Politiek
2 okt 2019, 20:02
Het zijn zware dagen voor politicus Richard de Mos. De corruptiezaak waar hij in verwikkeld is, leidde woensdagmiddag tot de val van het college van de gemeente Den Haag. De Mos zegt zelf dat hij altijd naar eer en geweten heeft gehandeld. Maar het is niet de eerste keer dat hij wordt beschuldigd van vriendjespolitiek. De Mos zit sinds 2010 in de gemeenteraad van Den Haag. Eerst namens de PVV, daarna als eenmansfractie Groep De Mos. Die partij wilde hij neerzetten als een echte volkspartij met bekende Hagenaars. "Wij gaan werken aan een herkenbare lokale partij, waar het groengeel bloed door de aderen stroomt", zei hij in 2012 tegen Omroep West. Lees ook: Gemeentebestuur Den Haag gevallen vanwege corruptiezaak wethouders Een groep Haagse ondernemers wilde De Mos wel steunen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen behaalde de politicus zijn eerste succes. Groep De Mos kreeg versterking van onder anderen Rachid Guernaoui, de andere wethouder die nu wordt genoemd in de corruptiezaak. En bij de verkiezingen van vorig jaar was het helemaal raak: Groep De Mos werd de grootste.
Tijdens de verkiezingscampagne gaat De Mos van deur naar deur in Den Haag. Met een groengele dubbeldekker rijdt hij door de stad voor "een bakkie koffie". Hij belooft de problemen van mensen op te lossen in ruil voor hun stem. Daar is kritiek op, maar De Mos zegt zelf dat hij trots is op zijn 'ombudspolitiek'. Bij die vorm van politiek horen ook voordeeltjes voor de leden van Groep De Mos. Zij kunnen korting krijgen bij bepaalde cafés, snackbars, een zalencentrum en evenementencomplex De Uithof. Politieke tegenstanders valt het op dat Groep De Mos zich in de gemeenteraad hard maakt voor deze ondernemers. Ze beschuldigen hem van vriendjespolitiek. De Mos zelf vindt dat onzin, maar juist in deze corruptiezaak speelt de kwestie weer op. Een van de ondernemers die Groep De Mos steunt, Atilla Akyol, zou geld aan de partij hebben gegeven in ruil voor vertrouwelijke informatie over het stadsbestuur. Daarnaast zouden horecavergunningen voor geld zijn verkocht.
Het onderzoek van het Openbaar Ministerie richt zich op ambtelijke corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim. Maar volgens de partijgenoten van De Mos is er iets anders aan de hand. Zij spreken van een politieke afrekening. De Haagse ondernemer John van Zweden, die Groep De Mos ook al jaren steunt, zegt in het AD dat het om "een vooropgezet plan van rancuneuze linkse partijen gaat". Zij zouden Groep De Mos willen slopen. Lees ook: Crisisberaad Haagse coalitie, verdachte wethouders leggen taken neer Hoe dan ook: feit is dat de VVD, D66 en GroenLinks het vertrouwen in Groep De Mos hebben opgezegd. Sommige Haagse oppositiepartijen willen dat burgemeester Krikke nieuwe verkiezingen uitschrijft. Maar het is nog niet duidelijk of dat ook gaat gebeuren. De coalitiepartijen zeggen dat er "hard moet worden gewerkt aan een stabiel stadsbestuur dat kan rekenen op een meerderheid". Woensdagavond is er in ieder geval eerst een extra raadsvergadering. En morgen wacht de gemeente Den Haag opnieuw een belangrijk moment. Dan komt de Onderzoeksraad voor Veiligheid met het rapport over het uit de hand gelopen vreugdevuur in Scheveningen tijdens de jaarwisseling. De uitkomsten daarvan kunnen weleens gevolgen hebben voor burgemeester Krikke.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.