Politiek

'Zonder fouten van de instanties had Hümeyra nog geleefd'

De familie van Hümeyra is blij dat de Inspectie van Justitie en Veiligheid een grondig en onafhankelijk onderzoek heeft gedaan naar de stalking van het 16-jarige meisje. De inspectie trekt een harde conclusie: de instanties lieten Hümeyra in de kou staan.

“Dit is een bevestiging wat de familie altijd al dacht”, zegt advocaat Nelleke Stolk van de nabestaanden van Hümeyra. “De conclusies zijn heel erg helder en daarbij ook heel erg pijnlijk.” De familie heeft vanaf het begin gezegd dat het meisje door de instanties in de steek werd gelaten.

‘Hümeyra dood door fouten’

De moord had volgens de familie voorkomen kunnen worden. “Als de fouten niet gemaakt waren, dan had Hümeyra nog geleefd. Dat is de insteek van de familie”, zegt advocaat Stolk tegen Hart van Nederland. “Juridisch ligt dat natuurlijk gecompliceerder maar de Inspectie spreekt wel van ernstige tekortkomingen.”

De familie is zeer te spreken over het onderzoek van de Inspectie van Justitie en Veiligheid. “Het wantrouwen was erg groot, maar het blijkt dat de Inspectie echt een goed en gedegen onderzoek heeft gedaan”, aldus Stolk.

Lees ook: Hulpverleners lieten Hümeyra compleet in de kou staan, blijkt uit onderzoek

Hümeyra werd op 18 december 2018 voor haar school in Rotterdam doodgeschoten. Bekir E. stalkte het meisje en wordt verdacht van de moord. Naar aanleiding van de zaak liet minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid onderzoek doen. Het rapport over de zaak is woensdag naar buiten gebracht. De minister heeft inmiddels een reeks van maatregelen aangekondigd om stalking beter aan te pakken.