Politiek

Crisisberaad Haagse coalitie, verdachte wethouders leggen taken neer

De Haagse coalitiepartijen VVD, D66 en GroenLinks “gaan zich zorgvuldig beraden” op de situatie die is ontstaan, nu hun twee collega-wethouders van Hart voor Den Haag/Groep de Mos worden verdacht van corruptie.

Integriteit en betrouwbaarheid zijn essentieel en het stadsbestuur moet boven elke twijfel verheven zijn, zeggen de drie partijen in een gezamenlijke verklaring.

Lees ook: Stadsbestuur wil even af van verdachte Haagse wethouders, tijdens onderzoek wapen gevonden

Het college heeft de twee wethouders, Richard de Mos en Rachid Guernaoui, gevraagd om tijdelijk terug te treden. Hun portefeuilles moeten worden verdeeld onder de andere wethouders. Dat is volgens VVD, D66 en GroenLinks verstandig.

Geen hoop bij Haagse oppositie

De Haagse oppositie ziet weinig hoop meer voor het college. Volgens Pieter Grinwis van de ChristenUnie-SGP is het college feitelijk al gevallen. Het verzoek aan De Mos en Guernaoui om tijdelijk terug te treden “is uitstel, maar van uitstel komt geen afstel”. Grinwis noemt de crisis “zo slecht voor het aanzien van het college. Hoe kun je ze nu nog vertrouwen? Welke fractie wil zich daar blijvend mee associëren?”

Lees ook: Haagse wethouders verdacht van corruptie: werkkamers en huizen doorzocht

Ook de Haagse Stadspartij (HSP) en de Partij voor de Dieren twijfelen aan de toekomst van het college. HSP-leider Joris Wijsmuller, wethouder in het vorige bestuur, noemt het nieuws “ontluisterend en choquerend, maar we wisten dat dit ooit zou kunnen gebeuren. Nu is de steunbalk van het college, de grootste partij in de raad, weggevallen. Een zwarte dag voor Den Haag.”

Spoeddebat

De gemeenteraad van Den Haag komt woensdagavond bijeen voor een spoeddebat over het corruptie-onderzoek naar de wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui. De vergadering begint om 19.30 uur, liet de gemeente dinsdagavond weten na een vergadering van de fractievoorzitters.

Reactie van de wethouders

In een verklaring schrijf Hart voor Den Haag/Groep de Mos dat er karaktermoord op de wethouders wordt gepleegd. “Zij strijden te vuur en te zwaard voor een betere stad en voor het dienen van de belangen van onze tienduizenden kiezers. En ja, daar hoort het vechten voor de belangen van ondernemers – de kurk waar onze stad op drijft – zeker bij.”

“Wij hebben altijd naar eer en geweten gehandeld en zien de uitkomsten van het onderzoek dan ook met vertrouwen tegemoet. We herkennen ons niet in de verdachtmakingen, maar willen dit onderzoek niet frustreren door na dit persbericht verdere mededelingen te doen. We onthouden ons daarom verder van commentaar”, aldus De Mos en Guernaoui.

De beide wethouders leggen hun werk voorlopig neer.

ANP/redactie