Politiek

Gemeentebestuur Den Haag gevallen vanwege corruptiezaak wethouders

De coalitie in de gemeente Den Haag is gevallen. VVD, D66 en GroenLinks hebben geen vertrouwen meer in hun partner Hart voor Den Haag/Groep de Mos, na de verdenkingen van corruptie tegen twee wethouders van die partij.

“Gesprekken die hierover vandaag met Hart voor Den Haag/Groep de Mos zijn gevoerd en het door hen uitgegeven persbericht hebben geleid tot het besluit om de huidige samenwerking met Hart voor Den Haag/Groep de Mos in deze coalitie per direct te beëindigen”, laten de drie partijen in een gezamenlijke verklaring weten.

Corruptiezaak rond horecavergunningen

Gisteren werden in het stadhuis van Den Haag de werkkamers van wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui doorzocht door de rijksrecherche, vanwege een onderzoek naar ambtelijke corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim.

Verder werden ook de woningen van drie Haagse ondernemers doorzocht. Zij worden verdacht van omkoping. De corruptiezaak draait volgens het Openbaar Ministerie om vergunningen in de horeca, die tegen betaling zouden worden verkocht. Op dit moment is nog niemand gearresteerd, maar dat kan nog wel gebeuren.

Lees ook: Crisisberaad Haagse coalitie, verdachte wethouders leggen taken neer

De Mos en Guernaoui legden gisteren hun taken neer na een oproep van burgemeester Krikke van Den Haag. In een verklaring zeiden ze dat ze altijd naar eer en geweten hebben gehandeld. “We herkennen ons niet in de verdachtmakingen.”

ANP/Redactie