Terug

Volg Hart van Nederland

Grapperhaus: 'generaal pardon' als je vuurwerk inlevert

Grapperhaus: 'generaal pardon' als je vuurwerk inlevert

Politiek

18 dec 2020, 11:27

Mensen die al vuurwerk in huis hebben mogen dit straks misschien inleveren bij hun gemeente zonder dat ze vervolgd worden voor vuurwerkbezit. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb kwam eerder deze week met het idee voor zo'n "generaal pardon". Het kabinet is er enthousiast over en ook het Openbaar Ministerie (OM) werkt mee, zegt justitieminister Ferd Grapperhaus. Verschillende burgemeesters waren al blij met het voorstel van Aboutaleb en drongen er bij Grapperhaus op aan dit mogelijk te maken. Hij is in gesprek gegaan met de landelijke leiding van het OM en heeft een 'vrijwaring' afgesproken. Het OM zal daarom niet achter vuurwerkbezitters aangaan als zij uit eigen initiatief de pijlen en fonteinen inleveren. Lees ook: Niet meer stiekem vuurwerk halen over de grens: ook Duitsland legt vuurwerkverkoop aan banden

Eenmalig verbod op lichter vuurwerk

Vrijwel al het vuurwerk is dit jaar verboden. Boven het algemene verbod op zwaar vuurwerk dat eerder was aangekondigd, komt een eenmalig verbod op het lichtere vuurwerk om zorgmedewerkers te ontzien.

Lees ook: Vuurwerkverbod? Verkoop vlak over de Duitse grens ‘gaat als een malle’

Geen landelijk inzamelpunt

Nu wordt nog gekeken hoe het plan kan worden uitgewerkt. Belangrijk is volgens Grapperhaus vooral dat het vuurwerk "veilig ingeleverd, veilig vervoerd en veilig opgeslagen" wordt. Dat betekent niet dat er een landelijk inzamelpunt komt. Grapperhaus benadrukt dat gemeenten het voortouw nemen. "Wij helpen eraan mee, we kijken zeker mee, maar hier hebben we ook te maken met de lokale verantwoordelijkheden." ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.