Politiek

Stadsbestuur wil even af van verdachte Haagse wethouders, tijdens onderzoek wapen gevonden

De Haagse wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui moeten tijdelijk terugtreden. Dat vraagt de rest van het stadsbestuur aan de wethouders van Groep De Mos nadat bekend werd dat ze verdachten zijn in een corruptieonderzoek.

De mannen hebben nog geen reactie gegeven op het nadrukkelijke verzoek van het stadsbestuur. De Mos is wethouder van Economie, Sport en Buitenruimte en eerste locoburgemeester. Guernaoui heeft Financiën, Integratie en Stadsdelen in zijn portefeuille.

Doorzoekingen bij Haagse wethouders

Vanwege het onderzoek doorzoekt de rijksrecherche dinsdag de werkkamers van de wethouders in het stadhuis van Den Haag. Ook hun huizen worden doorzocht.

Lees ook: Haagse wethouders verdacht van corruptie: werkkamers en huizen doorzocht

Het onderzoek van het Openbaar Ministerie richt zich op ambtelijke corruptie, omkoping en schending van ambtsgeheim. Een ondernemer die op de kandidatenlijst van Groep De Mos staat, zou de partij financieel hebben gesteund in ruil voor gunsten, waaronder vertrouwelijke informatie.

Wapen en munitie gevonden

Naast de twee wethouders verdenkt het Openbaar Ministerie ook drie ondernemers van betrokkenheid bij de corruptie. Bij een van de verdachte ondernemers is thuis een vuurwapen met munitie aangetroffen en in beslag genomen. Deze man is aangehouden en na verhoor weer vrijgelaten. Naast het vuurwapen zijn ook een groot aantal gegevensdragers, zowel schriftelijke documenten als computer bestanden in beslag genomen.

De andere verdachten zijn niet aangehouden. Beide wethouders zijn dinsdag door de Rijksrecherche verhoord.