Politiek
15 okt 2019, 18:26
Als het aan het CDA ligt worden de beelden van verkeerscamera's langs de weg straks gedeeld met het Ministerie van Justitie. Het doel is om verkeershufters te kunnen aanpakken. "We hebben al allemaal camera's langs de weg hangen," zegt Kamerlid Wytse de Pater-Postma. "Die zijn van Rijkswaterstaat, maar gek genoeg kunnen daarmee geen boetes uitgedeeld worden." De Pater-Postma maakt zich zorgen om de toename van het aantal doden en zwaargewonden in het verkeer. "Je ziet dat mensen rode kruizen negeren, appen in het verkeer en bumperkleven. Allemaal gedrag dat als het misgaat hele grote gevolgen heeft." Lees ook: Jos Goos verloor moeder bij snelwegongeluk: 'Overal zie je weggebruikers op hun telefoon' Om verkeershufters aan te kunnen pakken wil De Pater-Postma gebruikmaken van de camera's van Rijkswaterstaat. "Die hangen vooral op plekken met rode kruizen. Ik vind het gek dat als je ziet dat een auto een rood kruis negeert, maar vervolgens met de handen in het haar zit omdat iemand niet beboet kan worden."
Het massaal inzetten van de verkeerscamera's van Rijkswaterstaat voor opsporing van huftergedrag heeft mogelijk veel implicaties voor de privacy. De beelden worden volgens de Algemene verordening gegevensbescherming op dit moment alleen gebruikt voor Rijkswaterstaat zelf. Rijkswaterstaat staat opgenomen camerabeelden of kentekens die gescand zijn tijdens verkeerskundig onderzoek, alleen maar beschikbaar als het Openbaar Ministerie (OM) of de politie deze vordert. "Overigens worden op dit moment alleen beelden in tunnels opgenomen," meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Lees ook: Slimme camera ziet direct of je appt achter het stuur De Pater-Postma is niet bang voor de privacygevolgen. "De camera's hangen er al, dus je ziet het al. En in dit geval zeg ik dan: noteer dat nummerbord en zorg dat de boete bij die persoon op de mat komt."
Rijkswaterstaat zegt dat de camera's niet ingericht zijn voor het opsporen van verkeershufters. "De meeste camera's zijn bedoeld voor algemeen verkeersmanagement en niet voor het opsporen van mensen die de regels overtreden." In reactie zegt het CDA dat kentekens wel worden gelezen, maar ook extra slimme camera's wil hebben zodat bijvoorbeeld ook appen achter het stuur gezien en bestraft kan worden.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.