Politiek

'Stalkers negeren vaak contactverbod, slachtoffers niet goed beschermd'

Slachtoffers van stalkers moeten beter worden beschermd, vinden advocaten en politici. Zij zeggen dat contactverboden vaak niet worden nageleefd. Slachtoffers voelen zich niet gehoord door politie en justitie.

“Niemand in Nederland doet iets voor me”, vertelt een slachtoffer dat anoniem wil blijven aan Hart van Nederland. De 33-jarige vrouw zegt dat ze al negen jaar wordt gestalkt door een ex. Ze vertelt dat hij meerdere keren is veroordeeld en meerdere contactverboden heeft. Dat helpt allemaal niets.

“Nog steeds krijg ik dreigende sms’jes en telefoontjes, soms wel 300 op een dag. Daarnaast heeft hij allemaal nep-accounts aangemaakt op sociale media, waarmee hij bekenden van mij benaderd. Ik ben daardoor al meerdere keren mijn baan kwijtgeraakt.”

PTTS na jaren stalking

Ze vertelt dat ze een PTTS-stoornis heeft overgehouden aan de jarenlange stalking. “Ik heb het niet over dagen of maanden, maar over jaren. Ik sta al negen jaar op scherp.” Hoewel ze op allerlei manieren contact heeft gezocht met de instanties, loopt haar ex op dit moment gewoon weer vrij rond.

Als slachtoffer vindt ze dan ook dat de straffen voor het schenden van een contactverbod verhoogd moeten worden. “De strafmaat staat nu totaal niet in verhouding met de schade die wordt aangericht. Hij is al een paar keer weggekomen met een taakstraf. Ondertussen heb ik het gevoel dat ik moet vrezen voor mijn leven.”

Het komt vaker voor

Haar zaak vertoont overeenkomsten met die van de 16-jarige Hümeyra. Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid dat de instanties faalden haar te beschermen tegen haar stalker. Die schoot haar op 18 december 2018 uiteindelijk dood voor haar school in Rotterdam.

Lees ook: ‘Zonder fouten van de instanties had Hümeyra nog geleefd’

Ook SP-Kamerlid Michiel van Nispen vindt dat slachtoffers in stalkingszaken beter beschermd zouden moet worden. Hij pleit daar woensdag voor in een debat met minister Dekker.

“Ondanks beloftes van de minister blijkt in de praktijk dat er nog te weinig wordt opgetreden tegen stalkers”, zegt Van Nispen. “Als slachtoffers melden dat het contactverbod is geschonden, krijgen ze te horen dat ze maar een afspraak moeten maken om aangifte te doen. Ik maak me hier grote zorgen over.” De SP’er wil dat er een centraal signaleringssysteem komt voor slachtoffers in stalkingszaken.

‘Stalkers vaak de fout in’

Advocaat Peter Schouten is blij met de aandacht vanuit de politiek, maar vindt de maatregelen die het Kamerlid voorstelt nog niet ver genoeg gaan. Hij zegt dat contactverboden worden geschonden in negen van de tien zaken die hij behandelt.

Hij wil dat het OM voortaan binnen twee uur op de hoogte wordt gesteld van een geschonden contactverbod en dat overtreders meteen worden vastgezet. De advocaat is bang dat het anders binnenkort opnieuw vreselijk misgaat met een van zijn cliënten.

De naam van het slachtoffer is bekend bij de redactie