Politiek
11 nov 2020, 07:11
De tweede coronagolf lijkt voorzichtig af te vlakken. Het aantal besmettingen daalt gestaag en ook het aantal patiënten in de ziekenhuizen neemt langzaam af. Tot en met woensdag 18 november gelden er strengere coronamaatregelen, daarna gaan we weer terug naar de 'gedeeltelijke lockdown'. Volg hier het laatste nieuws. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 5.424, dat zijn er 738 meer dan dinsdag – Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 2.277, dat zijn er 18 minder dan dinsdag – Aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 606, dat zijn er 8 meer dan dinsdag – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 8.141 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
De boete voor het niet dragen van een mondkapje in ruimtes waar dat wel verplicht is, wordt 95 euro. Dat bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid. De hoogte van het bedrag is in lijn met andere boetes voor corona-overtredingen. Er volgt dan ook geen strafblad op een mondkapjesboete. De mondkapjesplicht in alle publieke binnenruimten die het kabinet wil instellen, gaat uiterlijk 1 december van kracht. Vanaf dan gelden ook de boetes. De geldboete die wordt opgelegd als mensen zich niet houden aan de afstandsregel van 1,5 meter was in eerste instantie 390 euro. Die is echter vorige maand verlaagd naar 95 euro.
Gaan we wel lopen of gaan we niet lopen? Dat was de vraag die in veel huishoudens centraal stond de afgelopen tijd. In het Noord-Hollandse Beverwijk was het ondanks corona nog gezellig druk in de donkere straten met kinderen die de deuren langsliepen om zingend snoep op te halen. Amper 30 kilometer verderop, waar de veiligheidsregio het advies af heeft gegeven om het een jaartje over te slaan, werd alles uit de kast gehaald om basisschoolleerlingen op creatieve wijze tóch nog Sint Maarten te laten vieren. Zoals op basisschool De Zeppelin.
Mensen die over de grens werken of studeren in risicogebieden, in bijvoorbeeld België of Duitsland, hoeven niet meer oneindig in thuisquarantaine. Volgens de regels zou dat wel moeten, maar coronaminister Hugo de Jonge noemt dat "disproportioneel" omdat de quarantaineperiode dan na elke werk- of studiedag opnieuw zou beginnen. Een gedeeltelijke uitzondering was voor hen al mogelijk, bijvoorbeeld voor werkverkeer. Maar alles wat daarbuiten valt, zoals een wandeling, mag niet. Wie de oude regels volgde, zou alleen nog eindeloos heen en weer naar werk kunnen. Daar komt met de volledige uitzondering voor deze groep een einde aan. Men moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen om een uitzondering te krijgen. Studenten moeten ingeschreven staan bij een instelling die in een ander land ligt dan hun woonplaats. Ook moet hun aanwezigheid bij lessen noodzakelijk zijn. Grenswerkers moeten tenminste één keer per week binnen de Europese Unie de grens overgaan voor hun woon-werkverkeer. Ook voor hen geldt dat zij fysiek op werk aanwezig moeten zijn.
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil voor de kerst een stop op de nertsenhouderij. Een voorstel van GroenLinks om uiterlijk eind november al met een verbod te komen, kan op steun van de PVV, SP, PvdA, en Partij voor de Dieren rekenen. Ook D66 wil dat het verbod veel eerder komt dan maart, maar vreest dat zo'n abrupte stop voor chaos gaat zorgen. "We willen geen Deense toestanden", zegt Kamerlid Tjeerd de Groot over de chaos die in het land is ontstaan. Wel wil hij dat er voor de kerst een verbod op het houden van nertsen komt. De Kamer spreekt woensdagavond in een spoeddebat met coronaminister Hugo de Jonge en landbouwminister Carola Schouten over de nertsenhouderij, nu met argusogen naar Denemarken wordt gekeken. Daar bleek dat het virus in nertsen is gemuteerd, waardoor mensen besmet zijn met een nieuwe variant van het virus. Mogelijk heeft een eventueel vaccin of medicijn ook geen grip op die mutatie. De Deense overheid kondigde eerst aan alle nertsen te willen vergassen om te voorkomen dat het virus opnieuw om zich heen zou grijpen in de gemuteerde vorm. Maar de premier van Denemarken moest toegeven dat er nog geen wet ligt die dat mogelijk maakt. Er wordt een spoedwet in elkaar gezet, maar die kan op verzet van een reeks partijen rekenen.
De veiligheidsregio IJsselland staat carbidschieten rond de jaarwisseling toe. Carbid valt niet onder het vuurwerkverbod, twittert de regio. "We begrijpen heel goed dat iedereen zin heeft in een plezierige afsluiting van dit bijzondere jaar." Dat vindt ook de regio Noord- en Oost-Gelderland, waar eveneens geknald mag worden met carbid. Carbidschieten is in het noorden en oosten van het land erg populair. Het idee is om een zo hard mogelijke knal te veroorzaken door carbid in een melkbus nat te maken. Er vormt zich dan een gas dat wordt aangestoken. Daardoor vliegt een deksel of bal in de hals van de melkbus met een grote dreun weg. Meestal zorgt een plaatselijke oudjaarvereniging ervoor dat er rijen melkbussen naast elkaar staan, die allemaal achter elkaar knallen. Volgens IJsselland, waar onder meer Zwolle, Kampen en Deventer onder vallen, is het goed mogelijk om binnen de geldende coronamaatregelen met carbid te schieten. Noord- en Oost-Gelderland zegt: "Voor zover we het nu kunnen beoordelen en zolang er geen andere beperkingen gelden, staan we deze traditie toe." In veel gemeenten geldt altijd al een meldingsplicht voor carbidschieten. De veiligheidsregio Twente beslist volgende week over het carbidschieten.
Koning Willem-Alexander heeft woensdag een bezoek gebracht aan het ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam. Hij bezocht de spoedeisende hulp en de ambulancehal. Ook sprak hij met corona-artsen en verpleegkundigen, en met ziekenhuisvoorzitter Ernst Kuipers. Hij is, als voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, een van de gezichten van de strijd tegen het virus en de zorg voor patiënten. De koning wilde tijdens het bezoek horen hoe de huidige tweede golf anders is dan de eerste golf van afgelopen voorjaar. https://twitter.com/koninklijkhuis/status/1326541233276166146
Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 5424 nieuwe coronagevallen geregistreerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Dat zijn er 738 meer vergeleken met dinsdag, toen het instituut 4686 gevallen turfde. Het waren er aanvankelijk 4695, maar dat is woensdag bijgesteld. In de afgelopen zeven dagen zijn 41.394 positieve coronatests geregistreerd, aanzienlijk minder dan de voorgaande week. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 76. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend waren 97 sterfgevallen gemeld.
Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge kregen tijdens een tweede sessie op sociale media, waarin ze vragen over het coronabeleid beantwoorden, veel boze reacties op het vuurwerkverbod voor aanstaande jaarwisseling. De chatruimte naast de video op Youtube liep vol met de hashtag #geenvuurwerkverbod. Wel zaten er veel dubbele reacties tussen. Een enkeling was juist blij met het verbod. "Hoera! Geen vuurwerk, doe wat goeds met je geld", reageerde Trudi. Rutte en De Jonge gingen niet in op de vraag waarom een tijdelijk vuurwerkverbod nodig is. Volgens veel kijkers negeerden de bewindspersonen lastige vragen en kozen ze juist vragen die hen makkelijk uitkwamen. Beiden zeiden ter afsluiting het jammer te vinden niet alle vragen te kunnen beantwoorden, maar dat er "ergens komende weken" weer een onlinesessie zal komen.
Een 23-jarige Rotterdammer is woensdag aangehouden omdat hij vermoedelijk vervalste gezondheidsverklaringen aanbood waarin staat dat mensen coronavrij zijn, zonder dat ze zijn getest. De man wordt verdacht van valsheid in geschrift, meldt opsporingsdienst FIOD. De man zou de documenten via social media hebben verkocht. Zijn woning is doorzocht en daarbij is beslag gelegd op zijn computer en mobiele telefoon. Om te reizen naar bepaalde landen is een verklaring nodig waarin staat dat iemand geen corona heeft. Een officiële test en gezondheidsverklaring kosten 150 euro. De 23-jarige verdachte leverde deze verklaring voor 10 euro via sociale media, aldus de FIOD. De gezondheidsverklaringen ogen officieel met stempels, namen en handtekeningen van artsen en laboratoria, meldt de opsporingsdienst. "Deze artsen en laboratoria blijken hier echter niks mee te maken hebben."
Volgend jaar worden er geen Luchtmachtdagen gehouden, laat het ministerie van Defensie woensdag weten. Het tweedaagse evenement dat ongeveer een kwart miljoen bezoekers trekt, zou plaatsvinden op vliegbasis Gilze-Rijen. Door het coronavirus zijn momenteel geen grootschalige evenementen mogelijk en het is onduidelijk of het in de zomer al wel weer kan, aldus Defensie. Ook heeft de Luchtmacht andere prioriteiten zoals het deelnemen aan grote oefeningen zodra dat weer mogelijk is.
Sinterklaas en zijn pieten hebben in coronatijd nieuwe manieren gevonden om gezinnen te bezoeken. Zo doet de Sintstraat dit jaar zijn intrede in wijken en scholen en is de goedheiligman veel via video te boeken. Nagenoeg alle bedrijfsbezoeken zijn uit de agenda geschrapt, maar sinterklaas en piet bij je thuis uitnodigen blijkt populair als altijd, zo blijkt uit een rondgang van ANP langs bedrijven die sinterklazen en pieten verhuren. Volgens Maikel-Owen van Deest, eigenaar van ZoSint in Veendam en actief in Noord-Nederland, is het aantal boekingen verglijkbaar met voorgaande jaren. ''Maar we hebben wel een andere inzet: wij gaan niet naar mensen thuis, we doen digitale live-bezoeken", vertelt Maikel-Owen. Zijn bedrijf maakt gepersonaliseerde films, gericht op het gezin op basis van een vooraf ingevulde vragenlijst. Standaard videoberichten van de goedheiligman maakt hij niet, "want dat haalt de magie er af". Lees hier het hele verder.
De NS vraagt vanaf woensdag aan reizigers om zich, voordat ze in de trein stappen, aan te melden. Wie dat heeft gedaan, krijgt een seintje als de trein drukker lijkt te worden of uitvalt, meldt de vervoerder. De aanmelddienst is te vinden in de NS-app. Hoewel de NS door de gedeeltelijke lockdown minder reizigers vervoert dan gebruikelijk, zijn er toch ook reizigers die uit angst voor drukte een ander vervoersmiddel kiezen, geeft NS-topman Tjalling Smit aan. Met de zogenoemde Treinwijzer liep eerder een proef op het traject Amsterdam-Zandvoort en wanneer reizigers een fiets meenemen. Daardoor is de techniek achter de Treinwijzer bijna 200.000 keer getest. De afgelopen weken heeft de NS de voorspelling voor drukte in treinen naar eigen zeggen verbeterd en aangepast op de coronasituatie. Lees hier het hele verder.
Het coronavirus zorgt ervoor dat Sint-Maarten dit jaar anders gaat dan andere jaren. In de veiligheidsregio's Amsterdam-Amstelland en Noord-Holland Noord krijgen ouders het dringende advies woensdagavond niet met hun kinderen en een lampion langs de deuren te gaan. In andere regio's, zoals Groningen en Friesland, vinden ze het wel kunnen als er maar voldoende afstand wordt gehouden tijdens het traditionele feest waarbij kinderen een liedje zingen in ruil voor iets lekkers. Burgemeester Koen Schuiling van Groningen geeft in een filmpje op Twitter tips over hoe Sint-Maarten coronaproof kan worden gevierd, bijvoorbeeld door 1,5 meter bij de deur af te tekenen met stoepkrijt en voorverpakt snoep uit de delen. Ook adviseert hij in kleine groepjes op pad te gaan met zo weinig mogelijk volwassenen. https://twitter.com/gem\_groningen/status/1325825265512177665 Op de website van de gemeente Amsterdam, waar het wordt afgeraden langs de deuren te gaan, staan alternatieven voor de viering van Sint-Maarten. Thuis een snoepjesspel doen, zelf een lampion maken of binnen liedjes zingen zijn enkele opties. Sint-Maarten wordt niet overal in het land gevierd. Op de site van de Rijksoverheid staat ook het advies alleen met het gezin of in kleine groepjes langs de deuren te gaan en minimaal 1,5 meter afstand te houden. Lees ook: Sint Maarten in coronatijd: met een visnetje langs de deuren
Traditioneel viert het zuiden van Nederland de 11e november als de aftrap van het carnavalsseizoen. De 11e van de 11e levert jaarlijks grote mensenmenigten op in steden als Maastricht, Den Bosch en Eindhoven. Door de coronacrisis zijn woensdag echter alle activiteiten geschrapt. Wel is er in Limburg een bescheiden livestream van de regionale omroep L1 met carnavalsmuziek. En natuurlijk hangen de vlaggen uit. In Limburg het rood-geel-groen van de 'vastelaovend', in Brabant verschilt de kleur per gemeente. De aftrap van carnaval zal woensdag vooral in huiselijke kring worden gevierd. Alle evenementen zijn afgelast, zei Rob van de Laar van de Brabantse carnavalsfederatie. "Alle kroegen zijn dicht", zei hij. "Er gebeurt dus niks. Alleen de vlaggen hangen uit." Het komende carnavalsseizoen is ook ongewis. "We hebben in Brabant lang afgewacht en niet te snel beslissingen genomen", zegt Van de Laar. "Maar inmiddels hebben de meeste grote carnavalsorganisaties beslist dat er geen evenementen of optochten zijn." Iets dergelijks geldt voor Limburg. De 11e van de 11e vieren als begin van een seizoen dat toch niet doorgaat, wekt weinig enthousiasme, blijkt uit een rondgang. De Limburgse aftrap zou in Roermond worden gevierd, maar door de coronamaatregelen mag het niet doorgaan.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.