Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Aantal positieve coronatesten zakt tot onder 10.000

LIVEBLOG | Aantal positieve coronatesten zakt tot onder 10.000

Politiek

31 okt 2020, 08:59

De tweede coronagolf stopt vooralsnog nog niet. Het aantal besmettingen blijft toenemen en de ziekenhuizen liggen steeds voller met coronapatiënten. Ondertussen is Nederland in een 'gedeeltelijke lockdown' en de effecten van die lockdown zijn nog niet duidelijk te zien. Volg hier het laatste nieuws. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 9.839, dat is 1.288 minder dan op vrijdag – Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag: 1.864, dat zijn er 46 meer dan op vrijdag – Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care op zaterdag: 584, dat zijn er 17 meer dan op vrijdag – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 7.396 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 17:08 - Na Jetten krijgt SGP-Kamerlid bezoek van boeren

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop zit vanwege het coronavirus in quarantaine. Boeren uit de streek van Krimpenerwaard kwamen hem daarom een fruitmand brengen. D66-fractieleider Rob Jetten ontving deze week ook al een voedselpakket. De SGP laat weten aan Hart van Nederland dat Bisschop onlangs op werkbezoek was in de Krimpenerwaard. De goede contacten die hij daar aan had overgehouden waren hem kennelijk niet vergeten en brachten Bisschop een fruitmand.

Update 16:45 - Tiental jongeren viert 'coronafeestje' in appartement Oss

De politie heeft zaterdagmiddag een einde gemaakt aan een zogenoemd coronafeestje in Oss. Volgens de politie waren de feestgangers sinds vrijdagnacht al bezig. Jongeren tussen de 17 en 24 jaar oud hielden zich niet aan de maatregelen. Het is nog onbekend of er boetes zijn uitgedeeld.

Update 14:26 - Voor het eerst meer dan 20.000 besmettingen op een dag in België

Voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie zijn er in België in 24 uur tijd meer dan 20.000 besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Gezondheidsinstituut Sciensano meldde zaterdag dat dinsdag 21.448 besmettingen zijn vastgesteld. In de periode van 21 tot 27 oktober kwamen er in België dagelijks gemiddeld 15.847 nieuwe coronagevallen bij, een stijging met 31 procent in vergelijking met de zeven dagen ervoor. Sinds het begin van de uitbraak testten ruim 412.000 mensen positief. Verder overleden er tussen 21 en 27 oktober gemiddeld 91 mensen per dag aan de gevolgen van de besmetting met het coronavirus. In totaal overleden in België volgens officiële cijfers ruim 11.400 patiënten aan het virus. België legt het openbare leven vanwege het coronavirus opnieuw verder aan banden. Er komt geen verbod op onnodige verplaatsingen zoals tijdens de eerste golf, maar 'niet-essentiële' winkels zoals kleding- of elektronicazaken moeten dicht. Bedrijven mogen openblijven, maar thuiswerken wordt verplicht. De regels gelden vooralsnog zes weken, tot en met 13 december.

Update 14:21 - RIVM registreert afgelopen etmaal  9839 positieve coronatesten

Het aantal gemelde coronabesmettingen is zaterdag gedaald tot onder de 10.000, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend kwamen er bij het RIVM 9839 meldingen binnen van positieve tests. Op vrijdag waren dat er 11.127, zo blijkt uit bijgestelde cijfers. Eerder waren voor vrijdag nog 11.141 positieve tests gemeld. In Rotterdam kwamen er tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 641 positieve tests bij. Amsterdam telde 559 nieuwe gevallen, Den Haag 375 en Utrecht 216. In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 70.000 positieve tests geregistreerd. Sinds het begin van de uitbraak in februari zijn ruim 351.000 Nederlanders positief getest. Het werkelijke aantal mensen dat het virus heeft opgelopen ligt vrijwel zeker hoger, omdat in de beginfase van de uitbraak lang niet iedereen werd getest. Een onbekend aantal mensen is overleden of genezen zonder dat ooit is vastgesteld of ze het virus onder de leden hadden. Het aantal gemelde sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 51. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend waren 87 sterfgevallen gemeld.

Update 14:11 - Aantal ziekenhuisopnames en coronapatiënten op intensive care stijgt gestaag

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gestegen met 17 ten opzichte van vrijdag, zo blijkt zaterdag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). Ic-medewerkers zorgen nu voor 584 patiënten met Covid-19. Op verpleegafdelingen is het aantal coronapatiënten gestegen met 46 naar 1864 patiënten. Opgeteld liggen nu 2448 Nederlandse Covid-19-patiënten in het ziekenhuis. Twee van de patiënten liggen in het ziekenhuis in het Duitse Münster op de ic. Lees ook: Bijna 600 mensen meer overleden in één week dan gebruikelijk Naast patiënten met Covd-19 liggen er nog eens 452 mensen op de ic met andere aandoeningen. De totale ic-bezetting ligt daarmee op 1036 (waarvan de twee in Duitsland), 22 meer dan op vrijdag. In de afgelopen 24 uur zijn 38 patiënten verplaatst naar ziekenhuizen in andere delen van het land. Onder hen waren drie coronapatiënten.

Update 12:54 - Bemanning marineschip in quarantaine na coronabesmettingen

De hele bemanning van het marineschip Zr. Ms. Zeeland is in quarantaine gegaan nadat bij opvarenden corona is vastgesteld. Het gaat om 96 opvarenden. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigt berichtgeving hierover door het AD. Afgelopen woensdag kregen twee bemanningsleden last van klachten. Zij werden positief getest op het coronavirus. Dat gebeurde tijdens een trainingsmissie die op maandag was gestart en gepland was bij Denemarken en Zweden. Toen de besmettingen waren vastgesteld, besloot de commandant terug te keren naar Den Helder. Inmiddels is ook een derde bemanningslid positief getest op corona. De meeste bemanningsleden zitten nu thuis in quarantaine, een klein deel verblijft in kamers in het marinecomplex in Den Helder.

Update 11:28 - Politie beëindigt illegaal feest in werfkelder in Utrecht

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een illegaal feest beëindigd in Utrecht. Het feest vond plaats in een werfkelder aan de Oudegracht. Een deel van de aanwezigen kreeg een boete. Sommigen wisten de politie te ontvluchten. Toen die later in de nacht wilden terugkeren naar het feest hield de politie hen aan. De politie kreeg rond 01.10 uur een melding binnen dat er een feest gaande was. Agenten gingen ter plaatse en troffen een groep van ongeveer 50 mensen aan die aan het feesten waren. De coronaregels werden niet nageleefd. De aanwezigen volgden de aanwijzingen van de agenten niet op en dat leidde tot een grimmige sfeer richting de politie. Die moest uiteindelijk zelfs de wapenstok gebruiken. Een deel van de aanwezigen wist weg te komen. In totaal werden 28 mensen die aanwezig waren in het pand bekeurd. Een deel van de mensen die de politie wisten te ontvluchten, probeerde volgens de politie later in de nacht weer terug te keren naar de Oudegracht. Hierop werden zij aangehouden. Het gaat om 12 mannen en vrouwen in de leeftijd van 16 tot 22 jaar uit onder meer Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Dordrecht, Roosendaal en Amstelveen. Nadat ze een boete hadden gekregen, werden ze weer vrijgelaten.

Update 08:51 - Politie breekt studentenfeest af in Rotterdam

De politie in Rotterdam heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een studentenfeest moeten afbreken. Dat gebeurde in de Kortenaerstraat. De feestgangers deden de deur niet open voor de politieagenten. Toen de agenten om het gebouw naar de achtertuin liepen zagen zij dat de studenten zich probeerde te verstoppen. ''Zo haalden wij drie personen onder een bed vandaan, twee mensen van het dak en ga zo maar verder'', schrijft de politie on Instagram. Op begrip konden de aanwezige agenten ook niet rekenen: ''Wij hebben geprobeerd om een en ander uit te leggen. Maar van het overgrote deel van de studenten kregen wij geen begrip. Want: "hadden wij niks beters te doen? En jullie zijn toch ook jong geweest?" Uiteindelijk zijn 27 studenten aangetroffen en bekeurd voor het overtreden van de coronaregels.

Update 08:31 - Boosheid over agenten in quarantaine na feest in Alblasserdam

Tien agenten zitten in quarantaine nadat de politie vorige week moest ingrijpen bij een illegaal feest op een boot in het Zuid-Hollandse Alblasserdam. Een van de feestgangers blijkt besmet met corona, waardoor de tien politiemensen nu thuis zitten. Loco-burgemeester Peter Verheij heeft er geen goed woord voor over. "Volstrekt onaanvaardbaar wat hier heeft plaatsgevonden! Dit had nooit mogen gebeuren. Een zeer wrange nasleep ook nog. Sterkte voor onze agenten van de politie en families die nu tegen wil en dank in quarantaine zitten", laat hij op Twitter weten. https://twitter.com/Peter\_Verheij/status/1322258624484429824 Ook de districtschef Zuid-Holland-Zuid is boos. "Agenten stappen naar voren om de samenleving te beschermen en uitvoering te geven aan maatregelen. Het gedrag van de aanwezigen op het schip paste daar op geen enkele wijze in. Schandalig wat daar plaatsvond", zegt tegen het AD. Twee agenten gingen die vrijdag af op het feest op de boot. De feestvierders weigerden echter het feest te beëindigen en gooiden met glazen en stoelen naar de agenten, die daarbij lichtgewond raakten. Ze moesten versterking oproepen, waarna het feest kon worden beëindigd.

Update 06:47 - Vaccin kwetsbaren 'kan vóór kerst'

Groot-Brittannië bereidt zich voor om al vóór de kerstdagen een coronavaccin beschikbaar te stellen aan kwetsbare doelgroepen en zorgpersoneel. Volgens bronnen rondom de Britse regering zou het gaan om zo'n 30 miljoen vaccins, schrijft het AD. In Nederland is een dergelijk plan nog niet naar buiten gebracht. De Gezondheidsraad komt in november met een advies over hoe de vaccinatiecampagne in ons land zou moeten verlopen en wie als eersten aan de beurt komen. De Nederlander Marcel Levi, die leiding geeft aan zeven academische ziekenhuizen in Londen, bevestigt het nieuws uit het Verenigd Koninkrijk en spreekt van een "heftige, maar concrete opgave". Hij moet in opdracht van de Britse overheid een plan klaarmaken om tussen de eerste en derde week van december zo'n 2 miljoen inwoners in Londen te vaccineren tegen corona. Levi: "Alles wijst erop dat de twee vaccins die het verst in ontwikkeling zijn - van de farmaceuten AstraZeneca en Pfizer - een goede afweerreactie tegen het coronavirus teweegbrengen en veilig zijn. Er gloort nu echt licht aan het einde van de tunnel." Ook voor Nederland acht Levi een vaccin "medio december haalbaar": "Qua toelating op de markt lopen de Britten nog steeds gelijk op met de rest van de EU."

Update 06:21 - CNV pleit voor meer sneltests

CNV roept het kabinet op de capaciteit van sneltests zo snel mogelijk op te schalen. Volgens de vakbond zitten tienduizenden werkenden op dit moment thuis, in afwachting van de uitslag van hun coronatest. "Dat blijkt uit een inventarisatie onder onze sectoren. Als we dit doorrekenen naar misgelopen arbeid, kan dit miljoenen kosten. En duizenden banen. We trekken daarom aan de noodrem", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. Volgens Fortuin leidt deze situatie tot misgelopen bedrijfsinkomsten en uiteindelijk baanverlies. "Dit is op lange termijn funest voor de werkgelegenheid. Bovendien moeten veel werkenden vakantiedagen inleveren, of krijgen ze geen loon doorbetaald als ze niet komen werken. Of ze gaan alsnog werken, terwijl ze corona hebben en anderen dus besmetten. Het leidt tot allerlei uitwassen", aldus de CNV-voorzitter. Hij wijst daarbij op schoolklassen die meer dan een week thuiszitten of zorgmedewerkers die toch gaan werken omdat er een personeelstekort is. "Maar ook in veel marktsectoren zitten mensen klem. Een zeer onwenselijke situatie", aldus Fortuin. Hij stelt dat andere landen, zoals België, de capaciteit voor sneltests wel snel opvoeren. "In Nederland lukt dat maar niet. We moeten ons bevrijden uit de trage testklem die Nederland nu in zijn greep houdt." Hij pleit ervoor iemand vrij te maken die zich alleen maar bezighoudt met zoveel mogelijk sneltesten in te kopen. "Zoals eerder Feike Sybesma werd belast met de aankoop van beschermende kleding en materialen. Er is geen tijd meer te verliezen."

Update 04:18 - Politie maakt einde aan illegale 'coronafeesten'

Op een aantal plaatsen in Nederland heeft de politie een einde gemaakt aan illegale feesten waarop vooral jongeren waren afgekomen. In onder meer Rotterdam en het Gelderse Angerlo kwamen vrijdag veel meer mensen samen dan is toegestaan volgens de huidige coronamaatregelen. Agenten maakten vrijdagavond, na een tip via Meld Misdaad Anoniem, een einde aan een illegaal feest in Angerlo bij Zevenaar. De ongeveer twintig jongeren op het feest hebben een boete gekregen. "We hebben weten te voorkomen dat het een groter feest werd en zullen de locatie de komende uren in de gaten blijven houden." Om welke locatie het precies gaat, zegt de politie niet. Lees hier meer.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.