Terug

Volg Hart van Nederland

'Kabinet komt niet met versoepelingen door hoge besmettingscijfers'

'Kabinet komt niet met versoepelingen door hoge besmettingscijfers'

Politiek

6 dec 2020, 18:51

Het aantal besmettingen is nog veel te hoog om aan versoepeling van de coronamaatregelen te denken richting de feestdagen. Dat was de conclusie van het Catshuis overleg, melden ingewijden aan Hart van Nederland na berichtgeving van ANP. Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog In de ambtswoning van de premier sprak een groot deel van het kabinet met onder anderen RIVM-directeur Jaap van Dissel. Er worden tijdens de informele bijeenkomst geen beslissingen genomen.

Dinsdag

Dinsdagavond maken premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bekend hoe het verder gaat rond de feestdagen. Verwacht geen grote nieuwe maatregelen, is te horen na het Catshuisoverleg. Premier Mark Rutte gaf vrijdag na de ministerraad al aan somber te zijn over de mogelijkheid tot versoepeling van de maatregelen. Het ziet er "op dit moment natuurlijk niet goed uit", zei hij toen. Lees ook: Meer over de vorige persconferentie van premier Rutte Het aantal gemelde besmettingen loopt de laatste dagen zelfs weer op. Zondag werden er 6814 positieve coronatesten gemeld. De hoop was dat het aantal besmettingen nu rond de 3000 zou liggen.

Kerst

OMT-lid Menno de Jong zei zondag tegen de Amsterdamse zender AT5 dat het beter is om niet te versoepelen rond de kerstdagen omdat het virus nog zo wijdverspreid is. "Als je puur vanuit de virusdruk en de bestrijding van het virus kijkt, dan kun je beter niks doen." Er wordt nog wel verder gepraat over hoeveel gasten mensen thuis tijdens de kerstdagen mogen ontvangen. Eind november adviseerde het OMT dat het vieren van de feestdagen alleen in huiselijke kring zou moeten gebeuren met bijvoorbeeld maximaal zes gasten.

Horeca

Het kabinet heeft het Outbreak Management Team (OMT), de groep wetenschappers die adviseert over de aanpak van het virus, een aantal scenario's voorgelegd. Het ging onder meer om de opening van restaurants, de groepsgrootte thuis en verlenging van de kerstvakantie voor scholen. Daarover heeft het OMT inmiddels gesproken en de adviezen gaan naar het kabinet. Het land zit sinds medio oktober in een gedeeltelijke lockdown. Dat betekent onder meer sluiting van de horeca, een alcoholverbod op straat na 20.00 uur en geen sportwedstrijden. Rutte verwacht niet dat de kerstvakantie voor scholen wordt verlengd, zei hij vrijdag na de ministerraad. Verder schreef het OMT eind vorige maand al dat het nog geen ruimte zag om per half december de restaurants open te stellen. Lees ook: Kerken lopen kerst mis: 'Met pijn in het hart besloten de deuren op slot te doen…' Redactie/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.