkom en het weer uit de hand loopt." Ze heeft overal het gevoel dat ze gevolgd wordt. De afgelopen jaren voelt ze zich constant angstig en onrustig. Op politie en justitie durft ze niet te rekenen. "En ik ben denk ik niet de enige waarbij het zo misgaat." Lees ook: 'Stalkers negeren vaak contactverbod, slachtoffers niet goed beschermd' In 2018 werden in Nederland 33 vrouwen om het leven gebracht door hun ex-partner. Dat is driekwart van het totale aantal vrouwen dat in dat jaar door geweld om het leven kwam. Ook de 16-jarige Humeyra werd dat jaar door haar ex doorgeschoten bij haar school in Rotterdam. Uit een vernietigend rapport over de zaak-Humeyra blijkt dat instanties haar niet op tijd hielpen. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft sindsdien maatregelen beloofd, maar die gaan Kamerleden niet ver genoeg. Donderdagmiddag debatteren ze erover in de Tweede Kamer. Lees ook: 'Zonder fouten van de instanties had Hümeyra nog geleefd' GroenLinks, PvdA en SP willen dat mensen die een contactverbod overtreden meteen worden vastgezet. Daarnaast moeten bij vermoedens altijd alarmknoppen worden afgegeven, vinden ze. Als zo'n alarmknop wordt ingedrukt, krijgt de melder meteen voorrang bij de politie.
"Elke keer zeggen we na een incident we moeten er van leren. Er moet nu actie komen", vindt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. "Ik wil dat daders meteen de bak in gaan. Stalking heeft vaak een lange geschiedenis en dat moet meteen consequenties hebben."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.