Politiek

LIVEBLOG | Voor vijfde dag op rij stijging in aantal nieuwe coronagevallen

Nederland zit nog altijd in de ‘gedeeltelijke’ lockdown. Het aantal besmettingen gaat flink op en neer, de vraag is hoe we de naderende feestdagen gaan vieren. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

– Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zondag: 6.814, dat zijn er 242 meer dan op zaterdag
– Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zondag: 1641, dat zijn er 39 meer dan op zaterdag
– Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zondag: 469, dat zijn er 3 minder dan op zaterdag
– Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 21:54 – Rutte heeft spijt van ‘de olifant die de visie ontneemt’

“Visie is als de olifant die het uitzicht belemmert. Als visie een blauwdruk voor de toekomst betekent, dan verzet alles wat liberaal is in mij zich daartegen”, zei Mark Rutte zeven jaar geleden. Hij had die opmerking liever niet niet gemaakt, zei hij zondag in het SBS6⁻programma Linda’s Wintermaand.

De VVD-leider en minister-president noemt het nu “een hele stomme opmerking”. Het is hem jaren blijven achtervolgen en politieke tegenstanders hebben hem er regelmatig mee geconfronteerd. Hij weet niet waar hij met het land heen wil, is de kritiek van onder anderen PVV’er Geert Wilders. “Voor de helft heeft hij gelijk”, aldus Rutte.

Hij probeert namelijk te voorkomen “dat ik zo bezig ben met wat ik wil dat ik niet meer kan samenwerken met een ander”. Volgens de liberale leider moet je “altijd in staat zijn iets te relativeren van je eigen standpunten en te zoeken naar compromissen”.

Maar hij zegt wel degelijk “heel precies” te weten hoe Nederland eruit moet zien. Hoe het verder moet met het land na de coronacrisis. “Wat zijn de enorme kansen en uitdagingen die we hebben en daarom wil ik ook door”. Maar die uitspraak over visie “had ik niet moeten doen. Die is zo blijven hangen.”

Rutte’s optreden past binnen de stijgende verkiezingskoorts op het Binnenhof. Over ruim drie maanden wordt de nieuwe Tweede Kamer gekozen. Rutte zei overigens vorige maand nog toen hij zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap bekendmaakte in verband met de coronacrisis dit jaar geen campagne meer te zullen voeren.

Update 18:19 – ‘Geen versoepelingen mogelijk door hoge besmettingscijfers’

Het aantal besmettingen is nog veel te hoog om aan versoepeling van de coronamaatregelen te denken richting de feestdagen. Dat was de conclusie van het Catshuis overleg, meldden ingewijden aan Hart van Nederland.

In de ambtswoning van de premier sprak een groot deel van het kabinet met onder anderen RIVM-directeur Jaap van Dissel. Er worden tijdens de informele bijeenkomst geen beslissingen genomen.

Lees hier verder.

Update 17:13 – Politie Zwolle bekeurt 15 mondkapweigeraars

De politie in Zwolle heeft zaterdagmiddag 15 mensen bekeurd die zonder mondkapje een supermarkt ingingen. Volgens de politie ging het om een bewuste actie van de groep. Ze hadden afgesproken om opzettelijk zonder mondkapje naar binnen te gaan.

Ook kregen drie mensen een bekeuring omdat zij hun identiteitsbewijs niet konden tonen. Een van hen is aangehouden omdat zijn identiteit niet achterhaald kon worden.

Ook in Nunspeet kregen mondkapweigeraars zaterdag te maken met de politie. In een winkelcentrum werden zes mensen opgepakt, meldt Omroep Gelderland. Het gaat om vier volwassenen en twee minderjarigen uit Nunspeet en Harderwijk.

Update 16:40 – Geen extra drukte aan de kassa voor pakjesavond

Hulpsinten lijken de inkoop van cadeautjes dit jaar goed te hebben gepland, zonder aankopen op het laatste moment voor pakjesavond. Winkels hadden het zaterdag niet veel drukker dan normaal. Het aantal pinbetalingen aan de kassa lag nog geen 5 procent hoger dan op een gemiddelde zaterdag in september, meldt Betaalvereniging Nederland.

Ook op vrijdag 4 december trokken hulpjes van Sinterklaas geen eindsprint door de winkelstraat voor het heerlijk avondje. Gegevens over het betaalgedrag in de Nederlandse detailhandel wees op normale drukte voor een vrijdag.

Het uit de Verenigde Staten overgewaaide koopjesfestijn Black Friday luidde op de laatste vrijdag van november de doorgaans drukste periode in voor winkeliers. Met kortingen lokken zowel fysieke als onlinewinkels klanten die inkopen doen voor de feestdagen.

Mede door het coronavirus gebeurde dat dit jaar vooral online. In de dagen tussen Black Friday en 5 december lag het totale aantal iDEAL-betalingen 35 procent hoger dan op gewone weekdagen. Het totaalbedrag aan onlinebetalingen steeg zelfs met 65 procent tot 1,9 miljard omzet. Ten opzichte van dezelfde week in 2019 nam het aantal iDEAL-betalingen met de helft toe.

Aan de kassa pinden mensen in dezelfde periode slechts 10 procent vaker dan in een normale week. Vergeleken met 2019 daalde het aantal pinbetalingen in de week voor pakjesavond met 5 procent. De totale omzet uit alle pin- en iDEAL-betalingen was 10 procent hoger dan in 2019.

Update 15:55 – Iets meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is zondag toegenomen. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1641 coronapatiënten. Dat zijn er 39 meer dan zaterdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Vergeleken met begin deze maand is het aantal opgenomen coronapatiënten nauwelijks afgenomen.

Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er nu 469 op de intensivecareafdelingen, 3 minder dan zaterdag. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten in het afgelopen etmaal toe met 42 tot 1172. Door de aanhoudende drukte werden in het afgelopen etmaal 14 patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio’s, onder wie één ic-patiënt.

Update 15:02 – Kabinet weer bijeen in Catshuis om te praten over aanpak corona

Na een pauze van een paar weken is een deel van het kabinet zondagmiddag weer in het Catshuis bijeen om te praten over de aanpak van het coronavirus. De bewindslieden praten onder anderen met RIVM-directeur Jaap van Dissel over mogelijkheden om de maatregelen te versoepelen. De kans daarop lijkt niet groot gezien de hoge besmettingscijfers.

De afgelopen dagen stijgen de cijfers zelfs weer. Zondag werden er 6814 positieve coronatesten gemeld. Het kabinet heeft eerder gezegd dinsdagavond tijdens een persconferentie duidelijkheid te willen geven over de komende feestdagen. Het ziet er “op dit moment natuurlijk niet goed uit”, zei premier Mark Rutte vrijdag nog. De hoop was dat het aantal besmettingen nu rond de 3000 zou liggen.

Het kabinet heeft het Outbreak Management Team (OMT), de groep wetenschappers die adviseert over de aanpak van het virus, een aantal scenario’s voorgelegd. Het ging onder meer om de opening van restaurants, de groepsgrootte thuis en verlenging van de kerstvakantie voor scholen. Daarover heeft het OMT inmiddels gesproken en de adviezen gaan naar het kabinet.

Rutte verwacht niet dat de vakantie wordt verlengd, zei hij vrijdag na de ministerraad. Verder schreef het OMT eind vorige maand dat het nog geen ruimte zag om per half december de restaurants open te stellen.

Update 14:33 – Aantal nieuwe coronagevallen blijft stijgen

Het aantal nieuwe coronagevallen is zondag opnieuw toegenomen. In de afgelopen 24 uur zijn 6814 positieve coronatesten geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), 242 meer dan zaterdag. Toen waren het er 6572 (na correctie), vrijdag 5921 en donderdag 5634.

Het aantal sterfgevallen aan corona steeg afgelopen etmaal met 25. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, tussen een sterfgeval en de registratie kan enige tijd verstrijken. Het RIVM meldde zaterdag het overlijden van 39 coronapatiënten.

De afgelopen week raakten meer dan 38.500 mensen besmet, ruim 4000 meer dan de week ervoor.

Update 09:33 – Politie grijpt in bij verschillende illegalen feesten

De politie had ook dit weekend weer haar handen vol aan verschillende illegale feesten in het land. Zo moest de politie ingrijpen in Den Helder, Delft en Diemen. Meerdere mensen hebben een boete gekregen voor het niet in acht nemen van de coronamaatregelen.

Een aantal van de feestvierders was niet van plan om te stopen met feesten en uitte hun frustraties op een agent. Die raakte gewond.

Lees hier verder.

Update 07:55 – OMT-lid De Jong: beter niet versoepelen met kerst

Nu het coronavirus nog zo wijdverspreid is, is het beter om eigenlijk helemaal niet te versoepelen rondom de kerstdagen. Dat zegt viroloog van het Amsterdam UMC en OMT-lid Menno de Jong tegen AT5. “Als je puur vanuit de virusdruk en de bestrijding van het virus kijkt, dan kun je beter niks doen. Maar de politiek speelt ook mee en die maakt afwegingen, dus we zullen zien wat er gebeurt.”

Premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge houden komende dinsdag een persconferentie over de aanpak van het coronavirus. Vermoedelijk gaan zij dan in op de regels die tijdens de kerstdagen en oud en nieuw zullen gelden. De Jong wijst erop dat de feestmaand december een maand is waarin het kouder wordt. “Virussen verspreiden zich dan over het algemeen makkelijker. Met dit aantal besmettingen en de geringe daling wordt het wel steeds moeilijker om te denken laten we lekker gaan versoepelen rond de kerst en oud en nieuw”, aldus het OMT-lid.

De Jong kan zich voorstellen dat het kerstdiner met wat meer eigen familie zou worden gevierd, maar voegt eraan toe dat het wel een risico blijft. “Bij elke samenkomst van mensen heb je kans op verspreiding van het virus.”

Dinsdag gaat het kabinet bekend maken welke maatregelen er gaan gelden voor de periode rond Kerstmis en de jaarwisseling.