Politiek

Haagse wethouders verdacht van corruptie: werkkamers en huizen doorzocht

Twee wethouders van de gemeente Den Haag, Richard de Mos en Rachid Guernaoui, worden verdacht van corruptie. Ze zouden tegen betaling vergunningen hebben geregeld. Daarom doorzoekt de rijksrecherche dinsdag hun werkkamers in het stadhuis van Den Haag. Ook hun huizen worden doorzocht, meldt het Openbaar Ministerie.

Ook de werkplekken van enkele ambtenaren worden onderzocht. Het onderzoek onder leiding van officieren van justitie van het Landelijk Parket richt zich op ambtelijke corruptie, omkoping en schending van ambtsgeheim. Daarnaast worden de woonadressen onderzocht van drie Haagse ondernemers die worden verdacht van omkoping.

Naast de wethouders en ambtenaren richt het onderzoek zich ook op een aantal ondernemers.

Ambtelijke corruptie

Een van die verdachte ondernemers staat op de kandidatenlijst van de Groep De Mos. Hij zou deze partij financieel hebben gesteund in ruil voor gunsten, waaronder vertrouwelijke informatie uit het stadsbestuur. Ook een raadslid van de Groep De Mos wordt verdacht van betrokkenheid bij ambtelijke corruptie. De Mos is wethouder van Economie, Sport en Buitenruimte en eerste locoburgemeester. Guernaoui wethouder van Financiƫn, Integratie en Stadsdelen.

Burgemeester Pauline Krikke heeft alle fractievoorzitters in de gemeenteraad van Den Haag bijeengeroepen voor overleg. In een eerste verklaring laat de burgemeester weten erg geschrokken te zijn.

ANP